Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Askeri darbeyi desteklemediğini açıklayan Myanmar’ın Londra Büyükelçisi Kyaw Zwar Minn, askeri ataşeler tarafından elçilik binasına alınmadı

Myanmar’daki askeri darbeyi desteklemediğini açıklayan Myanmar’ın Londra Büyükelçisi Kyaw Zwar Minn’in elçilik binasına girmesi askeri ataşeler tarafından engellendi. Minn, elçilik binasının askerler tarafından işgal edildiğini ve binaya girmesine izin verilmediğini duyurdu. 

Myanmar’ın Londra Büyükelçisi Kyaw Zwar Minn

Myanmar’ın Londra Büyükelçisi Kyaw Zwar Minn, elçiliğin dün (6 Nisan) askeri ataşeler tarafından ele geçirildiğini ve binaya sokulmadığını duyurdu. BBC’de yer alan habere göre elçiliğe alınmayan Minn, geceyi arabasında geçirdi. 

Askeri ataşelerin kendisine artık ülkeyi temsil etmediğini söylediğini aktaran Minn, yaşananları “Londra’nın ortasında bir tür darbe” olarak nitelendirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da, Minn’i cesareti ve vatanseverliği nedeniyle tebrik etti. 

Kyaw Zwar Minn, mart ayında yaptığı bir açıklamada Myanmar’da 1 Şubat’ta yapılan askeri darbeyi eleştirmiş ve gözaltına alınan bütün siyasetçilerin serbest bırakılmasını istemişti. Büyükelçinin serbest bırakılmasını istediği kişiler arasında ülkenin devrik lideri Aung San Suu Çii de bulunuyor.

Minn, BBC’ye verdiği röportajda da Myanmar’ın bölündüğünü ve iç savaş riski altında olabileceğini söylemişti. “Myanmarlıların hayatını kaybetmesini görmek istemiyorum” diyen Minn, büyükelçilik görevine Suu Çii döneminde getirildiğini ve cunta yönetiminin emirlerini dinlemeyeceğini aktarmıştı. Bu açıklamalar üzerine Myanmar’da yönetime el koyan ordu yönetimi, Minn’in ülkeye geri dönmesini istemişti.

Myanmar’da neler oluyor?

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da ordu, 1 Şubat 2021 tarihinde, geçen kasım ayında yapılan ve Aung San Suu Çii’nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği’nin (NLD) kazandığı seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılmasının ardından yönetime el koydu. 

Ordu, aralarında ülkenin lideri Aung San Suu Çii’nin de bulunduğu çok sayıda hükümet yetkilisini gözaltına aldı ve ülkede bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etti. 

6 Şubat günü “demokrasiye dönüş” talebiyle başlayan gösteriler üçüncü ayına girerken askerler şimdiye kadar en az 500 kişiyi öldürdü.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.