Myanmar’da darbe karşıtı gösteriler devam ediyor, darbeciler devrik lider Suu Çii’yi “söylenti yaymak” ile suçluyor

Askeri cuntanın yönettiği Myanmar’da hafta sonu yapılan darbe karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu en az 18 kişi hayatını kaybetti, en az 30 kişi yaralandı. Darbeciler, gözaltına alınan ülkenin devrik lideri Aung San Suu Çii’ye karşı yeni suçlamalar yöneltti. Ceza kanununun 505’inci maddesi çerçevesinde yöneltilen bu suçlamadan hüküm giyenlere iki yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Devrik lider Aung San Suu Çii

Myanmar’da pazar günü (28 Şubat) birden fazla şehirde darbe karşıtı geniş çaplı protesto gösterileri düzenlendi. Polisin gerçek mermiler ile açtığı ateş sonucu en az 18 kişi hayatını kaybederken 30’u aşkın kişi yararlandı. Myanmar’da hafta sonunda yaşanan olaylar ile birlikte toplam ölü sayısı en az 25 oldu. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, 1 Şubat’taki darbeden bu yana düzenlenen protestolarda en fazla ölümün 28 Şubat günü görüldüğünü duyurdu. Ülkede Yangon, Dawei, Mandalay ve başkent Nepido’da yaşanan darbe karşıtı gösterilerde polisin sivillere göz yaşartıcı gaz, ses bombası, plastik ve gerçek mermiler ile karşılık verdiği belirtildi. Sivil toplum örgütleri ise devlet kanallarının gösterilerde ölen kişiler hakkında herhangi bir bilgi vermediğini ve bu sebeple de can kaybının daha da fazla olabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, pazar günü yaşanan olaylarda en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi ve protestoculara şiddet uygulanmasını kınadı: “Myanmar halkı barışçıl gösteri yapma ve demokrasinin yeniden inşa edilmesini talep etme hakkına sahiptir. Barışçıl protestoculara karşı ölümcül güç kullanımı, uluslararası insan hakları kuralları altında asla meşrulaştırılamaz.”

Myanmar’da darbe karşıtı protestolar devam ederken mahkeme, devrik lider Aung San Suu Çii’ye yönelik yeni bir suç duyurusunda bulundu. Duruşmada, Suu Çii, kendisine daha önce yöneltilen suçlamaların dışında, “kamuoyunu endişeye sevk edecek açıklama yapmak ve söylenti yaymak”la da suçlandı. Suu Çii, daha önce ülkenin ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etmekle ve Myanmar’a yasadışı yollarla getirilmiş polis telsizleri ve giysi bulundurmakla suçlanmıştı. 

Suu Çii’nin avukatı Min Min Soe, müvekkilinin duruşmaya video konferans yolu ile katıldığını söyledi. Myanmar’da ceza kanununun 505 (b) maddesi çerçevesinde yöneltilen bu suçlamadan hüküm giyenlere iki yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Suu Çii’nin bir sonraki duruşmasının 15 Mart’ta yapılması bekleniyor. 

Myanmar’da askeri darbe

Myanmar’da yaklaşık bir ay önce gerçekleşen darbe sonrası ülke lideri Aung San Suu Çii ve Devlet Başkanı Win Myint’in de aralarında bulunduğu üst düzey siyasiler gözaltına alındı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere İngiltere, Almanya, Japonya ve Singapur, Myanmar’da ordunun darbeyle iktidara gelmesini kınadıklarını açıkladı ve ülkedeki ordu mensuplarına yaptırım uygulayacaklarını dile getirdi.  

Kaynak: Reuters

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.