Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA, Mars’a yolladığı uzay aracı Perseverance’ın gezegende hareket ederken çıkardığı sesleri paylaştı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı Perseverance, Mars’taki yolculuğuna devam ederken Kızıl Gezegen’in yüzeyinde yaptığı sürüşün sesini kaydetti. NASA’nın internet sitesinde ve Twitter hesabında paylaştığı 90 saniyelik ve 16 dakikalık ses kayıtları, Perseverance’ın Mars yolculuğuna yepyeni bir boyut kattı.

Perseverance’ın 7 Mart‘ta Mars’taki Jezero Krateri‘nde yaptığı yolculuğun ses kayıtları yayınlandı. NASA, Perseverance adına açılmış Twitter hesabında “Bunu duyuyor musunuz? Bu benim Mars’taki kayaların üzerinden geçişimin sesi. İlk defa Mars yüzeyindeki seyir sesini duyabiliyoruz” ifadelerine yer vererek Perseverance’in seyir sesini paylaştı. 

https://twitter.com/NASAPersevere/status/1372294898804690944

NASA’nın internet sitesinde 90 saniye ve 16 dakika olarak yer alan iki ses kaydında da duyduğumuz, yalnızca aracın sesi değil. Çünkü SuperCam’in bir parçası olan mikrofon, Mars’taki rüzgarlarının sesini de kaydetti. SuperCam adlı cihaz sayesinde gezegendeki rüzgarlara ek olarak, Perseverance’ın Mars yüzeyindeki çeşitli kayaları hedef aldığı lazer darbelerinin sesleri de kaydedildi.

NASA’nın Jet Laboratuvarı’ndan mühendis olarak çalışan Vandi Verma, Perseverance’ın kaydettiği sesler hakkında “Şimdiye kadar Dünya ve Mars arasındaki farklılıkları görsel olarak hissedebiliyorduk. Ancak ses tamamen farklı bir boyut. Ses, Dünya ile Mars arasındaki farkları görmemizi ve bu ortamı daha yakından deneyimlememizi sağlıyor” dedi. 

Aracın giriş ve iniş (EDL) mikrofonuyla kaydedilen sesler dinlendiğinde, Perseverance’ın tekerleklerine güç veren hareketlilik sisteminin çıkardığı gürültüler de duyuluyor. Araç, kırmızı gezegenin yüzeyinde hareket ettikçe sesler de artıyor. 

Ancak bazı uzmanlar, Mars’ın yüzeyinde gezinirken mikrofona oldukça fazla ses vermesi ve ses kayıtlarının gürültülü bir şekilde aktarılması sebebiyle NASA’yı eleştiriyor. Çünkü alınan ses kayıtlarında, aracın tekerlek sesleri net bir şekilde duyuluyor.

NASA’nın kamera ve mikrofon sistemlerinden sorumlu mühendis Dave Gruel ise bu eleştirilere “Eğer aracımı sürerken böyle sesler duysaydım kesinlikle köşede durur ve bir çekici çağırırdım fakat duyduğunuz seslerin ne olduğunu ve nerede kaydedildiğini kendinize hatırlatırsanız, tekerlek sesleri duymanız rahatsız edici gelmemeye başlıyor” diye cevap verdi.

18 Şubat’ta Mars’a ulaşan Perseverance, Kızıl Gezegen’de 3,5 milyar yıl önce var olduğu düşünülen suyun izlerini ve yaşam belirtilerini analiz edecek. Uzay aracının yapacağı görevle gezegenin hangi maddelerden oluştuğu sorusunun yanıt bulabileceğini söyleyen NASA araştırmacıları, lazer teknolojileriyle Mars’ın yüzeyindeki elementlerin ne tür atomlardan oluştuklarını çözümlemeyi hedefliyor. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.