Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden bir yıl geçti, akıbeti hâlâ bilinmiyor, soruşturmada ilerleme yok

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan, tam bir yıldır haber alınamıyor. Kaybolduğu günden bu yana, ailesi ve kadın örgütleri ‘‘Gülistan Doku nerede?’’ diyerek, Doku’nun akıbetini sorarken, kayboluşunun birinci yılında İstanbul dahil pek çok şehirde eylemler yapıldı. Medyascope’tan Hazar Dost, Gülistan Doku soruşturmasının birinci yılında yaşananları derledi. 

Üniversite Kadın Meclisleri tarafından İstanbul Beşiktaş’ta yapılan eylemde, kadınlar, ‘‘Gülistan’dan 365 gündür haber alınamıyor. Yetkililer arama çalışmalarına son verdi, Gülistan’a ne olduğunu çözmek onların görevi iken bunu gerçekleştirmiyorlar’’ dedi. Üniversiteli kadınlar, kaç gün geçerse geçsin, Gülistan Doku’ya ne olduğunu soracaklarını ve olayın peşini bırakmayacaklarını da belirtti.

Cumhuriyet tarihinin en uzun arama çalışması

5 Ocak 2020’de son olarak Tunceli-Elazığ yolu üzerinde bulunan Sarısaltuk Viyadüğü’nde görüntülenen Gülistan Doku’nun intihar ettiği iddia ediliyordu. AFAD ve Jandarma ekipleri, 5 Ocak’ta bu bölgede arama çalışmalarına başladı. 226 gün süren arama çalışmaları, 18 Ağustos 2020’de durduruldu. Ekiplerin gerçekleştirdiği arama çalışmaları, cumhuriyet tarihinin en uzun süren arama çalışması oldu. 

Gülistan’ın ailesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüştü, Uzunçayır Barajı boşaltıldı

Gülistan Doku’nun ailesi, arama çalışmalarının durdurulmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüşerek, cinayetten şüphelendiklerini belirtti. Soylu’nun talimatıyla, Devlet Su İşleri’ne bağlı olan Uzunçayır Barajı boşaltılmaya başlandı. 

Medyascope’tan Hazar Dost, barajın boşaltıldığı süreçte Tunceli’de arama çalışmalarına katıldı. Gülistan Doku’nun ablası, Aygül Doku, cinayetin baş şüphelisi olarak, polis amiri olan Engin Yücer’in üvey oğlu Zaynal Abakarov’u gösterirken, delillerin karartıldığını belirtti.

Bilirkişi raporu açıklandı: ‘‘Suda intihara yönelik bir işaret yok’’

Doku’ya ait en son görüntülerin Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Sarısaltuk Viyadüğü’nde olması, intihar şüphesini artırmıştı. Bilirkişi raporunda, viyadüğün altındaki suda intihar olasılığını gösterecek hareketlilik yaşanmadığı belirtilirken, “Köprü ayağındaki efekt, bir piksel artığı olup kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir” denildi.

Gülistan’ın arkadaşları, ‘‘Gülistan Doku nerede?’’ diye eylem yaptıkları için yurttan atıldı

Kayboluşunun 178. gününde Gülistan’ın da kaldığı KYK yurdunun önünde yapılan eylemin ardından, Doku’nun beş arkadaşı, yurttan atıldı. Medyascope’tan Hazar Dost’a konuşan Hivda Tekkaynar, yurt yönetimi tarafından aranarak kendisine yurtla ilişiğinin kesildiğinin söylendiğini aktarırken “Diğer dört arkadaşım mezun oldu. Benim daha bir dönemim var. Tebliğ edilen evrakta bursumun kesildiği de yazıyor” diye konuştu.

Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un sorgulanmasına karar verildi

Soruşturma dosyasına eklenen, “Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’yu darp ettiği ve iki gün boyunca alıkoyduğu”na dair bilirkişi raporunun ardından aile, Abakarov’un tutuklanması için talepte bulunmuş, savcılık talebi reddetmişti. 

29 Temmuz 2020’de Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Abakarov’un ifadesinin alınmasına, gelmediği takdirde zorla getirilmesine karar verdi. 

Ulusal Kriminal Büro, Gülistan Doku’nun kaybolduğu gün telefonundan alınan son sinyalin, mezarlık civarında olduğunu belirlemişti. Telefondan en son sinyal ise saat 12.21’de alınmış. Baş şüpheli Zaynal Abakarov’un da telefon sinyalinin aynı saatlerde bu bölgeden geldiğine dair savcılığa verilen belgeler üzerine şüphelinin tekrar sorgulanmasına karar verildi.  

Gülistan Doku’nun ailesi oturma eylemi başlattı, anne ve ablası gözaltına alındı

Gülistan Doku’nun bulunması için süresiz oturma eylemi başlatan anne Bedriye Doku ve abla Aygül Doku, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tunceli’nin küçük bir şehir olduğunu ve her tarafta kameraların bulunduğunu hatırlatarak kızının neden hâlâ bulunmadığını sordu. Oturma eylemi sırasında alana gelen Tunceli İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen, aileyle kısa bir görüşme gerçekleştirdikten sonra alandan ayrıldı. Gülistan Doku’nun annesi ve ablası, koronavirüs tedbirleri nedeniyle gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler