Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi rektör atama protestoları nedeniyle tutuklu bulunan iki öğrencinin de aralarında bulunduğu 23 kişi hakkında iddianame hazırlandı: 12 aydan yedi yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına yönelik İstanbul-Kadıköy’deki protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede “2911 sayılı yasaya muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltilen öğrenciler için 12 aydan yedi yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına yönelik Kadıköy’de 2 Şubat 2021’deki protestolarda gözaltına alınan ve 4 Şubat’ta tutuklanan öğrenciler Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün de aralarında olduğu 23 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede sanıklara “2911 sayılı yasaya muhalefet” ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltildi.

Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti, ilk duruşma 2 Nisan’da saat 09.30’da yapılacak.

İddianameyi Medyascope’a değerlendiren avukat Çağan Yazıcı, “İddianamede hiçbir şey yok. Kadıköy Kaymakamlığı’nın yedi günlük eylem yasağı kararına dayanarak, yapılan eylemi kanunsuz addedip anayasal hak kullanımını engellediler. Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarına aykırı olarak suç uydurdular. Derhal tahliye edilmeleri gerekiyor” dedi.

İddianameden

İddianamede Kadıköy Kaymakamlığı’nca etkinlik yasağı getirildiği belirtildi ve “izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşü yapıldığı” ifade edildi. Haklarında iddianame hazırlanan isimlerin “kolluk kuvvetlerine taş vb. cisimler attığı”, “ikaza rağmen dağılmadıkları”, “kolluk birimine ait araçlara zarar verdiği” öne sürüldü.

Öğrenciler iddianamede özetlenen ifadelerinde ise “Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasını ve öğrencilerin gözaltına alınması ile ilgili olarak basın açıklaması yapılacağını sosyal medyadan duyduklarını, anayasal demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapılacak ortama gittiklerini, herhangi bir uyarı yapılmadan gözaltına alındıklarını, suçlamaları kabul etmediklerini” belirtti.

Savcı Mahmut Polat, “izinsiz ve bildirimsiz olarak toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptıkları, kolluk görevlilerinin ikazına rağmen dağılmayarak bir kısım şüphelilerin taş vb. cisimlerle, bir kısım şüphelilerin ise fiziki müdahalede bulunmak suretiyle kolluk görevlilerine mukavemette bulunduklarını” iddia ederek cezalandırılmalarını istedi.

İddianamede, 23 kişinin “görevi yaptırmamak için direnme” (Türk Ceza Kanunu 265/1), Şilan Delipalta ile iki kişinin 2911 sayılı kanunun “toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahla katılanlar” başlıklı 33/1 maddesince, diğer isimlerin ise 2911 sayılı kanunun “Direnme” başlıklı 32/1 maddesince cezalandırılmaları talep edildi.

Ne olmuştu?

Prof. Dr. Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması 4 Ocak 2021’den beri protesto ediliyor. Protestolarda Bulu’nun istifası ve rektörlük seçimleri yapılması talep ediliyor.

Protestolar gerekçesiyle şimdiye dek 11 kişi tutuklandı. Biri tutukluluk incelemesinde, ikisi itiraz sonucu, ikisi ilk duruşmalarında, üç isim de iddianamenin kabulüyle tahliye edildi. Üç öğrencinin tutukluluğu sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.