Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den koronavirüs aşılarının patent haklarının kaldırılması için çağrı: “Patent korumasının esnetilmesi, aşıya eşitlikçi biçimde erişilebilmesini sağlayacak”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dünya Tabipler Birliği’ne ve ülkelerin tabip örgütlerine aşıda patent haklarının kaldırılması için girişimde bulunmaları yönünde çağrı yaptı. Açıklamada, koronavirüs salgınının sona ermesi için geliştirilen aşıların tüm dünyada yaygın olarak uygulanmasının kritik bir önem taşıdığı vurgulandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Durumun ciddiyetini dikkate alan kamu kurumları, ellerindeki bilgi birikimini ve tüm kaynakları küresel bir felaketle karşı karşıya olunması nedeniyle şirketlerle paylaştılar. Devletler, şirketlere ‘hızlı çözüm finansmanı’ adı altında milyarlarca dolarlık kamu fonu aktardılar. Bunun sonucunda hızla birçok aşı geliştirildi” denildi.

Aşılara erişimin önündeki en büyük engelin patent hakları olduğu vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Salgının küresel olarak yaygın şekilde görülmesi ve giderek artan bir biçimde ölümlere neden olması, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Doha Deklarasyonu’nda tanımlanan, TRIPS Anlaşması’nın esnetilmesi ve patent korumasının askıya alınması koşullarının oluştuğunu göstermektedir. Nitekim Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) benzer yönde açıklamalarda bulunarak, patentin kaldırılmasını destekleyeceklerini belirtmiş, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu tutumu alkışlamıştır. DTÖ, ekim ayından beri bu konuyu müzakere etmesine rağmen hâlâ bir karar vermemiştir.

Patent korumasının esnetilmesi, ‘İlaç Patent Havuzu’ oluşturulabilmesini ve bu yolla aşıya eşitlikçi bir biçimde erişilebilmesini sağlayacaktır. Gecikilen her dakika göz yumulan ölümler anlamına gelmektedir. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği kamu kaynakları, bilim insanları ile toplumun katılımıyla geliştirilen aşı ve ilaçların şirketlerce patentlenmesinin adil olmadığı, aşı ve ilaçlar üzerindeki fikri mülkiyet haklarının erişim üzerinde büyük bir engel oluşturduğu, salgında yaşanan büyük insani krizin ancak aşılar üzerindeki patent haklarının kaldırılmasıyla ve üretim olanaklarının artırılması ile mümkün olacağı noktalarında toplumun ve politika belirleyenlerinin dikkatini çeker. TTB ayrıca, Dünya Tabipler Birliği ile ülke tabip örgütlerine patent haklarının kaldırılması için yetki ve etki sahibi, ulusal ve uluslararası kurumlar nezdinde girişimde bulunmaları yönünde çağrıda bulunur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.