Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sovyet lideri Stalin’in büstü, Rusya’da adını taşıyan son caddeden de kaldırıldı

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) ikinci lideri Josef Stalin’in büstü, Rusya’ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nde bulunan Stalin Caddesi’ne yerleştirilmesinden günler sonra kaldırıldı. Dağıstan’ın Dagestanskiye Ogni şehrindeki cadde, Rusya’da Stalin’in adını taşıyan son cadde olarak biliniyor.

Geçen hafta şehirdeki Stalin Caddesi’ne yerleştirilen büst, büyük tartışmalara yol açarken sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan birçok kullanıcı, Stalin’in (1878-1953) antidemokratik ve baskıcı politikalarına dikkat çekerek büste tepki göstermişti. Pazartesi günü (3 Mayıs) ise şehrin yerel televizyon kanalı Ogni TV, büstün bir vinç ile kaldırıldığı anların görüntülerini paylaştı.

Dağıstan’ın Dagestanskiye Ogni şehrindeki cadde, Rusya’da Stalin’in adını taşıyan son cadde olarak biliniyor.

Şehrin Belediye Başkanı Dzhalalutdin Alirzayev, Kavkaz Uzel adlı haber sitesine yaptığı açıklamada, Komünist Parti’nin böyle bir büst inşasına onay vermediğini, büstün kentte yaşayan komünistler tarafından yerleştirildiğini söyledi.

Komünist Parti ise ülke çapında koronavirüs salgınıyla mücadele için 1 Mayıs’ta uygulamaya konulan ve 10 Mayıs’a kadar sürecek “çalışmama periyodunda” gerekli resmi belgeleri temin ettikten sonra büstü tekrar yerine koyacaklarını açıkladı.

Moscow Times gazetesi, konuyla ilgili haberinde, Sovyetler Birliği’ni 1924’ten, hayatını kaybettiği 1953 yılına kadar yöneten Josef Stalin’in imajının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in döneminde iyileştirilmeye çalışıldığı yorumuna yer verirken son yıllarda yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Rusya vatandaşlarının yüzde 70’i ise Putin’in “kompleks bir figür” olarak tanımladığı Stalin hakkında olumlu bir görüşe sahip.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.