Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu Medyascope’a konuştu: “Karikatürlerimizi paylaşan herkese dava açmıyoruz, bilinçli olarak böyle yanlış yönlendirmeler yapılıyor”

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, 22 Eylül’de internette kendi karikatürünü yayınlayan her paylaşıma telif davası açtığı iddialarını sosyal medya hesabından yalanlamış, yalnızca ticari amaçlarla karikatürlerini yayımlayan kişi ve kurumlara telif davası açtığını açıklamıştı. İddiaları ve telif davalarını Medyascopea değerlendiren Erdil Yaşaroğlu, “Sosyal medya profil resimlerine dava açmıyoruz. Bu çok saçma. Davalık olduğumuz kişi ve kurumların bazıları bilinçli olarak böyle yanlış yönlendirmeler yapıyor maalesef” dedi.

“Ticari olmayı hedefleyip bunu başaramayan bazı genç girişimcilere açtığımız davaları geri çektik”

Üç gün önce (15 Aralık 2020) sosyal medya hesabından açıklama yapan Mehmet Akif Yanbak, eylül ayında konuşulmaya başlanan Erdil Yaşaroğlu’nun karikatürlerini paylaşan herkese dava açtığı iddialarını yeniden alevlendirdi. Yanbak, hobi olarak geliştirdiği üniversite sosyal ağında, bir kullanıcının paylaştığı Erdil Yaşaroğlu karikatürü nedeniyle kendisine dava açıldığını ve ilk duruşmasının Şubat 2021’de görüleceğini duyurdu. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Erdil Yaşaroğlu ise “Kanuni olarak hakkımız olsa da iyi niyetimizle, ticari olmayı hedefleyip bunu başaramayan bazı genç girişimcilerden de davalarımızı geri çektik zaten. Forum siteleri yayınladığı içeriklerden sorumlular. Birisi koydu demeye hakları yok. Böyle olursa korsan içeriğin önüne geçilemez” dedi. 

“Suç duyurusu sitelere yapılıyor, şahıslara değil” 

Sosyal medyada karikatürlerini yayınlayan ve hesaplarında karikatürlerini profil resmi yapanlara telif davası açtığı iddiasıyla ilgili Yaşaroğlu, şunları söyledi: “Sosyal medya profil resimlerine dava açmıyoruz. Bu çok saçma. Davalık olduğumuz kişi ve kurumların bazıları bilinçli olarak böyle yanlış yönlendirmeler yapıyor maalesef. Daha önce dava açıp kazandığımız ya da dava sürecinde olduğumuz bazı kişi ve kurumlar bilinçli olarak yönetiyorlar bu süreci. İnternette, bilinen bütün bel altı araçları kullanıyorlar maalesef.” 

Karikatürlerini paylaşmadıkları halde dava açıldığı iddialarıyla ilgili de konuşan Yaşaroğlu, “Yanlışlıkla olursa da hemen düzeltiriz” dedi. Sadece ticari kullanımlara suç duyurusunda bulunduklarını dile getiren Yaşaroğlu, “Suç duyurusu yaparken sitelere yapılıyor şahıslara değil. Dolayısıyla karşındakinin yaşı, durumu hakkında bilgin olmuyor. Trafiği olan, reklam, tanıtım geliri hedefleyen ya da ürün veya hizmet tanıtımı yapmak amacıyla yol alan ticari sitelerde bizden izinsiz karikatürlerimizi kullananlarla mücadele ediyoruz. Önceden belirlediğimiz net kriterlerimiz var. Bunlar için suç duyurusunda bulunuluyor. Herkese dava açıyoruz diye bir durum yok” diye ekledi.

İnternette karikatür paylaşanlara açılan telif davaları ile ilgili Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem ve Serkan Altuniğne tarafından yapılan ortak açıklamada,”Sosyal medyada, kişisel hesabında sevdiğin bir karikatürü paylaşıyorsan bil ki bunda bir sorun yok, aksine çok seviniriz” denildi

Mizah dergisi Uykusuz, sosyal medya hesabında yaptığı “‘Maddi menfaat elde etmeyen’ sayfalara örnek ektedir” paylaşımıyla çizerlere destek verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.