Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in halefi belli oldu: CDU’nun yeni lideri Armin Laschet

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in partisi olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), yeni liderini internet üzerinden düzenlenen kongrede 1.001 delegenin verdiği oylarla seçti. Partinin yeni lideri, ikinci turda oyların 521’ini alan Armin Laschet oldu. Böylece Laschet, dokuz ay sonra yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı olma önceliğini de kazandı.  

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) yeni lideri belli oldu. İkinci turda oyların 521’ini alan Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti başbakanı Armin Laschet, güçlü rakibi Friedrich Merz’i geride bırakarak partinin yeni lideri seçildi. Laschet görevi, şubat ayında parti liderliğinden istifa eden Annegret Kramp-Karrenbauer’den devralacak. Laschet, Merkel’in takipçisi, parti içerisinde merkeze konumlanması ve göçmenlere karşı geliştirdiği dostane politikaları ile biliniyor. 

Cuma günü (15 Ocak) saat 18.00’de Başbakan Angela Merkel’in konuşması ile başlayan kongrede liderlik için Armin Laschet, Friedrich Merz ve Norbert Röttgen yarıştı.  

CDU kongresinde Norbert Röttgen, Armin Laschet (ortada) ve Friedrich Merz liderlik için yarıştı.

Kongrenin ikinci gününe (16 Ocak) adayların konuşmalarıyla başlandı ve daha sonra oylamaya geçildi. İlk turda Merz 385, Laschet 380 ve Röttgen 224 oy aldı. En yüksek oyu alan iki adayın karşı karşıya geldiği ikinci turda ise oyların yüzde 52,79’unu alan Laschet liderlik yarışını kazandı. 

Dijital olarak yapılan oylama sonucunun hukuki bir nitelik kazanması için tüm delegeler kullandıkları oylarını mektup yoluyla da partiye gönderecek. Mektupla gönderilen oylar da sayıldıktan sonra, 22 Ocak’ta, parti yönetimi yeni liderlerini ilan edecek. Böylece Almanya siyasetinde ilk defa bir parti, dijital olarak düzenlediği kongresinde genel başkanını seçmiş oldu.

2000 yılında CDU’nun başına geçen ve 16 yıldır Almanya’nın başbakanlığını üstlenen Angela Merkel, 2018 yılında bir daha parti liderliğine ve başbakanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Merkel’in siyasete veda edecek olması dolayısıyla tüm gözler CDU’nun 33. olağan kongresine çevrilmişti. Laschet’in seçilmesi, Merkel sonrası dönemde Almanya iç siyasetine ve Avrupa siyasetine yön vermesi açısından da önem taşıyor.  

Armin Laschet kimdir?

Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet, 18 Şubat 1961 doğumlu. Hukuk diplomasına sahip olan Laschet, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu. 1994 yılında Almanya Federal Meclisi’ne seçilen Laschet, ülke siyasetinde diğer parti seçmenlerine gösterdiği ılımlı yaklaşımları ile de tanınıyor.

Sahip olduğu liberal görüşleri nedeniyle, sağ kesimlerden pek çok eleştiri alan Laschet, mülteci krizi sonrasında Merkel’in izlediği “açık kapı politikası”na destek vermişti. Laschet ayrıca, göçmen kuruluşları ve temsilcileri ile yakın bir ilişki içinde olması ile biliniyor.

Türkiye’nin Almanya için ne denli öneme sahip olduğunu her fırsatta dile getiren Laschet, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen diyaloğun devam etmesinden yana ve sorunların müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye’nin AB üyelik sürecine son verilmesine de karşı çıkan Laschet, ağırladığı mülteciler için Türkiye’ye daha fazla mali yardım yapılmasını istiyor. Bu yüzden Laschet, basın ve kimi siyasetçiler tarafından “Türkler’in Armin’i (Türken Laschet)” olarak da adlandırıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.