Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi protestoları gerekçesiyle tutuklu bulunan üç öğrenciye tahliye

İstanbulKadıköy’de 2 Şubat’taki yapılan protestolar gerekçesiyle dördü tutuklu ikisi ev hapsinde olan öğrencilerle ilgili iddianameyi kabul eden mahkeme tutukluluklara son verme ve ev hapsini kaldırma kararı aldı. 

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atama protestoları nedeniyle tutuklu yargılanan Akın KarakuşNecmettin ErdemÖmer Şengel ve Hasan Koral Hacıbeyoğlu hakkında iddianameyi kabul eden mahkeme serbest bırakılmalarına karar verdi.

Ömer Şengel‘e gözaltına alındıktan sonra yapılan sosyal medya incelemesindeki iki retweeti nedeniyle “propaganda” suçlaması yöneltilmiş ve bu konudaki dosya ayrılmıştı.  Medyascope‘a bilgi veren Avukatı Baran Kaya, propaganda suçlamasına ayrıca tutuklama kararı verildiği için müvekkilinin bugün tahliye edilemeyeceğini söyledi. Avukat Kaya tutukluluğun devam ettiği dosya ile ilgili yarın (23 Mart 2021) itirazda bulunacaklarını belirtti.

Akın KarakuşNecmettin Erdem ve Hasan Koral Hacıbeyoğlu ise bugün tahliye ediliyor.

Dosya kapsamında ev hapsinde bulunan iki öğrencinin de ev hapsi kararı kaldırıldı.

Avukat Baran Kaya, İstanbul Anadolu 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul ettiğini ve duruşma tarihi olarak 20 Ekim 2021’i belirlediğini söyledi.

Rektörlük protestoları gerekçesiyle 11 öğrenci tutuklanmış, biri tutukluluk incelemesinde, ikisi itiraz sonucu, ikisi ise ilk duruşmalarında, üç isim de bugün tahliye edildi. Üç kişi ise hala tutuklu.

Ne olmuştu?

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından 2 Şubat 2021’de İstanbul Kadıköy’deki Rıhtım Meydanı’nda açıklama yapmak için çağrı yapılmıştı.

İstanbul Valiliği, yapılan çağrı üzerine Rıhtım Meydanı’nı “eylem yasağı olan bölge” olarak açıklamıştı. Polis, öğrencilerin 2 Şubat’ta Rıhtım Meydanı’nda toplanmasına izin vermezken üniversiteliler, eylemlerini Kadıköy sokaklarında yapmıştı. Polis ve öğrenciler arasında arbede yaşanırken İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy’deki eylemlerde toplam 93 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Akın Karakuş, Necmettin Erdem, Ömer Şengel ve Murat Can Demirci 6 Şubat’ta, Hasan Koral Hacıbeyoğlu ise 10 Şubat’ta tutuklanmıştı. Murat Can Demirci 5 Mart 2021’de tutukluluk incelemesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Savcı Yücel Ertaş, Akın Karakuş, Necmettin Erdem, Ömer Şengel, Murat Can Demirci, Hasan Koral Hacıbeyoğlu ve ev hapsindeki iki öğrenci hakkında iddianameyi hazırlamıştı.

Akın Karakuş’a “Görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”,  Necmettin Erdem’e “toplantı ve yürüyüşlere silah ve veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma, görevi yaptırmamak için direnme, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme”,  Ömer Şengel’e görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve yürüyüşlere silahlı veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma”, Murat Can Demirci’ye “toplantı ve yürüyüşlere silahlı veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma, görevi yaptırmamak için direnme”, Hasan Koral Hacıbeyoğlu’na “görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamaları yöneltilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.