Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasına karşı 2 Şubat’ta Kadıköy’de yapılan protesto için savcılık iddianame hazırladı – Avukat Burçin Şahan: “Birkaç kişinin keyfi ve ısrarı sebebiyle öğrenciler özgürlüklerinden ve eğitim haklarından yoksun bırakılıyor”

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması protestoları kapsamında dördü tutuklu, biri tahliye edilen, ikisi ev hapsinde yedi öğrenci hakkında iddianame hazırlandı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede “görevi yaptırmamak için direnme”, “kamu malına zarar verme”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “toplantı ve yürüyüşlere silahlı veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma” suçlamaları yöneltildi.

Kadıköy’deki protestoya iddianame

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından 2 Şubat 2021’de İstanbul Kadıköy’deki Rıhtım Meydanı’nda açıklama yapmak için çağrı yapılmıştı.

İstanbul Valiliği, yapılan çağrı üzerine Rıhtım Meydanı’nı “eylem yasağı olan bölge” olarak açıklamıştı. Polis, öğrencilerin 2 Şubat’ta Rıhtım Meydanı’nda toplanmasına izin vermezken üniversiteliler, eylemlerini Kadıköy sokaklarında yapmıştı. Polis ve öğrenciler arasında arbede yaşanırken İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy’deki eylemlerde toplam 93 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Akın Karakuş, Necmettin Erdem, Ömer Şengel ve Murat Can Demirci 6 Şubat’ta, Hasan Koral Hacıbeyoğlu ise 10 Şubat’ta tutuklanmıştı. Murat Can Demirci 5 Mart 2021’de tutukluluk incelemesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Savcı Yücel Ertaş, Akın Karakuş, Necmettin Erdem, Ömer Şengel, Murat Can Demirci, Hasan Koral Hacıbeyoğlu ve ev hapsinde iki öğrenci hakkında iddianameyi hazırladı.

Akın Karakuş’a “Görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”,  Necmettin Erdem’e “Toplantı ve yürüyüşlere silah ve veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma, görevi yaptırmamak için direnme, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme”,  Ömer Şengel’e Görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, toplantı ve yürüyüşlere silahlı veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma”, Murat Can Demirci’ye “Toplantı ve yürüyüşlere silahlı veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma, görevi yaptırmamak için direnme”, Hasan Koral Hacıbeyoğlu’na “Görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, suçlamaları yöneltildi.

İddianamede, Kadıköy’deki eylemin “sosyal medya üzerinden sol-sosyalist ve marjinal gruplar tarafından yapılan çağrılar sonucu” gerçekleştiği öne sürüldü. Görüntülerden yapılan teşhis ile soruşturma başlatıldığı belirtildi. Sanıkların, iddianamedeki “taş atmak”, “polis otosuna tekme atmak” gibi iddialara karşı iddianameye yansıyan ifadeleri suçlamaları kabul etmedikleri yönünde oldu.

Rektörlük protestoları gerekçesiyle 11 öğrenci tutuklanmış, biri tutukluluk incelemesinde, ikisi itiraz sonucu, ikisi ise ilk duruşmalarında tahliye edilmişti. Altı kişi hala tutuklu.

Avukat Burçin Şahan: “İddianame beklediğimiz üzere boş çıktı

Avukat Burçin Şahan, iddianameyi Medyascope’a şöyle değerlendirdi:

“İddianame beklediğimiz üzere boş çıktı. İddianame, eylemler sırasında iki polis arabasındaki çizik ve ezikler oluşması sebebiyle alınan 45 bin TL tutarında hasar tespit tutanağına dayanarak kamu malına zarar verme suçlaması, toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet etmeleri gerekçesi ve müvekkillerimizin emniyet ve savcılık ifadelerinden ibaret.

“Bu zarar gören polis araçları Boğaziçi Kadıköy eylemleri esnasında kalabalığın üzerine sürülmüş, insanlar canlarını zor kurtarmış ve en sonunda çöp konteynırına çarparak durmuştur. Bu tüm kamera kayıtlarında net olarak görülmektedir. İddianamede belirtilen hasar zaten baştan bu sebepten oluşmuştur. Ayrıca araçlarda oluşan hasar, aracın neresinde oluşmuş belli değil herhangi alınan bir rapor dahi yok.

“Ayrıca kolluk bu dosyanın tarafı, savcılık tamamen kolluk beyanlarına dayanarak tek taraflı bir iddianame hazırlamış, dolayısıyla objektif bir değerlendirme yok.

“Emniyet ve savcılık ve sorgu aşamasından sonra eklenen yeni bir delil veya bulgu yok. Kaldı ki bugüne kadar elde edilen delillerin de hukuka aykırı olduğunu sürekli tekrar ediyoruz. Müvekkiller orada olmadıklarını söyledikleri halde, orada olduklarını tespit eden bir rapor da yok dosyada.

“Toplanacak yeni bir delil dahi yokken, isnat edilen suçların yatarı olmadığı halde birkaç kişinin keyfi ve ısrarı sebebiyle bu dosyadan insan haklarına aykırı şekilde özgürlüklerinden ve eğitim haklarından yoksun bırakılan, iki aydır tutuklu dört öğrenci ve iki ev hapsinde öğrenci var.

“Mahkeme bu boş iddianameyi kabul edecekse dahi duruşma gününü beklemeden müvekkillerimizi derhal tahliye etmesi gerekir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.