Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pınar Gültekin cinayeti davasında üçüncü duruşma yapıldı: Sanıklardan Mertcan Avcı tahliye edildi

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün (15 Şubat) yapıldı. Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçlamasıyla beş yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Mertcan Avcı tahliye edildi. Medyascope’a konuşan Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir “Cinayete iştirak olduğunu düşünüyoruz. Tahliye, hukuken ve fiilen isabetsiz bir karar olmuştur” dedi.

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Mertcan Avcı’nın yurtdışına çıkış yasağı ve ayda bir kolluk birimine imza verme şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliyesine karar verdi. Tahliye gerekçesini ise “tutuklulukta geçirdiği süre, üzerine atılı suçun Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. maddesinde sayılı suçlardan olmayışı, kaçma şüphesi bulunduğuna dair somut delil bulunmaması, beyanda bulunan tüm tanıkların dinlendiği bu nedenle tanıklar üzerinde baskı yapma ihtimalinin bulunmadığı, beklenen adli tıp raporu ve yurt dışı talimatı deliline etki etme ihtimalinin olmadığı” diye sıraladı.

Kararı Medyascope‘a değerlendiren Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir “Cinayete iştirak olduğunu düşünüyoruz. Tahliye, hukuken ve fiilen isabetsiz bir karar olmuştur” dedi. Epözdemir, savcının tutukluluk devam talebine karşın mahkemenin tahliye kararı aldığını belirterek, itiraz edeceklerini söylediği bu karara başsavcıdan da itiraz beklediklerini söyledi.

Reddi hâkim talebi reddedildi

Avukat Epözdemir, duruşma öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada da geçen duruşmada dile getirdikleri reddi hâkim talebinin reddedildiğini belirterek “Mahkemenin adil olduğunu düşünmüyoruz. Bundan sonra da biz mahkemeden adalet beklemiyoruz” diye konuştu.

Duruşma öncesi kadın örgütleri de adliyenin önündeydi. “Sözleşmeyi uygula, kadını yaşat” pankartı açan Menteşe Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın uygulanması talebi yinelendi. 

Fotoğraf: Kadın Davaları / Twitter

Tanıklar dinlendi

Davanın bugünkü duruşmasında tanıklar dinlendi. Avukat Epözdemir, Cemal Metin Avcı ile boşanma aşamasında olan eski eşinin ifadesinde, Avcı’nın gözaltına alındığını öğrenmesinin ardından bağevine gittiğini söylediğini belirtti. Epözdemir, “tanık ifadelerinde suç delillerini gizleme, yok etme, değiştirme amacı gördüklerini” söyledi.  

“Gültekin’in telefonundaki kayıtların celbi istendi”

Avukat Epözdemir, mahkemenin ayrıca Pınar Gültekin’in öldürülmesinden önceki 2 yıl 7 ay 20 günlük süreyi kapsayan dönem için telefonundaki görüntü, video gibi dosyaların celbinin istenmesine karşı yazılan müzekkereden vazgeçilmesi taleplerinin de bu duruşmada reddedildiğini anlattı. 

Epözdemir “Bir yıl sonra dosyaya girecek ve yargılamaya bir şey katmayacak. Pınar Gültekin’in özel hayatı yargılanıyormuş algısı uyandırıyor” diye konuştu. 

Davanın bir sonraki duruşması 26 Nisan 2021’de görülecek.

Pınar Gültekin

Ne olmuştu?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020’de Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki evinden ayrılmış ve ablasıyla telefonla görüştükten sonra Gültekin’den bir daha haber alınamamıştı. Ablası Sibel Gültekin ile annesi Şefika Gültekin, Pınar Gültekin’e ulaşamayınca Muğla’ya gelerek, Akyaka Jandarma Karakol Komutanlığı’na kayıp ihbarında bulunmuş, 21 Temmuz günü ise Pınar Gültekin’in cansız bedenine ulaşılmıştı.

Gültekin’in öldürülmesine dair davada Cemal Metin Avcı “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, kardeşi Mertcan Avcı ise “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçlamasıyla beş yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.