Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin de satın aldığı CoronaVac aşısına Çin Halk Cumhuriyeti yaygın kullanım onayı verdi

Çinli ilaç şirketi Sinovac ve Brezilya’daki Butantan Enstitüsü tarafından geliştirilen CoronaVac aşısına Çin Halk Cumhuriyeti yaygın kullanım onayı verdi. Bir inaktif koronavirüs aşısı olan CronaVac’ın klinik çalışmalarına Mayıs 2020’de geçilmişti. Aşının faz 3 çalışmaları Şili, Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de yürütüldü.

Çin’de yaygın kullanım onayı alan ikinci aşı oldu

CoronaVac aşısı, Sinopharm ilaç firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının ardından Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi’nin ülke genelinde yaygın kullanım için onay verdiği ikinci aşı oldu.

Aşı, ağır hastalıkları ve ölümleri engelliyor

Sinovac’ın bu sabah (6 Şubat) saatlerinde yaptığı açıklamada ise Brezilya’da ve Türkiye’de yapılan çalışmalarda aşının, koronavirüs hastalığının hafif geçirilmesinde etkili olduğu duyuruldu. Aşının etkinlik oranı yüzde 50,65 olarak açıklanırken aşının tıbbi tedavi gerektiren vakaları yüzde 83,70, ölümleri ise yüzde 100 oranında önlediği belirtildi.

Aşının Brezilya’daki faz 3 ara sonuçları

Benzer bir açıklama daha önce Brezilyalı yetkililer tarafından da yapılmıştı. Aşının üretiminde de rol oynayan Butantan Enstitüsü, 7 Ocak 2021 günü yaptığı açıklamada, aşının virüsten kaynaklanacak ağır enfeksiyonu yüzde 100, orta ve hafif enfeksiyonları ise yüzde 78 oranında engellediğini duyurmuştu. Bu oran ise aşının “genel etkinlik oranı” olarak yorumlanmıştı. Aynı enstitü, 12 Ocak 2021 tarihindeki açıklamasında ise aşının Brezilya’daki faz 3 denemeleri sonucunda elde edilen genel koruma oranının yüzde 50,38 olduğunu duyurmuştu.

Aşının Türkiye’deki faz 3 ara sonuçları 24 Aralık 2020’de paylaşılmıştı

CoronaVac aşısının Türkiye’deki faz 3 klinik deneyleri 14 Eylül 2020 tarihinde başlatılmıştı. Faz 3 çalışmasının Türkiye’deki ara sonuçları 24 Aralık 2020 tarihindeki Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Klinik çalışmaların başındaki isim ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, aşının yüzde 91,25 koruyuculuğa sahip olduğunu açıklarken bunun erken sonuç olduğunu ve ilerleyen süreçte bu yüzdenin artmasını beklediklerini söylemişti.

The Lancet: “60 yaş üstü kişiler için de güvenli”

Aşının faz 3 çalışmaları 60 yaş üstü kişiler üzerinde yürütülmediği için 60 yaş üzeri vatandaşların aşıyı yaptırmalarının riskli olup olmadığı da sıkça tartışılan konulardan biriydi. Tıp dergisi The Lancet, 4 Şubat günü aşıya ilişkin yeni bilgiler yayımlayarak aşının 60 yaş üzeri kişilerde ciddi yan etkilere sebep olmadan bağışıklık oluşturduğunu, yani aşının 60 yaş üzeri kişiler için de güvenli olduğunu duyurdu. 

Türkiye 50 milyon doz sipariş etti

CoronaVac aşısından sipariş eden ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac firması ile 50 milyon doz için sözleşme imzalandığını belirtirken bakanlığın ilk açıklamalarına göre Türkiye’ye 2020 yılı sonuna kadar 10 milyon, 2021 yılı Şubat ayı sonuna kadar da toplam 50 milyon doz aşı gönderilecekti. Ancak şu ana kadar Türkiye’ye toplam 13 buçuk milyon doz aşı ulaşırken kalan dozların ne zaman geleceğine dair net bir açıklama yok. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.