Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

40 yaş üstü öğretmenler için aşı randevuları açıldı – Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları açma kararı ile Sağlık Bakanlığı’nın yaş kriteri arasında uyum yok”

Koronavirüs salgını devam ederken, eğitim kurumlarının durumu hâla tartışmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullar, salgının başladığı Mart 2020’de uzaktan eğitime geçti. Bu süreçte, okullar birçok kez yüz yüze eğitime yeniden başladı, ardından uzaktan eğitime geri döndü. Hem uzaktan hem yüz yüze eğitimle ilgili tartışmalar devam ederken yalnızca 40 yaş üstü öğretmenlerin aşılanacağının açıklanması başka bir tartışma başlattı.

Konuya ilişkin Medyascope’a konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, “Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordineli bir şekilde süreci yönetemediklerini görüyoruz” dedi. 

Okul öncesi eğitim kurumlarının şu anda açık olduğunu hatırlatan Kurul, bu kurumlarda çalışan öğretmenlerin aşı olmadığını belirtti ve “MEB’in okulları açma kararı ile Sağlık Bakanlığı’nın yaşa bağlı kriteri arasında uyum yok” diye konuştu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul’la yaptığımız söyleşinin tamamı:

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, 18 Mayıs’ta 40 yaş üstü öğretmenlerin koronavirüs aşısı randevularının açıldığını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı paylaşımda, “Bugün aşı kampanyasında yeni bir aşamaya geçiyoruz. Yaş sınırlaması olmaksızın tüm ilköğretim öğretmenlerimizi aşı programına almıştık. Şimdi ise 40 yaş üzerindeki tüm branş öğretmenlerimizi aşılamaya başlıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da konu hakkında yaptığı paylaşımda, “Meslektaşlarımız için öncelikli aşı uygulaması sürüyor. Bugün, 40 yaş üzeri tüm öğretmenlerimiz ve okul çalışanlarımızın aşı randevuları açıldı. Şu ana kadar 752 bin 600 mesai arkadaşımız için aşı olma imkânı sağlandı” ifadelerini kullandı.

16 Mayıs’ta açıklanan kademeli normalleşme kararları kapsamında anaokullarında yüz yüze eğitim başladı, diğer tüm okul ve sınıf seviyeleri ise uzaktan eğitime devam ediyor.

Türkiye’de 1 milyon 259 bin öğretmen var. 40 yaş altı olan ve aşı hakkı henüz tanınmayan öğretmen sayısı ise yaklaşık 650 bin. Koronavirüs aşısı olacak öğretmenler ise aşının etkili olabilmesi için gereken ikinci dozu en erken temmuz ayında olabilecek.

Normalleşme kapsamında yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlik sürmeye devam ederken 40 yaş altı öğretmenlerin durumu ve aşı olacak 40 yaş üstü öğretmenlerin ikinci dozu olacakları tarihle okulların yüz yüze eğitime geçeceği tarihler arasındaki uyuşmazlık, yeni bir tartışma başlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.