Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu Medyascope’a konuştu: “HDP’nin bölücü diline kızacağız diye HDP’ye oy veren seçmenin memlekete olan bağlılığını aşındırmamak lazım”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılmasına ilişkin tartışmaları ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sokak saldırılarına ilişkin açıklamalarını Medyascope’a değerlendirdi. Bahçeli’nin bugünkü grup toplantısında yaptığı açıklamalar için “Bağıran, çağıran, itham eden ve rencide eden bir milliyetçilik hissiyatının faydalı olduğunu düşünmüyorum” diyen Ağıralioğlu, HDP’nin kapatılıp kapatılmamasına siyasetçilerin değil hukuk sisteminin karar vermesi gerektiğini söyledi.

“Kızan, bağıran, çağıran, itham eden, rencide eden bir milliyetçilik hissiyatının faydalı olduğunu düşünmüyorum”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, 15 Ocak 2021 günü Ankara’daki evinin önünde silahlı ve sopalı bir grup saldırgan tarafından darp edilmişti. Aynı gün, kısa süre önce Özdağ ile röportaj yapan Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu ve KRT TV programcısı avukat Afşin Hatipoğlu da saldırıya uğramıştı. 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Selçuk Özdağ, saldırı sonrası hastanede tedavi gördü.

Selçuk Özdağ’a saldıran kişilerden birinin Ülkü Ocakları üyesi Abdurrahman Gülseren olduğunun tespit edilmesinin ardından saldırının MHP ile ilişkilendirilmesine tepki gösteren Bahçeli, ülkücülerin şiddet eylemleriyle hiçbir ilgisi olmadığını savunmuştu.

Bugün partisinin grup toplantısında konuya ilişkin yeniden konuşan MHP lideri, “Gündeme gelmek için kendilerine saldırı organize edenler veya sudan sebeplerle ve kişisel anlaşmazlıklarla husumet çemberine sıkışanlar, tavsiyem odur ki suç ve suçluyu uzaklarda araştırmasınlar. Sicili kabarık bir siyasetçinin evinin balkonuna kamera yerleştirip kavga anını kayda aldırması sonra da dönüp masumiyet pozuna bürünmesi, bununla da yetinmeyip ‘Bana saldırdılar’ çığırtkanlığına tevessül etmesi bildik bir numaradır. Bu numaralar eskimiş, alıcısı da kalmamıştır” dedi.

Ağıralioğlu ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Milliyetçiliğin bu türlüsünü kendilerine üslup ve hissiyat olarak hak görenlerin kendi açıklamalarıdır. Ben milliyetçiliğin yaraları saranına, insana saygı duyanına, memleketteki farklılıkları memleket için zenginlik kabul edenine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kızan, bağıran, çağıran, itham eden, rencide eden bir milliyetçilik hissiyatının faydalı olduğunu düşünmüyorum. Hukukun hâkim olduğu bir ülkeyi en fazla ülkeyi sevenlerin dillendirmesi lazım. Milliyetçilik yüzyılın başında devlet kurdu. Şimdi milliyetçilik, kurulan devleti ayakta tutmak ve 83 milyonun kendini ait hissettiği bir ülkeyi hep beraber yaşatmak idealine dönüşmelidir.”

HDP’nin kapatılmasına yönelik tartışmalar

HDP’nin kapatılmasına ilişkin tartışmalar da son aylarda kamuoyunun gündeminde. Bahçeli’nin pek çok kez dile getirdiği bu konuya, AKP’den henüz somut bir destek gelmedi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, FOX TV’de katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin, “HDP’nin kapatılması için herhangi bir dayanak bulamazlar. Anayasa ve kanunları çiğneyerek yaparlarsa bir çare bulur ve büyüyerek yolumuza devam ederiz” demişti. MHP grup toplantısında bu konuya da değinen Bahçeli, “HDP’nin kapatılması adalete, hakkaniyete ve milli iradeye aykırılık teşkil etmeyecektir” diye konuştu. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise parti kapatma kararını siyasetçilerin değil hukukun vermesi gerektiğini söyledi:

“Demokrasi, hak aramanın meşru yolu olmalıdır”

“Bu kapatılma konusu ile alakalı bizim yaşatacağımız ilke demokrasinin, yaşaması ve hak aramanın meşru yolu olmasını sağlamaktır. Bunu yaşatacak demokratik olgunluğa sahibiz. Bölücülüğe kızacağız diye ‘Kürtleri rencide edemeyiz, Kürtlerimizi kazanacağız’ gibi bir duyguyla da bölücülüğe prim veremeyiz. HDP’nin bölücü diline kızacağız diye HDP’ye oy veren seçmenlerin memlekete olan bağlılığını aşındırmamak lazım. Bu kapatılma sürecini hukuk yönetmeli. Bunu partim adına da rahat şekilde söyleyebilirim ki hayalini kurduğumuz ülke bu tip meselelerde siyasetçilerin değil hukuk mekanizmasının konuştuğu bir ülke olmalıdır.”

“Meclis’te terör destekçiliğine müsamaha gösterilmemelidir”

Ağıralioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Meclis’te ‘Sayın Öcalan’ deniyor. Meclis’te demokratik her türlü fikir tartışılabilmeli ama terör ve terör destekçiliği müsamaha görmemelidir. Bu dünyanın her ülkesinde ayıptır. Binlerce insanımız şehit oldu. Bu acıların yaşanmasında birinci derece sorumlu olan örgütün kurucusuna ‘sayın’ denemez. Demokratik siyasetin önünü açmalıyız ama katilleri hiç kimse övemez.

“Onlar da biz de acılara ortak olmalıyız”

Terörist cenazelerinde arzıendam ederken şehit cenazelerinde göremediğimiz bir partinin yaptığına ne denebilir? Ben bunların Aybüke Öğretmen için, Necmettin Yılmaz için taziye mesajı yayınladıklarını görmedim. Bu kadar mı zor? Onlar da biz de acılara ortak olmalıyız. Biz de hesap veren bir devletten yanayız. Devletimiz yanlış yapınca biz de bunu söyleyeceğiz.

“HDP ‘Biz buraya ait değiliz’ duygusunu beslemeye çalışıyor. Kürtler bizim kardeşimizdir”

Bence HDP, kendi seçmenleriyle beraber ‘Biz buraya ait değiliz’ duygusunu besleyen bir siyasi iklim oluşturmaya çalışıyor. Biz Kürtlerimizi HDP’nin problemli diline teslim etmeyecek kadar devlet, millet terbiyesi olan insanlarız. Asla teslim etmeyeceğiz. Bu kadar zamandır terör canımızı yakıyor, henüz bir Kürt komşumuza teröre kızıp, aklımızı ve kalbimizi karartıp ‘Sizin yüzünüzden oluyor’ demedik. Hep PKK yüzünden oluyor dedik. Bizim için PKK Allahın belasıdır, Kürtler bizim kardeşimizdir.”

“İYİ Parti tarafından oluşturulan taslak henüz çok ham”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süredir ekonomi ve hukuk alanlarında reform yapılacağını dile getiriyor. Reform paketlerinin taslağının hazırlandığı söylenirken paketlerin şubat ayıyla birlikte kamuoyuna açıklanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması bekleniyor. Reform söylemleriyle beraber son dönemde en sık tartışılan konulardan biri de mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yerine “güçlendirilmiş parlamenter sistem” modeline dönülmesi. Bu noktada eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi, “Tam Demokrasi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” önerisi hazırlayarak siyasi partilerle görüşürken muhalefet partileri, parlamenter sisteme dönüşten yana. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ve Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem’in öncülüğünde hazırlanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Taslağı” ise İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri ve milletvekillerine sunuldu. 

Ağıralioğlu, taslağın henüz çok erken aşamada olduğunu ve şimdilik üzerinde çok uzun konuşulacak nitelikte olmadığının altını çizerek, “İki şeyi konuşuyoruz. Yasama ve yargı. Bu bir fikir jimnastiği ve ham bir metin. Henüz bunun hakkında konuşacak pek bir şey yok. Bu aynı zamanda bir anayasa çalışması. Bu çalışmanın cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin rövanşı gibi olmamasını temin etmek lazım. Bunun, memleketi düzlüğe çıkaracak bir organizasyona dönüşmesi ve herkesin de sürece katılması lazım. Bu, anayasa hukukçularının daha çok katılması gereken bir süreç. Siyasetçiler, parlamentonun güçlendirilmesi kısmına katılabilir” dedi.

“İstikrar sağlamak için Devlet Bahçeli gibi bir adamı münhal kadro haline getirmek lazım”

Meclis’in eski yetkilerine yeniden kavuşması gerektiğini savunan Ağıralioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Yasamanın eski gücü olmadığı için milletvekilleri de pozisyon kaybettiler. Bakanların Meclis tarafından seçilebilmesi, gensoru verilebilmesi, bütçe hakkının Meclis’te olması ile etkin bir yasamayı tekrar oluşturabiliriz. Eski sistem koalisyonlar kuruyor diye eleştiriliyordu ve istikrarlı bir hükümet çıkmıyor deniyordu. Bu bir handikap ama bunu aşmak için bütün yetkiler bir kişinin elinde toplanmamalı. İstikrar sağlamak için Devlet Bahçeli gibi bir adamı münhal kadro haline getirmek lazım. Devlet Bey gibi hiçbir şey beklemeden devamlı destekleyen kibar bir adamı nereden bulacaksınız?”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.