Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da toplu taşımada HES kodu zorunlu hale geliyor: “En azından hasta olanların toplu taşımaya binemeyeceğinden emin olacağız”

Haber: Hande Sena Kandemir & Ali Macit

Koranavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararla, İstanbul’da toplu ulaşımda Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanımı zorunlu hale geliyor. 15 Ocak’tan itibaren HES kodu eşleşmesi yapılmamış İstanbulkart sahipleri kartlarını toplu taşıma araçlarında kullanamayacak.

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre şehir içi ulaşımda HES kodu kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu genelgenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda HES kodlarının kullanılabilmesi için uyum sürecinin başlatıldığını bildirdi. 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak olan karara göre, koronavirüs riski taşıyan yolcular şehir içi toplu taşıma araçlarından yararlanamayacak.

Temaslı kişiye geçiş izni verilmeyecek

Genelge uyarınca, tanılı ya da temaslı olup izolasyonda olması gerekirken şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri ilgili makamlarla paylaşılacak.

“Alınan karar güzel ama uygulanabilirliği konusunda şüphelerim var”

İstanbullular alınan kararın yerinde olduğunu düşünüyor. Buna karşılık uygulamanın anonim kart sahipleri ve tek geçişlik bilet kullanan vatandaşlar açısından nasıl bir kapsayıcılığa sahip olacağı merak konusu. Bir vatandaş, uygulamaya ilişkin endişesini “Alınan karar güzel ama uygulanabilirliği konusunda şüphelerim var” diyerek dile getirdi.

Eşleştirme işlemi İstanbulkart sitesinden yapılacak

İstanbulkart sahipleri eşleştirme işlemini, Sağlık Bakanlığı’nın HES uygulaması ya da SMS üzerinden aldıkları HES kodu ile birlikte kişisel bilgilerini https://kisisellestirme.istanbulkart.istanbul sitesindeki gerekli alanlara girerek yapabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.