Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kıbrıs’ta yeniden kimlik ve pasaport tartışması – KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği taşıdığını kabul etti, “Kullanmadım, iade edebilirim” dedi

Kıbrıs’ta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Paskalya Bayramı mesajında Kıbrıslı Türkler ile ilgili “vatandaşlarımız” ifadesini kullanması ve daha sonra aralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da bulunduğu binlerce kişinin Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu sahibi olduğunu belirtmesiyle başlayan “kimlik tartışması” devam ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip olduğunu kabul eden Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğim var ama kullanmadım” dedi. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Paskalya mesajında Kıbrıslı Türkler için “Kıbrıs Türk vatandaşlarımız” demesi ve Cenevre’deki görüşmelerde Türk tarafının iki devlet temelinde çözüm önermesi üzerine “Yeni bir Osmanlı İmparatorluğu hayalleri kuranların kibirli tutumlarına bir kez daha şahit olduk” diye konuşmasına, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar sert karşılık vermişti.

Tatar: “Bizler, Kıbrıs’ı 1571’de fetheden ve Türk yurdu yapan Osmanlı’nın torunları ve Türk oğlu Türk olmaktan gurur duyarız”

Anastasiadis’in “vatandaşlarımız” ifadesini hakaret kabul eden Tatar, “Kıbrıs Türk halkı, Rum tarafının azınlığı ve vatandaşları değil, özgür ve egemen KKTC’nin vatandaşlarıdır” vurgusu yapmış ve açıklamasına şöyle devam etmişti:

“Anastasiadis, Cenevre’de sunduğum eşit egemen iki devletin işbirliğine dayalı çözüm önerimi ‘yeni bir Osmanlı İmparatorluğu hayal edenlerin küstahlığı’ olarak değerlendirirken, Anastasiadis’e yanıtım, aynaya bakması ve küstahın kim olduğunu görmesidir. Bizler, Kıbrıs’ı 1571 yılında fetheden ve Türk yurdu yapan Osmanlı’nın torunları ve Türk oğlu Türk olmaktan gurur duyarız. Müzakere masasına getirdiğim eşit egemen iki devletin işbirliğine dayalı önerim ise Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğunun iradesi olup, bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olan Türkiye tarafından da desteklenmektedir.”

Anastasiadis: “Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip 97 bin Kıbrıslı Türk bundan utanmalı mı?”

Tatar’ın bu açıklamasına, “Sayın Tatar’a sormak istiyorum, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip 97 bin Kıbrıslı Türk bundan utanmalı mıdır?” sorusuyla yanıt veren Anastasiadis, bizzat Tatar’ın da Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuna sahip olduğunu belirtince tartışma alevlendi. Kıbrıs’ın güneyindeki birçok gazete, 160 binden fazla Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip olduğunu açıkladı. “KKTC Bakanlar Kurulu”ndaki 11 bakandan dokuzunun Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik ya da pasaportu olduğu duyuruldu.

Tatar: “Kimliğim var ama kullanmadım. Bir yöntemi var ise iade edeceğim”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar bu haberler üzerine Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in sunduğu Sabah Postası programına telefon ile bağlandı ve Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğine sahip olduğunu doğruladı. Tatar, “Ben 1974 yılından öne doğdum, kimliğim var ama kullanmadım. Bir yöntemi varsa iade edeceğim” dedi.

Anastasiadis’in bu açıklamalar ile olayı farklı bir yöne çekmek istediğini ve açıklamaların “Bu pasaportu alarak bana biat ediyorsunuz” anlamına geldiğini söyleyen Tatar, “Benim halkım, benim insanım bu pasaportu kullanıyorsa, bu bir ihtiyaçtır. Maalesef gaspettikleri devletin imtiyazıdır. İnsanımız, seyahat özgürlüğü olarak bu pasaporttan faydalanıyor. Kimlik sahibi Kıbrıslı Türkler, Rum tarafında mı ikamet ediyor? Anastasiadis’e oy mu veriyor?” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

Pasaport krizi yeni bir kriz değil

Adanın her iki tarafını da meşgul eden kimlik meselesi daha önceki yıllarda da gündeme gelmişti. Eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın adını taşıyan torun Rauf Kürşat Denktaş’ın Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu alması adada tartışma konusu olmuştu.

KKTC’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ailesinin de Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu aldıkları ortaya çıkmıştı. Dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Rumlar’ın Kıbrıslı Türkler’e verdiği kimlik ve pasaportların propaganda amacı ile kullandığını söylemiş ve KKTC’lilere pasaportlarını iade etme çağrısında bulunmuştu.

Tartışmaların fitilini Cenevre görüşmeleri mi ateşledi?

Birleşmiş Milletler’in (BM) ev sahipliğinde 27 Nisan’da İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayan gayri resmi Kıbrıs görüşmeleri 29 Nisan’da sona ermişti. Üç gün süren toplantılara Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar’ın yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılmıştı.

Görüşmelerde Türk tarafı “iki devletli çözüm”, Rum tarafı ise “federasyona dayalı çözüm” önerileriyle masaya oturmuştu. Toplantıda KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta kalıcı çözüm için altı maddeden oluşan bir öneri sunmuş ve GKRY Cumhurbaşkanı Anastasiadis bu teklifi “hayal kırıklığı” olarak nitelendirmişti.

Kimlik ve pasaport krizinin ortaya çıkması ile birlikte Rum gazeteleri, Türk siyasetçileri hem iki devletli çözüm istemek hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendilerine sağladığı imkanlardan faydalanmak ile suçladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği ve pasaportu kimlere veriliyor?

Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği 1974 yılından önce Kıbrıs’ta doğanlara ve onların çocuklarına, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti Anlaşması’nda geçerli olan haklar nedeniyle veriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.