Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Sözcü, Takvim gibi emekli avcılığı yapmamalıydı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayınladığı yazısında, Sözcü gazetesinin sürmanşetinde boydan boya, “Emekli ikramiyesi artacak mı” yazarak emekli okuru aldattığını söyleyerek, bu tip yanıltıcı haberlerin gazetelerde yayınlanmasını eleştirdi.

Sözcü’nün “Emekli ikramiyesi artacak mı” haberinin içeriğinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, emekli dernekleri tarafından gönderilen bir mektuptan ibaret olduğunu belirten Bildirici, bu haberin “emekli okuru aldatma çabasından başka bir açıklaması” olamayacağını söyledi:

“Bedava dağıtılan gazeteler sayılmazsa bayi satışı en yüksek gazete konumunda olan Sözcü’nün, bile isteye gerçek olmayan bir başlık atması, emekli okurları kandırmaya çalışması okurun gazeteye güvenini zedeleyecek bir uygulama. Bilindiği gibi, ’emekli avlama’ haberlerinin Türkiye medyasındaki mucidi Takvim gazetesi. Yılın neredeyse 365 günü ’emeklilerin maaş artışı’, ’emeklilere ek ödeme’, ’emekli bayram ikramiyelerine zam’ gibi haberleri ilk sayfasının tepesinden yayımlıyor. Aslına bakarsanız bir yalan her gün tekrarlanırsa yalan olmaktan çıkar. Takvim’in emekli kandırmacası da artık emekli okurlar tarafından anlaşılmış olsa gerek. Fakat yıllardır bu yalan yanlış haberlere devam ettiklerine göre herhalde okurda bir karşılığı oluyor.”

Bildirici, bu tip haberlerin yayınlanma sebebinin gazetelerin okunma oranlarının düşmesiyle birlikte, genç okurun da dijital mecralara kayması olduğunu söyledi:

“Okurların yaş ortalaması yükselip, emekli okurların oranı artınca gazetelerin de bu insanlara yönelik haberleri artıyor. Emekli okurların gazeteyle bağlarının kopması engellenmeye, ilgisi diri tutulmaya çalışılıyor.”   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.