Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li televizyon yapımcısı Ira Rosen: “Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon, demans olduğunu düşündüğü Trump’ı görevden almak için gizli kampanyalar yürüttü”

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın 2016 yılındaki seçim kampanyasını yürüten ve bir süreliğine Beyaz Saray’da başstratejist olarak görev yapan Steve Bannon’un, erken evre demans olduğuna inandığı Trump’ı görevden almak için gizli kampanya yürüttüğü öne sürüldü. Bannon, 2017’de aşırı sağcı grupların Charlottesville şehrinde düzenledikleri protestolar sonrasında istifa etmek zorunda kalmış ve Trump, görevden ayrıldıktan sonra da iletişimini sürdürdüğü Bannon için Beyaz Saray’daki son gününde af kararı çıkarmıştı.

“Ticking Clock: Behind the Scenes at 60 Minutes” kitabının yazarı olan televizyon yapımcısı Ira Rosen, Yahoo News’da Skullduggrey adlı bir podcast programına konuk oldu. 16 Şubat’ta okuyucusu ile buluşan kitabı hakkında konuşan Rosen, programda Steve Bannon ile ilişkisinden de bahsetti. Rosen, Bannon’un çok geveze ve dedikoducu olduğundan bahsederken “Steve, Vaşington’daki birçok medya mensubunun kaynağıdır” dedi.

ABD’li televizyon yapımcısı Ira Rosen

Yeni kitabında Bannon ile ilgili bilgiler de veren yapımcı Ira Rosen, Bannon’un erken evre demans olduğuna inandığı Trump’ın görevden alınması için gizli kampanyalar yürüttüğünü öne sürdü. Rosen, Bannon’un kendisi ile Ekim 2017’de David Brooks’un New York Times’taki köşesine düzenli olarak atıfta bulunarak, Beyaz Saray’ı ziyaret eden bazı Cumhuriyetçiler’in Trump’ın demans olabileceğine dair şüphelerini paylaştığını söyledi. 

Rosen, ABD’deki birçok kitabın yazım aşamasına katkıda bulunduğunu öne sürdüğü Bannon’un, 2020 seçimleri yaklaşırken Trump’ın yörüngesine tekrar girdiğinden de bahsetti. Trump yönetiminin ilk günlerinde Bannon’un kendisine bilgi aktardığını söyleyen Rosen, “Bannon, bana bir tür terapist oldu” dedi. 

Donald Trump ve Steve Bannon

1953 yılında ABD’nin Virginia eyaletinde İrlanda kökenli işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Bannon, 1970’lerin sonunda orduya subay olarak hizmet verdi. Harvard Business School mezunu olan Bannon, medya sektöründe uzmanlaşan bir butik yatırım bankası kurdu. 2008 yılında ise siyaset sahnesine adım adan Bannon, dönemin Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin’in seçim kampanyasını yürtüttü ve sağ kanat siyasi figürler hakkında tanıtım filmleri hazırladı. 2012 yılında ise Donald Trump’a verdiği destek ile öne çıkan Breitbart News haber sitesini devralan Bannon, ağırlıklı olarak beyaz Amerikalılar’ın çıkarlarını savunan haberler yaptı. 

2016 seçimlerinde Trump’ın danışmanlığını yapan ve bir süre sonra başstratejist olarak görev yapan Bannon, Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için “We Build the Wall” isimli bir internet kampanyası başlatmış ve daha sonra bağışçıları dolandırdığı suçlaması ile yargılanmıştı. Trump ise Beyaz Saray’daki son gününde aralarında eski danışmanı Steve Bannon’un da olduğu 73 kişi için af kararı çıkartmış ve 70 kişinin de cezasının hafifletilmesine karar vermişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.