Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zorlu Holding’in ev sahipliğinde düzenlenen “imece summit – Geleceğe Etki Zirvesi” sona erdi – Gazeteci Shahira Amin: “Erkekler, günlük hayatınızda mikrofonu kadın meslektaşlarınızla paylaşmayı unutmayın, belki onların da söyleyecek bir şeyleri vardır”

Sürdürülebilir bir toplum için düşünen ve üreten iş insanı, akademisyen, öğrenci ve fikir önderleri, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde çevrimiçi düzenlenen imece summit’te, “Geleceğe Etki Zirvesi” temasında buluştu. İki günlük zirvenin son gününde de iş dünyası, sivil toplum, akademi, kamu, siyaset, girişimcilik gibi farklı sektörlerden isimler bir araya geldi.

Zirve, Zorlu Holding’in ev sahipliğinde, imece’nin yürütücülüğünde, ATÖLYE, B Lab Europe, BMW Foundation, S360 ve SIX’in içerik ve ağ partnerliğinde, Açık Açık, Ashoka Türkiye, Impact Hub İstanbul, İstasyonTEDÜ, KUSIF, Mikado, SDGIA, TSGA ve UNDP Accelerator Labs’in oturum partnerliğinde, De-Coder’in küratörlüğünde düzenlendi. 

İki günlük zirve, Arbor Impact Direktörü Aylin Gezgüç ve Adım Adım & Açık Açık Kurucu Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart ve Now Partners Kurucu Ortağı & Global Elçisi Marcello Palazzi’nin yaptıkları sunumlarla başladı. Gezgüç, Erhart ve Palazzi ilk günde katılımcıları nelerin beklediğini anlattılar. 

Network liderliği: Jane Wei-Skillern anlatıyor

Günün ilk panelinde “Network liderliği” tartışıldı. Bu açık forumun moderatörü Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, “21. yüzyılda değişime yön veren Network’lerde bulunan etkili ve stratejik liderlik ilkeleri nelerdir?” sorusuna odaklandı. UC Berkeley Haas İşletme Fakültesi Sosyal Sektör Liderliği Merkezi Kıdemli Üyesi Jane Wei-Skillern ise sunumuyla kolektif çalışmanın yaratacağı etkiyi, bu etkiyi oluşturan bileşenlerin toplamından daha büyük olmasını nasıl sağlayabileceğini anlattı. Sunumun ardından Jane Wei-Skillern ve Serdar Turan soru cevap kısmına geçti:

Serdar Turan: Bu harita içerisinde bir soru sormak istiyorum. Bildiğiniz gibi koronavirüs salgını dönemindeyiz. Hükümetlerin bundan sonraki dönemde “network liderliği” bağlamındaki rolü ne olacak?

Jane Wei-Skillern: Dünyanın geçtiğimiz bir yıl içersinde yaşadığı krizde hükümetlerin rolüne yeniden bakmamız, bu kaynakları ise yeniden düşünmemiz gerekti. Bir sorunu çözmekle ilgili, hükümetlerin rolünün ne olduğunu yeniden kavramak lazım. Biz sosyal hizmetlere, devlete, her türlü kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. Fakat hükümet burada katalizör rolünü oynayabilir. Yani daha kolaylaştırıcı, iyileştirici, dinamik ve yardımcı olabilir. İhtiyaç duyduğumuz noktada hükümet devreye girebilir.

Kalıpların ötesinde liderlik: Kadınlar nasıl fark yaratır?

Günün ikinci oturumunda ise “kadın liderlik” konusu tartışıldı. Kadın liderlerin zaman içindeki gelişiminin ele alındığı oturumun moderatörlüğünü Red Dot Foundation Kurucusu ve CEO’su Elsa Marie D’Silva yaparken konuşmacılar Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar EdinSabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) Direktörü Melsa Ararat ve bağımsız gazeteci Shahira Amin‘di. Konuşmacılar, liderlik yolculuklarını anlattığı bu oturumla, kadınların gelecekte değişime nasıl yön verebileceğine dikkat çekti. 

Shahira Amin: “Erkekler, günlük hayatınızda mikrofonu kadın meslektaşlarınızla paylaşmayı unutmayın, belki onların da söyleyecek bir şeyleri vardır”

Oturumda konuşan gazeteci Shahira Amin, kadınların seslerinin nasıl yükseltilebileceğine vurgu yaparak şöyle konuştu: 

“Sözlerime başlarken şunu söylemek isterim: Medyanın bu konuda büyük bir rolü var. Ancak ne yazık ki kadınların medyadaki temsiliyeti çok düşük. Her alanda olduğu gibi medyada da erkek sayısı, kadın saysından fazla. Bu dünyanın her yerinde böyle. Ayrıca sosyal medyanın da burada önemli bir rolü var. Kadınların sesleri duyurabilmesi açısında çok faydalı bir araç.

Me too’ hareketinde sosyal medyanın önemini gördük, Mısır’da da bunun yansımaları gördük. Artık kadınlar oradan aldıkları dayanışma ile kendi hikâyelerini paylaşıyor ve bu medya kampanyaları sonucunda bazıları da yargılandı. Bu sadece medyanın dikkatini çekmekle kalmadı, politikaların da değişmesine vesile oldu. Cinsel tacizle ilgili yasal düzenlemelerde buradan etkilenerek güncellendi. Ayrıca içinde bulunduğumuz panellere benzer paneller de artıyor. Sadece kadınların olduğu paneller görmek muhteşem. Kadınları görünür kılmak çok önemli. Dolayısıyla taban seviyesinden başlayarak kadınlara kendi güçlerinin farkında olmalarını sağlamalıyız. Kapasitelerinin farkında olmalarını sağlayıp liderlik konusunda eğitimler vermeliyiz. Çünkü genç kadınlara önlerinde nasıl bir yol olduğunu ve bu yolda nasıl ilerlemeleri gerektiğini göstermeliyiz. Televizyon dizilerine bakalım: Kadınlar hep kalıplaşmış rollerde aktarılıyorlar ve zayıf karakterler gibi gösteriliyorlar. Son olarak erkeklere bir mesajım var: Sizin bu konuda çok önemli bir rolünüz var, iş yerinde ya da günlük hayatınızda ara sıra mikrofonu kadın meslektaşlarınızla paylaşmayı unutmayın, belki onların da söyleyecek bir şeyleri vardır. Hepimizin alması gereken sorumluluklar var”

Sosyal inovasyon mu değil mi?

Günün diğer oturumunda, “sosyal inovasyon” konusu ele alındı. Oturumun moderatörü Istasyon TEDU Projeler Koordinatörü Sinem Güravşar Gökçe olurken konuşmacılar ise Impact Hub Candidate Ankara Kurucu Ortağı Berivan Eliş, Döngü Kooperatifi & BPREG Kompozit Kurucu Ortağı Burcu Karaca UğuralHukukta Tasarım Türkiye Kurucusu Ebru MetinUNDP Hızlandırma Laboratuvarı Keşif Yöneticisi Gökçe TunaDarüşşafaka Ortaokulu Akademik Koordinatörü Meltem Ceylan Alibeyoğlu idi. Panelde sosyal inovasyon uygulayıcıları ve alanda uzman kişiler sosyal inovasyonu tanımlayan özellikleri ve özel, kamu, sivil toplum sektörleri için neden önemli olduğunu ve deneyiminden elde edilen bilgileri paylaştı. 

Etki yaratan topluluk destekli tasarım: Gerçek dünyadaki zorlukların üstesinden birlikte gelmek

Zoom üzerinden yapılan oturumun moderatörleri ATÖLYE Tecrübeli Tasarım Stratejisti ve Servis Tasarımcısı Deniz Dönmez ile ATÖLYE Kurucu Ortağı Engin Ayaz idi. Oturumda, topluluk destekli inovasyonun, kuruluşların dönüşümlerine nasıl katkı sağladığına odaklandı. Oturumun başında katılımcılara topluluk kavramı ve hangi topluluğa üye oldukları soruldu. Devamında ise topluluk destekli tasarım ve inovasyon, “topluluk katılımı ve seferberliği” kavramına yeni bir perspektif getirildi. 

Zirveye birlikte bakış 

İki günlük zirvede, iki ayrı sahnede toplam 38 panel, açık forum, etkinlik düzenlendi. Zirvenin son panelinde Arbor Impact Direktörü Aylin Gezgüç, Adım Adım & Açık Açık Kurucu Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart, konukları, Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğu, De-Coder KurucusuDuygu Kamur, ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper, S360 CEO’su Kerem Okumuş, BMW Vakfı Herbert Quandt Kuzey Afrika & Batı Asya Ağ Organizatörü Louisa Mammeri, SIX CEO’su Louise Pulford Now Partners Kurucu Ortağı & Global Elçisi Marcello Palazzi, imece Direktörü Mustafa Özer, B Lab Europe Ülke Partner Yöneticisi Yeliz Mert ile zirveyi tartıştılar.

Detaylı bilgi için

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.