Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’de 19. hafta: “Gerçekleşmesi zor bir rüya”

Süper Lig’de 19. hafta dün akşam (18 Ocak) oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü ve Kasımpaşa-BB Erzurumspor maçları ile tamamlandı. Haftanın en heyecanlı maçı olan Beşiktaş-Galatasaray derbisini, Beşiktaş 2-0 kazanırken Fenerbahçe, Ankaragücü’nü 3-1’le geçti. 

Süper Lig’de haftanın sonuçları ve puan durumu şöyle: 

“Gerçekleşmesi zor bir rüya” 

Fenerbahçe Spor Kulübü geçen cumartesi günü (15 Ocak) dünyaca ünlü Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil ile transfer görüşmelerine başladığını, Tarkan’ın ‘’Gül döktüm yollarına’’ şarkısının sözleri olan “Gel Gündüzle Gece Olalım…”  sözlerinin yer aldığı tweet ile duyurmuştu. 

https://twitter.com/Fenerbahce/status/1350474663663689733

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da yaptığı açıklamada, Mesut Özil’in transferi için “Gerçekleşmesi zor bir rüya” demişti. 

Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde 15 Ekim 1988 tarihinde dünyaya gelen Mesut Özil, futbola yedi yaşında DJK Westfalia 04 Gelsenkirchen takımında başladı. 2006’da Almanya futbol ligi olan Bundesliga’da, ligin en önemli kulüplerinden Schalke 04’te profesyonel oldu.

Dönemin Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, 2010 yılında yaptığı açıklamada, “Mesut’u beş yıl önce Türkiye’ye getirdim ama Galatasaray, ‘Bu çocuk çok cılız. Solucan gibi’ deyip beğenmedi. Beşiktaş da yüzüne bakmadı” demişti.

Almanya’da parlayan bir Türk çocuğu 

Mesut Özil, 2008 yılında Werder Bremen’e transfer oldu. Werder Bremen, 2009’da Almanya Kupası’nı ve Almanya Süper Kupası’nı kazandı. Bremen’de oynadığı futbol ve yaptığı asistler ile Avrupa’nın büyük kulüplerinin dikkatini çekmeyi başardı. Bremen’deki futbolu Mesut’u, hayatını şekillendirecek bir seçim yapmaya zorladı.

Alman gibi düşünüp çalışan, Türk gibi hisseden

Mesut Özil’in artık önünde iki seçenek vardı. Ya baba memleketi olan Türkiye A Milli Futbol takımı için forma giyecekti ya da doğup büyüdüğü, Almanya için. Mesut, yaptığı seçimi daha sonra şöyle anlatacaktı: “Ben bu ülkede doğup büyüdüm. Almanya formasını başarıyla giydim. Burada kendimi iyi hissediyorum. Bu nedenle Alman Milli Takımı’nı seçtim. Ben ve ailem her zaman Türk kalacağız. Fakat doğduğum, yaşadığım ülke olan Almanya’nın formasıyla kendimi daha iyi hissediyorum.” Mesut Özil’in Almanya’yı seçmesi polemikleri de ardında getirdi. Almanya’da bu olayın ‘’uyum açısından önemli bir sinyal olduğunu’’ belirtilirken Türkiye cephesinde ise bir linç kampanyası başlamıştı. 

Bütün bu olayların gölgesinde Mesut Özil, Almanya milli takım formasını giydi ve 8 Ekim 2010 günü, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası grup elemelerinde Almanya formasıyla Türkiye’ye rakip olurken bir de gol attı. 

‘’Real Madrid’de forma giyecek ilk Türk olduğum için mutluyum’’ 

Mesut Özil, 2010 Dünya Kupası’nda gösterdiği performansla 2010 senesinin yaz transfer döneminde 15 milyon euro karşılığında İspanya’nın en büyük takımlarından Real Madrid’e transfer oldu.

 

Özil, Real Madrid’deki ilk açıklamasında ‘’Real Madrid’de forma giyecek ilk Türk olduğum için mutluyum. Takımda kaliteli oyuncular fazla, elimden geleni vereceğim. Tüm hayatım boyunca ailem ve arkadaşlarımdan büyük destek aldım. Kaka gibi bir oyuncuyla oynayacak olmaktan ve Mourinho ile çalışacak olmaktan dolayı mutluyum’’ dedi. Mesut Özil, Real Madrid’den ayrılmasını otobiyografisinde şöyle anlattı: “O dönemde menajerliğimi babam yapıyordu. Transfer görüşmelerinin ne kadar zorlu geçeceğinden habersizdi. Babam başkana rest çekince Real Madrid’den ayrılmak zorunda kaldım. Kariyerim için en doğru olanı yapmak zorundaydım ve Arsene Wenger’i aradım çünkü öyle bir durumda ilk onu arayacağıma dair söz vermiştim.” 

Yeni ülke, yeni hayaller 

Mesut Özil, 2 Eylül 2013 tarihinde Real Madrid’den Arsenal’a 50 milyon euroya transfer oldu. O dönem için Arsenal tarihinin ‘’en pahalı futbolcusu’’ olan Özil, Sunderland’e karşı çıktığı ilk maçında ilk asistini yaptı. Mesut Özil, Arsenal formasıyla çıktığı 254 maçta 44 gol 77 asist ile oynadı. Asist yapması ile meşhur olan Mesut, Oxford sözlüğünde “yardım eden, iyilik için yardım yapan” anlamına gelen “Ozil” kelimesinin hakkını verdi.  

Dünya şampiyonu apoletini takıyor 

Mesut Özil’in futbol kariyerindeki dönüm noktalarından biri de Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’ydı. Almanya Milli Takımı ile dünya şampiyonluğu yaşayan Mesut Özil, turnuvaya damga vuran isimlerden biri oldu. Mesut özellikle, Almanya’nın ev sahibi Brezilya’ya tarihi bir hezimet yaşattığı 7-1’lik yarı final maçında maçta öne çıkan isimlerden biriydi.  

Mesut Özil, şampiyonluk primini Brezilya’daki 23 hasta çocuğun ameliyat masraflarının karşılaması için bağışlamasından ötürü Laureus Medya Onur Ödülü’ne layık görüldü. Dünya Kupası şampiyonluğu Mesut Özil için futbol hayatındaki en büyük başarısı oldu.  

Kazanınca Alman, kaybedince göçmen

Mesut Özil için, 2014 Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra kariyeri açısından artık hiç bir şey daha mükemmel olmayacaktı. Almanya, 2018 Dünya Kupası’nda adeta yıkıldı. Panzerler, son şampiyon unvanıyla gittikleri Rusya’da, İsveç’i 2-1 yenmelerine rağmen, Meksika’ya 1-0, Güney Kore’ye de 2-0 yenilerek ilk turda elendi. Milli takım oyuncuları ve teknik kadro ülkelerinde sert şekilde eleştirildi.  

Mesut Özil için milli takımı bırakma süreci 14 Mayıs 2018’de başladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu tarihte Londra’da Premier Lig’de forma giyen Mesut Özil, İlkay Gündoğan ve Cenk Tosun’ı kabul etti. Mesut Özil gibi İlkay Gündoğan da Almanya formasını giyen Türkiye kökenli futbolculardan biriydi. 

 

Erdoğan’la yapılan görüşme ve çekilen fotoğrafların yayımlanması, Almanya’da ağır eleştiri konusu oldu. Mesut Özil, bu olayları ‘’ırkçılık’’ diye yorumlarken Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Mesut Özil’in iddiasını reddetti. DFB’den yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan fotoğraflar Almanya’da çoğu kişinin aklında soru işaretleri doğurdu. Özeleştiri yaparak DFB’nin de bu konuda bir rolü olduğunu kabul ediyoruz. Aynı zamanda Mesut Özil’in Jerome Boateng’in aksine ırkçı sloganların hedefi haline geldiğinde yeterince koruma altına alınmadığını hissetmesinden ötürü üzüntü duyuyoruz. Ancak Mesut Özil’in, İlkay Gündoğan’ın da yaptığı gibi Rusya’daki Dünya Kupası’nda ne olduğundan bağımsız olarak bu fotoğraf hakkında ortaya çıkan sorulara yanıt vermesi gerekirdi. DFB’de hep beraber bir takım olarak kazanıyoruz ya da kaybediyoruz” denildi.

Bu açıklamanın ardından Mesut Özil, sosyal medyadan açıklama yaparak, Almanya Milli Takımı’nı bıraktığını söyledi ve DFB Başkanı Reinhard Grindel’i eleştirdi:

Onların gözünde, kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde ise göçmenim”.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Mesut Özil’in bu kararı karşısında, ‘’Saygı duyuyorum’’ diye konuştu. 

Nikâh şahidi Erdoğan

Mesut Özil’in, 2019 yılında hayatını birleştirdiği, 2014 Türkiye Güzeli Amine Gülşe ile düğününde, çiftin nikâh şahidi Erdoğan olmuştu.

‘Eziyetlere direnen mücahitler’

Arsenal’de forma giyerken, Çin’in Uygur Türkleri’ne uyguladığı politikayı eleştiren bir paylaşım yapan Mesut Özil, “Kuranlar yakılıyor, camiler kapatılıyor, din alimleri öldürülüyor, bacılar zorla Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Tüm bunlara rağmen ümmeti Muhammed suskun”  dedi. Özil Uygurlar’ı, “eziyetlere direnen mücahitler” olarak adlandırdı. 

Bu paylaşıma öfkelenen Çin’deki Arsenal taraftarları Özil’e “Gözümüzde pis bir karınca kadar değerin kalmaz” diyerek tepki gösterdi. Çin’in devlet televizyon CCTV, Mesut Özil’in Uygur Türkleri eleştirisi sonrası Arsenal maçını canlı yayınlamaktan vazgeçti. Bazı Arsenal taraftarları Mesut’un sözleşmesinin feshedilmesini isterken Arsenal kulübü, “Bu içerik Özil’in kişisel yorumudur” açıklamasını yaptı.  

Koronavirüs salgını sürecinde Arsenal kulübü, Mesut Özil’in maaşında indirim yapmasını istedi fakat Mesut bunu reddetti. 2020-21 sezonunda Mesut, Arsenal’in Premier Lig ve UEFA Avrupa Ligi kadrosuna alınmadı.

Yıldız futbolcu 2020-21 sezonu kış transferinde ‘’küçüklüğümden beri tuttuğum takım’’ dediği Fenerbahçe ile transfer görüşmelerine başladı. Arsenal ile sözleşmesini fesheden Mesut, Fenerbahçe’ye imza atmak için Türkiye’ye geldi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.