Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye kademeli “normalleşiyor” – Düşük ve orta riskli illerde yüz yüze eğitime başlandı: “Yüz yüze eğitime katılım bütün illerde veli rızasına bağlı olacak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (1 Mart) kabine toplantısının ardından koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamındaki birtakım kısıtlamaların vaka sayılarına bağlı olarak bazı illerde gevşetildiğini açıklarken ilkokullar, anaokulları, 8 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başlanacağını duyurdu. Bu kapsamda, bugün (2 Mart) tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda “düşük” ve “orta riskli” illerde ülke genelinde yüz yüze eğitime geçildi. “Düşük” ve “orta riskli” illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitime başlanacak. “Yüksek” ve “çok yüksek” illerde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerde yüz yüze sınavlar yapılacak.

“Düşük ve orta riskteki illerde eğitime başlandı”

Medyascope ekibi, “yüksek riskli” şehir olarak belirlenen İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Sururi Mehmet Efendi Mahallesi’nde bulunan Sururi Ortaokulu’ndaydı.

Koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmeye başladığı 11 Mart 2020’den bu yana milyonlarca öğrenci eğitim hayatına yüz yüze devam edemiyordu. Sururi Ortaokulu’nda, saat 9.00 civarında okula gelmeye başlayan öğrencilerin sayısının çok az olması dikkat çekti. Okulların yüz yüze eğitime geçip geçmeyeceği ile ilgili tarihlerin sürekli değiştirilmesi, bugün Sururi Ortaokulu’nda ders zilinin çalmasıyla yaşanan belirsizliği ve güvensizliği bir kez daha gözler önüne serdi.

Derslerin başlamasından bitimine kadar Sururi Ortaokulu’ndaydık ve okulda çalışan güvenlik görevlisi ile sohbet etme imkânımız oldu. Kendisine öğrencilerin neden bu kadar az olduğunu sorduğumuzda, “Sabah 7’den beri buradayım. İlk ben geldim. Ama 10 öğrenci bile henüz toplanmadı. Durum bu ve derslerin ne zaman, saat kaçta başlayacağı çok belirsiz. Sanırım önümüzdeki günlerde bununla ilgili de bir açıklama gelir. Ayrıca, veliler çocuklarını okula göndermek istemiyor. Zorunlu olmadığı için ve güvensizlikten kaynaklı az sayıda öğrenci olacağını düşünüyorum” cevabını aldık.

İstanbul için yüz yüze eğitime geçilmesiyle ilgili birkaç kez karar değişikliğine gidildi. Yarın okullarda derslerin kaçta başlayıp kaçta biteceği ise belirsizliğini koruyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda yüz yüze eğitime geçiş süreci hakkında geçen günlerde yaptığı açıklamada, “Öğrencilerimizin okullarımızda yüz yüze eğitime katılımları geçen dönemde olduğu gibi yine velilerimizin kararına bağlı olacak” demişti.

“Düşük” ve “orta riskli” illerde, okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada iki gün, ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, lise hazırlık 9, 10 ve 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki gün, lise 12. sınıflarda ise seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat yüz yüze eğitime başlanacak. Liselerdeki sınavlar ise 8 Mart 2021 Pazartesi gününden itibaren tüm illerde salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze yapılacak.

Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında mevcut kararlar uygulanmaya devam edecek. Yüz yüze eğitim kapsamı dışındaki uygulamalarda uzaktan eğitime devam edilecek. “Çok riskli” illerde ise önümüzdeki günlerde, illerin valilikleri tarafından bu açıklamalardan bağımsız olarak yüz yüze eğitime geçiş ile ilgili kararlar alınacak. “Çok riskli” illerin valilikleri tarafından yapılacak açıklamayla okullarda normalleşme süreci başlayacak. Yüz yüze eğitime katılım bütün illerde veli rızasına bağlı olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.