Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nden koronavirüs vaka sayılarına ilişkin açıklama – Prof. Dr. Ülkü Yılmaz: “Daha radikal tedbirler alınması gerekiyor”

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), artan vaka sayıları ile ilgili internet sitesinden bir açıklama yaptı. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, Türkiye’de kontrollü normalleşme sürecine geçildiği son bir aylık dönemde günlük vaka sayılarındaki artışın yüzde 277’yi bulduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Vaka sayısındaki bu artış, tedbirlerin yeterli olmadığını ve halkımızın da yapılan uyarıları yeterince dikkate almadığını gösteriyor. Maalesef gelinen nokta çok daha radikal tedbirler alınmasını gerektiriyor” dedi.

Kontrollü normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte “Kıpkırmızı bir Türkiye istemiyorsak, önceki sıkı tedbirlere dönmeliyiz” uyarılarını yineleyen Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, Türkiye’deki vaka artışlarıyla ilgili daha radikal tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Yılmaz, günlük vaka sayısında bir ay içinde yüzde 277’lik artış yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Onur Turan da “37 bini geçen günlük vaka sayısı ile dünya sıralamasında dördüncü sıradayız. Gerekirse tam kapanma bile görüşülmeli ve acil kararlar alınmalı” diye konuştu.

Yeni kontrollü normalleşme sürecine geçilmesinden bu yana günlük vaka sayısında yaşanan hızlı artış sağlık emekçilerini endişelendiriyor. 2 Mart’ta kontrollü normalleşme ile birlikte uyarılarını artıran ve risk haritası kırmızı olan bir Türkiye’ye dönüşmemek için önceki tedbirlere dönülmesini isteyen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), bu kez daha radikal önlemler alınması gerektiğini açıkladı. TÜSAD, 37 bini aşarak yeni bir zirve yapan günlük vaka sayısının ardından yetkililere ve halka çağrıda bulundu.

“Günlük vaka sayısı 27 bin 412 kişi arttı

Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, güncel durumu şöyle değerlendirdi:

“30 Mart itibariyle 37 bin 303 kişiye ulaşan günlük vaka sayısı kaygı verici boyutta. 1 Mart tarihinden bu yana dramatik artışlar yaşanıyor. O günden beri test sayısında yüzde 126 bin artış söz konusu, vaka sayısındaki artış yüzde 277. Günlük vaka sayısı 9 bin seviyelerinden 37 binlere ulaştı. Bir başka ifadeyle günlük vaka sayısı 27 bin 412 kişi arttı. Bir yandan aşı çalışmaları devam ederken vaka sayısındaki bu artış, tedbirlerin yeterli olmadığını ve halkımızın da yapılan uyarıları yeterince dikkate almadığını gösteriyor. Maalesef gelinen nokta çok daha radikal tedbirler alınmasını gerektiriyor.”

“Dünyada günlük vaka sayısıyla dördüncü sıraya yükseldik”

Doç. Dr. Onur Turan da güncel risk haritasına göre, 81 ilin 70’inin riskli grupta bulunduğunu ve 31 Mart itibariyle 37 bin 303 kişi ile bugüne kadarki en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldığını belirterek şunları söyledi: “Salgın vakalarındaki artış nedeniyle bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları bir bir kaybediyoruz. Şu anda vaka sayısı ile dünyada sekizinci, günlük vaka sayısıyla da dördüncü sıraya yükseldik. Günlük vaka sayısında Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hindistan’ın ardından Türkiye geliyor. Giderek ağırlaşan salgın tablosu nedeniyle daha ciddi tedbirler alınması gerektiğini düşünüyoruz. Okullarda yüz yüze eğitime devam edilmemesi, ramazan ayını beklemeden kafe ve lokantaların kapatılması ve gerekirse tam kapanma uygulanması gibi konular ivedilikle görüşülmeli ve acil kararlar alınmalıdır. Vatandaşlarımıza daha ağır ve dramatik bir tabloyla karşılaşmamak için maske, mesafe, hijyen kurallarına harfiyen uymalarını, ev ve komşu ziyaretlerinde bulunmamalarını, kapalı ortamlarda uzun süre geçirmemelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.