Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin yayımladığı kadro ilanına “kişilere özel” olduğu gerekçesiyle itiraz etti: “Bilimsellikten, denetimden, şeffaflıktan uzak kadro ilanına itiraz ediyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin (SBÜ) çoğu profesör olmak üzere 407 öğretim elemanı kadrosu açmasına “kişiye özel ilan” diyerek tepki gösterdi. Açıklamayı okuyan TTB Merkez Konseyi Üyesi Deniz Erdoğdu, “SBÜ kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak, belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışmaktadır” dedi. 

TTB Merkez Konseyi Üyesi Deniz Erdoğdu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından 14 Aralık 2020 tarihinde Resmî Gazete’de 407 akademik kadro ilanı yayımlandığını, akademik kadroda Sağlık Uygulama Araştırma Merkezleri (SUAM) adına açılan 395 kadronun 380’inin profesör, 15’inin doktor öğretim görevlisi kadrosu olduğunu söyledi.

“Özel kriterli ilanlar adaletsizlik yaratıyor”

Erdoğdu açıklamasına, “Kasım ayında açıkladığı atama kriterlerinin 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacağını söyleyen SBÜ Rektörlüğü, 14 Aralık 2020’de Sağlık Uygulama Araştırma Merkezleri adına yönerge kriterleri olmaksızın büyük çoğunluğu profesör kadrosu olmak üzere 395 akademik kadro alımı için ilana çıkmıştır” diyerek devam etti. Açıklanan kadrolara atama için belirlenen ayırt edici kriterlerin, belirli kişileri tarif ettiğini vurgulayan Erdoğdu, “Açık bir şekilde görünüyor ki SBÜ, kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışmaktadır” dedi. 

Yüzlerce kadroya ilişkin ilandaki “aranan şartlar” kısmında, bir kişi için bir konuya yer verildiğini belirten Erdoğdu, bu şartların kişilere önceden sorularak işaret eder tarzda belirlendiğini söyledi. Erdoğdu şöyle konuştu: “Eğitim kliniği özelliği devam eden, yıllardır asistan eğitimi veren ve uzman yetiştiren kliniklerde atama bekleyen birçok öğretim görevlisi vardır. Ancak kişiye özel kriter ilanı yapıldığı için bu kişiler objektif ölçütler üzerinden bilimsel nitelikleri dikkate alınarak akademik kadrolara atanma hakkından yoksun bırakılmaktadır. Aynı işi yaptığı halde kadro verilenler ile verilmeyenler arasındaki ekonomik ve özlük haklar bakımından dengesizlik ciddi bir adaletsizliktir. Bu durum çalışma barışını bozan, eşitsizliğe yol açan bir uygulamadır.”

“Atama süreci şeffaf yürütülmeli”

Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:

“SBÜ Rektörlüğü’nün, kasım başında ilan ettiği ve ocak başında uygulanacağını belirttiği yönerge kriterlerinden önce aceleyle yüzlerce kadro ilanına çıkmasını gerektiren hangi akademik ve bilimsel ihtiyaç vardır? Dünyanın hiçbir yerinde bu uygulamanın bir benzeri bulunmamaktadır. Böyle bir karar bilim ve etik anlayışın hâkim olması zorunlu, akademi ve üniversite yapısına taban tabana zıttır. İtirazımız meslektaşlarımızın akademik kadrolara atanmasına değil; subjektif kriterler üzerinden yıllardır adaletsiz ve haksız bir biçimde sürdürülen kadrolaşma uygulamasınadır.

TTB olarak bu aşamada SBÜ akademik kadrolara atama ölçütlerinin TTB’nin önerileri de dikkate alınarak gözden geçirilmesi, yükseköğretim mevzuatına uygun hale getirilmesi, SBÜ’nün öğretim görevlisi kadrolarına atamaların bilimsel gelişmeyi amaçlayan, denetlenebilir ve objektif ölçütlerle yapılması, sürecin şeffaf yürütülmesidir. Aksi yöndeki bu uygulamaya karşı SBÜ, YÖK nezdinde girişimde bulunacak, sonuç alıncaya kadar hukuki mücadele dahil çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Toplantının tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler