Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da koronavirüs salgınında son durum – İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip: “Tüm zamanların en tehlikeli dönemindeyiz, virüs İstanbul’da daha hızlı yayılıyor”

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da koronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Koronavirüs salgınına ilişkin Medyascope‘tan Sema Kızılarslan’a konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, vaka artışlarının ve hastane doluluk oranlarının hızla arttığını ve İstanbul’un gördüğü en tehlikeli dönemin bu dönem olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün (11 Nisan) yaptığı açıklamada, Türkiye’deki vakaların yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunu söyledi. Bakan Koca, “İl sağlık yöneticilerimizle salgın sürecini değerlendirdik. İstanbul’da mart başına göre, vaka sayıları yaklaşık 10 kat arttı. Ülkemizde vakaların yaklaşık yüzde 40’ı İstanbul’da. İstanbul’un durumu ülkemizin durumunu belirliyor. İstanbul’u koruyabilirsek ülkemizi de koruyabileceğiz. Tespit edilen vakaların yüzde 85’ini çeşitli varyantlar oluşturuyor. Bütün veriler bulaşmanın daha hızlı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Nüfus yoğunluğuna bağlı olarak salgından en çok etkilenen İstanbul’da, ilçelerdeki vaka yoğunlukları “Hayat Eve Sığar” uygulamasına yansıdı. 

İstanbul’un bazı ilçelerinde son durum şöyle: 

Esenler
Beyoğlu
Bağcılar
Beşiktaş

Medyascope’a değerlendirmelerde bulunan ve İstanbul’daki vaka artışına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip,“Geçen sene bu zamanlara göre İstanbul’un durumu daha kötü. Genç hastalar var. Toplumda iktidarın neden olduğu bir duyarsızlaşma söz konusu. Geçen sene, bu zamanlara göre daha iyi önlemler alınıyordu. Toplum daha duyarlıydı” dedi.

“Önlemler açısından geçen seneye göre çok kötü durumdayız

Hastanelerin doluluk oranının arttığını ve acil bölümlerinde yığılma olduğunu belirten Saip, İstanbul’un birinci dalganın üçüncü pikini yaşadığını ve geçen seneye göre daha zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

Saip, “Önlemler açısından geçen seneye göre çok kötü durumdayız. Vakalar giderek artıyor. İstanbul’da durum son derece kötü. Şu anda İstanbul’da yaşanan durum geçen seneden beri en kötüsü” diye konuştu.

İTO Başkanı Saip’in açıklaması şöyle:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıkladı, Türkiye’de vakaların yüzde 40’ı İstanbul’da. Maalesef hastanelerde ve yoğun bakımlarda aşırı bir doluluk söz konusu, tam kapasite bir doluluk var. Hastanelerin acillerinde yatış bekleyen hastalar var. İstanbul zor bir dönemde. Sağlık çalışanları gerçekten yoruluyor. Diğer servisler kapatılıp yeni yatak ve yatışlar açılmaya çalışılıyor. Bu da koronavirüs hastası olmayan diğer hastalar için sıkıntı yaratmaya başlıyor. Böyle bir kısır döngü içindeyiz. Zamansız açılmalar ve doğru düzgün bir salgın yönetimi olmadığı için böyle bir noktaya gelmiş durumdayız. Geçen sene bu zamanlara göre İstanbul’un durumu daha kötü, daha genç hastalar var. Toplumda iktidarın neden olduğu bir duyarsızlaşma söz konusu. Geçen sene bu zamanlara göre daha iyi önlemler alınıyordu, toplum daha duyarlıydı. Önlemler açısından geçen seneye göre çok kötü durumdayız. Vakalar giderek artıyor, İstanbul’da durum son derece kötü. Şu an da İstanbul’da yaşanan durum geçen seneden beri en kötüsü. Hâlâ birinci dalgadayız. Birinci dalganın üçüncü yükseliş dönemindeyiz, bu en tehlikeli hali. Hem toplumun duyarsızlaştığı hem de iktidarın hiçbir önlem almadığı ve virüsün de çok daha hızlı yayıldığı bir süreçteyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.