Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vaka sayısı azaldı, ölümlerde azalma yok – Medyascope infografik: Tam kapanmanın ardından tespit edilen toplam vaka sayısı bir önceki sekiz günlük döneme göre 139 bin 446 azalırken dört ölüm daha fazla görüldü

Türkiye, 29 Nisan 2021 tarihinde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında “tam kapanma” uygulamasına geçerken günlük vaka sayılarında belirgin bir azalma yaşanıyor. Son sekiz günde tespit edilen toplam vaka sayısı 226 bin 956 olurken bir önceki sekiz günlük süreçte 336 bin 402 vaka tespit edilmişti. Yani bu iki dönem arasındaki toplam vaka sayısı 139 bin 446 azaldı.

Tam kapanmada şu ana kadar 2 bin 789 ölüm tespit edildi

Ancak aynı azalma ölüm sayılarına şu an için yansımadı. Önceki sekiz günlük dönemde 2 bin 785 koronavirüs kaynaklı ölüm meydana gelirken tam kapanma ile geçen sekiz günde toplam 2 bin 789 vefat tespit edildi.

Ağır hasta sayıları

Tam kapanma boyunca açıklanan günlük ağır hasta sayısında da henüz önemli bir düşüş yaşanmadı. Tam kapanmadan bir gün önceki 28 Nisan tarihinde 3 bin 558 olan ağır hasta sayısı 6 Mayıs’ta 3 bin 378’e düştü.

Yoğun bakım doluluk oranları yüzde 71,6’dan yüzde 68,2’ye düştü

Tam kapanmadan birkaç gün sonra erişkin yoğun bakım doluluk oranlarında ise yaklaşık yüzde 3,5 azalma görüldü. Tam kapanmanın ilk dört gününde yüzde 71,6 olarak açıklanan yoğun bakım doluluk oranı son dört günde yüzde 68,2’ye geriledi.

İyileşen kişi sayısı 70 binin üzerinden 40 binin altına indi

Tam kapanmanın son birkaç günündeki en büyük düşüşlerden biri ise iyileşen kişi sayısında yaşandı. 29 Nisan gününden beri toplam 414 bin 338 kişi iyileşirken 3 Mayıs günü itibarıyla günlük iyileşen kişi sayısı 70 binin üzerinden 40 binin altına indi. Bir önceki sekiz günlük döneme göre koronavirüsü atlatan kişi sayısı 5 bin 994 azaldı.

Tam kapanmayla geçen sekiz günde yukarıdaki beş başlığın günlük değişimleri ise şu şekilde oldu:

Tam kapanma sürecinde yaklaşık iki buçuk milyon doz aşı yapıldı

Türkiye’de aşı uygulamaları devam ediyor, şu ana kadar yaklaşık 25 milyon doz aşı yapılırken tam kapanma öncesinde yapılan aşı miktarı 22,5 milyon doz civarındaydı. Şu ana kadar 14,5 milyon kişiye birinci doz, 10 milyondan fazla kişiye ise iki doz aşı yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye’nin elinde yaklaşık 30 milyon doz aşı bulunuyor.

Şu an 55 yaş üzeri kişiler aşılanıyor

Türkiye’de dört aşamalı bir aşı takvimi ilerliyor. 13 Ocak 2021 tarihinde ülke genelinde yaygın aşılamaya geçilirken ilk aşılar sağlık çalışanlarına yapılmıştı. Mevcut durumda aşı uygulamasında ikinci aşamada bulunuluyor ve 55 yaş üzeri kişiler aşılanıyor. Üçüncü aşamada kademeli olarak 50 yaş altı kişilerin aşılanmasına geçilecek ve dördüncü aşamada da sırası geldiği halde aşı yaptırmayanlar aşı olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.