Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Faruk Gergerlioğlu Medyascope’a konuştu: “Dört yıl önce hangi suçlamayla ihraç edildiğimi dün öğrendim”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 Ocak 2017 tarihinde hekimlik mesleğinden ihraç edildi. Milletvekili olmadan önce ihraç edildiği hekimliğe geri dönmek amacıyla 710 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) OHAL Komisyonu’na başvuran Gergerlioğlu’nun bu talebi dün (8 Aralık 2020) reddedildi. Ret kararıyla ilgili TBMM’de basın açıklaması yapan Gergerlioğlu, komisyonun verdiği kararı Medyascope’a değerlendirdi.

“Dört sene önce hangi suçlamayla ihraç edildiğimi dünkü karar ile öğrendim”

Gergerlioğlu, yüz binlerce KHK’lının hangi suçlamayla ihraç edildiğini ancak komisyonun ret kararı sayesinde öğrenebildiğini söylerken aynı nedenden dolayı komisyona başvuran insanların savunma yapmasının imkânsız olduğunu belirtti: “Ben komisyona başvururken ifade verdim ama orada da skandal vardı çünkü ne için başvurduğumuzu bilmiyorduk. Neyle suçlandığımızı bilmiyorduk ki neyi savunacaktık? İhraç edildiğimiz için savunmamızı istediler. Biz hangi suçlamayla KHK ile ihraç edildiğimizi dört sene sonra komisyondan aldığımız ret cevabı sonrasında öğrendik.”

Çözüm sürecinde iktidar yetkililerinin söylediği sözler kadar bile olmayan bir barış paylaşımından dolayı ihraç edilmişim”

Sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımdan dolayı ihraç edildiğini belirten Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt meselesi ile ilgili sosyal medyadan bir paylaşım yapmıştım. Önce açığa alındım, sonra da ihraç edildim. Çözüm sürecinde iktidar yetkililerinin söylediği sözler kadar bile olmayan bir barış paylaşımından dolayı ihraç edildiğimi şu an öğrendim. Gerekçeler düne kadar hiçbir zaman açıklanmamıştı. Bu durumda olan yüz binlerce insan var.”

“Yargı zırhı altında anayasayı çiğneyen ve yüzde 90 ret kararı veren bir komisyon”

Ömer Faruk Gergerlioğlu, OHAL Komisyonu’nun bağımsız karar almaktan uzak olduğunu belirterek, “Meclis OHAL İnceleme Komisyonu zaten kendisine tanınan süreyi fazlasıyla aşmıştı. Komisyon 23 Ocak 2017’de kuruldu, iki sene içinde başvurulara bakacağını söyledi. İki sene sonra başvuruların ancak yüzde 40’ına bakabilmişti. Sonra iki kez daha uzatma istedi. Hâlâ dosyalara bakmayı bitiremedi. Benim dosyam dört sene sonra cevap buldu. Bu komisyon cumhurbaşkanının denetimi altında ve onun isteklerini çiğnemesi mümkün değil. Yargı zırhı altında anayasayı çiğneyen ve yüzde 90 oranında ret kararı veren bir komisyon” dedi.

“İki sene önce bana cevap verememişlerdi, cevabı bugün bu kararla verdiler”

Gergerlioğlu, OHAL Komisyonu ile başka kişilerin dosyaları hakkında iki sene önce görüştüğünü de belirtti: “OHAL Komisyonu’na iki sene önce gidip skandal cevaplarını yüzlerine çarpmıştım. Üç saat boyunca konuşmuştuk ve onlara çok veballi işler yaptıklarını söylemiştim. Bana cevap veremediler ve ‘Bunları ayrıntılı inceleyip sizi davet edelim’ dediler. Aradan 712 gün geçti ve hâlâ davet etmediler. İki senedir beklediğim cevabı benim dosyamı reddederek verdiler.”

“Kuruma sorarak PKK ile iltisaklı olduğum kararına varmışlar”

Gergerlioğlu, kendisine söz hakkı tanınmadığını da vurguladı: “Çalıştığınız kuruma danışarak karar veriyorlar. Sizi ihraç eden kuruma soruyorlar ve ona göre bilgi alıp dosyaya yazıyorlar. Örneğin çalıştığınız yerdeki müdürün sizi sevmeyip, size suçlama yöneltmesi bile yeterli komisyon için. Benim PKK ile iltisaklı olduğumu iddia ediyorlar ret kararında. Bu bilgiyi de kurumdan aldıklarını ifade etmişler. Burada bahsedilen kurum herhalde Kocaeli Valiliği’dir. Bu iftiralarla ilgili asla cevap hakkı tanımıyorlar. Sadece başvururken neyle suçlandığınızı bilmeden ifade veriyorsunuz. Devamında yöneltilen suçlamalarla ilgili size görüşünüzü sormuyorlar.”

“Bana yıllardır en temel sivil haklarımı bile kullandırmadılar”

Uzun zamandır sivil haklarının önemli bir kısmından mahrum bırakıldığını söyleyen Gergerlioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bana yıllardır en temel sivil haklarımı bile kullandırmadılar. Bunlardan dolayı ben Kocaeli Valiliği’ne ‘Yasadışı işler yapıyorsunuz’ dediğim için benim hakkımda terör örgütü propagandası yapmaktan dava açıldı. Sonra bundan beraat ettim ama bana yapılan soykırım uygulamalarından dolayı valiliği eleştirdiğim için hakkımda dava açıldı. Böyle kurumlara fikir danışıp, bize söz hakkı tanımadan suçlama yöneltiyorlar.”

“İleride tazminat alacağız ama bunu belki torunlarımız görür”

Bundan sonraki süreçte hukuk mercilerine başvurmaya devam edeceğini açıklayan Gergerlioğlu, “Bundan sonra idare mahkemesine gideceğiz. Tabii bu mahkemeler de maalesef yüksek oranda hukuksuz kararlar veriyorlar. Ardından bölge idare mahkemesi, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Tabii uluslararası alana taşındığı zaman orada yüzde yüz haklı çıkacağız. Tazminat alacağız ama onu biz göremeyiz. Herhalde torunlarımız görür, belki 20 sene sonra. Yüz binlerce insanın durumu böyle” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.