Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da tam kapanmanın ilk günü – Turistler sokakta, esnaf satış yapamamaktan şikayetçi

“Tam kapanma”nın ilk günü, İstanbul’da yoğun trafikle başladı. Trafiğe rağmen şehirde alışılmadık manzaralar hakimdi, normalde kalabalık olan pek çok semt bomboştu. Karaköy, Eminönü, Sultanahmet ve Taksim’deki sakinliği görüntüledik, turistlerle ve esnafla konuştuk. Kabataş’ta ise aracıyla yola çıkanlara sıkı denetim vardı.

17 gün sürecek “tam kapanma”nın ilk gününde işe gitmek için yola çıkanlar yoğun trafikle karşılaştı. Yapılan denetimler sebebiyle özellikle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve E5 Cevizlibağ mevkiinde uzun araç kuyrukları oluştu.

Meydanlarda alışılmadık manzaralar

Eminönü, Karaköy, Sultanahmet, Gülhane Parkı ve Taksim-İstiklal Caddesi’nde sakinlik hakimdi. Meydanlarda ve caddelerde eski kalabalıktan eser yoktu. 

Turistler: “İstanbul boşken çok güzel”

Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan turistler şehrin tarihi bölgelerinde kültür turundaydı. Çoğunun maskesiz dolaşması dikkat çekti.

Ukrayna’dan gelen bir turist, tam kapanma ile boş kalan meydanlar için “İstanbul boşken güzel çünkü etrafta çok fazla insan yok. Etrafımda kalabalık olmadan her yeri gezip görebiliyorum” derken bir başka Ukraynalı turist şu yorumu yaptı: “İstanbul’a daha önce de geldim ve o zaman çok kalabalık olduğunu hatırlıyorum. Şu anda her ne kadar düzenli olmasa da sakin. Şehri etrafta insanlar olmadan görebiliyoruz.”

Bulgaristan’dan gelen bir başka turist ise “İstanbul’u bu haliyle beğendim çünkü etrafta çok fazla insan ve turist yok. Buraya ikinci gelişim. Bulgaristan’dan grup olarak beş günlüğüne geldik. Alışveriş yapamıyoruz ama bundan rahatsız olmadık. Tüm müzeler açık, bunu sevdim. Seyahatin keyfini çıkarıyoruz” dedi.

Esnaf: “Satışlarımız yarı yarıya azaldı”

Esnaf ise kısıtlamalar sebebiyle satışlarının azalmasından dert yandı.

Esnaf Mehmet Şahin, “Şu anda sadece turistlere kaldık. Kapanma süreci bizi yüzde 70 etkiledi. İşler yüzde 70 azaldı. Burası turistik yer, esnafa verilen destek paketleri yeterli gelmiyor” diye konuştu.

Bir başka esnaf Hüseyin Yavuzer ise şunları söyledi: “Kısıtlamada zaten işler bayağı düşüktü, tam kapanma olunca da şimdi insanlar alışverişe çıkamıyor. İşlerimiz yüzde 50’nin çok altına düştü. Kimsenin alım gücü yok, kısıtlamalar gelince hepten sıfıra indi.”

İstiklal Caddesi’nde sıkı denetim

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’ne girmek isteyenleri polis barikatları karşıladı. Caddeden içeri girmek isteyenler turist ise pasaport kontrolü yapıldı. Dükkanlarda çalışanlar ise izin belgelerine bakıldıktan sonra caddeye girebildi.

Polis ekipleri yollarda denetimdeydi

İstanbul’un pek çok noktasında polis tam kapanma denetimlerini sürdürdü. Kabataş’ta hem Beşiktaş hem de Karaköy yönünde denetim yapıldı. Polisler araçları çevirdi ve izinlerinin olup olmadığını sordu. Eğer araçtakilerin sokağa çıkma izni yoksa cezai işlem uygulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.