Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şiddetsiz Erkeklik Atölyeleri El Kitabı: “Erkeklerin deneyimlerini daha fazla konuşmaları ve beraber eşitsizliğe karşı mücadele etmenin yollarını bulmaları önemli”

Özyeğin Üniversitesi ve Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi (EEİİ) işbirliği ile yürütülen “Erkeklik Odaklı Şiddete Karşı Atölyeler” projesinin devamı niteliğinde bir el kitabı hazırlandı. Kitapta yazarlar, eleştirel erkeklik perspektifinin cinsiyet temelli şiddet ile mücadeleye nasıl dahil olabileceğini tartıştı. Erkeklerin toplumsal cinsiyet temelli mücadeleye katılımını artıracak atölyeler düzenlemek isteyen sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin ilgili birimlerine ulaştırılmak üzere hazırlanan el kitabına internet ortamında ücretsiz erişebilmek mümkün.

Özyeğin Üniversitesi ve Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi (EEİİ) işbirliği ile yürütülen ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından fonlanan “Erkeklik Odaklı Şiddet Karşıtı Atölyeler” projesi kapsamında tasarlanan el kitabının ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı. 30 Ocak Cumartesi günü düzenlenen çevrimiçi toplantıda proje koordinatörleri ve proje paydaşları, el kitabının amacı ve içeriği hakkında detaylı bilgileri açıkladı. 

El kitabının detaylarını paylaşmadan önce Proje Koordinatörü Nurseli Yeşim Sünbüloğlu, projenin temel amaçlarını ve çıktılarını açıkladı. Erkeklik konusunda akademide yürütülen ya da sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından yapılan çalışmaların sayısının son yıllarda arttığını vurgulayan Sünbüloğlu, projenin temel amaçlarından bahsetti. Kadına yönelik ve cinsiyet temelli şiddetin önlenmesi konusundaki çalışmalara erkeklerin ve erkeklik tartışmalarının da dahil edilmesi konusunda literatüre bir katkı sağlamak istediklerini belirten Sünbüloğlu, erkeklik üzerine konuşmanın ve eleştirel erkeklik çalışmalarının önemini şöyle anlattı: “Farklı tahakküm mekanizmaları ve güç ilişkilerini cinsiyet eşitliği perspektifiyle anlama çabasındaki Eleştirel Erkeklik Çalışmaları, eşitsizlikle mücadele politikaları için yol gösterici nitelikte olabilir.”

“Erkeklik konusundaki tartışmalar, kapsayıcı bir şekilde yürütülmeli”

Sünbüloğlu, erkeklerin homojen bir grup olmadığını, farklı erkeklik halleri ve deneyimlerin bulunduğunu ve kamusal alanda erkekliği tartışırken kapsayıcılık konusunda bazı eksiklikler yaşandığını söyledi. Bu nedenle el kitabında, erkekliğin şiddet ve ayrımcılıkla olan ilişkisine odaklandıklarını belirten Sünbüloğlu, üç grup üzerinde çalıştıklarını belirtti: Engelliler, LGBTİ+’lar ve sığınmacılar ve mülteciler. 

El kitabının erişilebilir olması konusunda oldukça sıkı çalıştıklarını vurgulayan Sünbüloğlu, kitabın ilerleyen zamanlarda Arapça, İngilizce ve Kürtçe’ye çevrilerek, internet sitesi üzerinden erişime açılacağını duyurdu.

“İçeriğin tasarlanmasında sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin ilgili birimleriyle koordineli bir şekilde çalıştık”

Projenin hazırlanması hakkında da bilgi veren Sünbüloğlu, sürece STK’lar ve yerel yönetimlerin ilgili birimlerini de dahil etmeyi çok önemsediklerini söyledi: “Proje sürecine STK temsilcilerini, belediye ve saha çalışanlarını da katmayı çok önemsedik. Çünkü bu projenin anlam kazanması ve örtüşmesi için kendilerinin sahada karşılaştıkları deneyimleri de duymamız gerekiyordu.”

Kitap dört ana kısımdan oluşuyor

Sünbüloğlu, erkekliğe odaklanan atölyeler yapmak isteyenlerin yararlanması için hazırladıkları kitabın dört temel kısımdan oluştuğunu söyledi.

El kitabının içindeki bölümlerin içeriği sırasıyla şöyle:

  1. Cinsiyet, erkeklik, şiddet ve şiddet türleri, cinsiyet ile ilgili temel kavramlar
  2. Erkeklik çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konusu ile ilgili atölyeler düzenlemek isteyenler için 16 uygulama örneği
  3. Erkeklik çalışmaları ve toplumsal cinsiyet konusunda, dünyanın çeşitli ülkelerinde yürütülen ve olumlu sonuçlanan projelerden örnekler
  4. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet durumunda başvurulabilecek kurumlara dair bir liste.

Çimen Günay-Erkol: “EEİİ olarak, erkeklerin cinsiyet temelli mücadeleye katılımını artıracak çalışmalar yapıyoruz”

Proje koordinatörü Çimen Günay-Erkol, erkeklerin cinsiyet temelli mücadeleye katılımını artırmak istediklerini vurguladı. 2013’te kurulan EEİİ, sosyoloji, psikoloji, edebiyat, siyaset bilimi, medya çalışmaları, felsefe vb. alanlarda çalışan araştırmacılar ve aktivistlerden oluşuyor. İnisiyatif, feminizm, LGBTİ+ çalışmaları ve toplumsal cinsiyet çalışmaları tarafından açılan araştırma alanını, diyalog içinde ve eleştirel erkeklik çalışmalarını da içine alacak şekilde genişletmeyi amaçlıyor. EEİİ, yılda iki kere, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayımlanan, Masculinities: A Journal of Identity and Culture adlı hakemli bir dergi de çıkarıyor. Ayrıca, Türkiye’nin belirli illerinde ve belirli bir tema üzerine atölye çalışmaları, sempozyumlar, paneller ve konferanslar düzenliyor. 

Projede kimler yer alıyor?

Projenin bilim kurulunda ve yayıma hazırlayan ekibinde Özyeğin Üniversitesi’nden Nurseli Yeşim Sünbüloğlu ve Çimen Günay-Erkol, TED Üniversitesi’nden Selin Akyüz, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Gülden Sayılan, Toplumsal Çalışmalar Derneği’nden Bilhan Gözcü ve Sabancı Üniversitesi’nden Oğuz Can Ok yer alıyor. Kadir Has Üniversitesi’nden Dilek Cindoğlu, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nden Hilal Gençay ve Ezel Buse Sönmezocak ve cinsellik eğitmeni danışmanı Efsun Sertoğlu ise projeye destek veren diğer isimler arasında. 

El kitabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.