Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den “Salgında önlenebilir ölümler” toplantısı – TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: “Önlenebilir ölümleri engellemek için iktidarı bilime ve demokrasiye dayalı salgın yönetimine davet ediyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu, bugün (19 Mayıs) “Salgında önlenebilir ölümler” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıda, koronavirüs salgın sürecinde Türkiye’deki fazladan ölümlerin yüz binin üzerinde olduğu vurgulandı.

Toplantıda konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “salgın sürecinin başından bu yana ölüm verilerinin eksik açıklanmasının ciddi bir halk sağlığı konusu olduğunu, fazladan ölümlerde artışın devam ettiğini” söyledi.

Fincancı, “Sağlık Bakanlığı’nın ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ölüm verilerini ve nedenlerini tüm değişkenleri de içerecek şekilde açıklaması ve bu verilere ulaşılabilirliğin sağlanması zorunludur. Bilgiler doğru olarak paylaşıldığında riskin hangi işlerde, hangi mekanlarda, hangi kişilerde yoğunlaştığını bilerek gerekli önlemler alınabilir. Gerçeği saklayarak sorunları çözmek ve salgın ile mücadele mümkün değildir” dedi.

“Fazladan ölümlerin sınırlı resmi verilerin analizi ile de doğrulanabildiğini” belirten Fincancı, resmi kayıtlar, e-Devlet verileri, istatistikler ve belediyelerin verilerine göre, ölüm sayısının yüz binin üzerinde olduğunu belirtti.

Fincancı, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ekonomik bir kriz içinde olduğu unutulmamalıdır. Krizin, ölüm göstergelerinde ciddi değişikliklere yol açtığı bilinmekte. Salgının var olan ekonomik krizi derinleştirdiği kabul edilmelidir. Salgını kontrol altına almak ve önlenebilir ölümleri engellemek için iktidarı bilime ve demokrasiye dayalı bir salgın yönetimine davet ediyoruz. Şeffaflık ve bilimsellik kriterlerinin ihmal edilmesi, yerel yönetimlerin, sağlık meslek örgütlerinin ve toplumun sürece dahil edilmemesi, kapanma sürecinde toplum katmanlarına sosyal ve ekonomik destek sunulmaması yüz binlerce insanın, on binlerce sağlık çalışanının hastalanmasına, ölmesine neden oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.