Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ailesi tarafından ölümle tehdit edilen trans erkek, cinsiyet uyum süreci için dayanışma kampanyası başlattı: “Bir an önce cinsiyet uyum sürecimi başlatmak, aynaya baktığımda artık mutlu olmak istiyorum”

Trans erkek Umut (24), mastektomi ameliyatı (meme aldırma) ile cinsiyet uyum sürecine başlama kararı aldı. Bir süredir hormon tedavisi gören Umut, ailesi tarafından öldürülmekle ve özgürlüğünün kısıtlanmasıyla tehdit ediliyor. Umut, trans bir erkek olarak karşılaştığı zorlukları, cinsiyet uyum sürecine başlama kararını, üzerinde hissettiği toplum baskasını ve mastektomi ameliyatı için başlattığı dayanışma kampanyasını Medyascope’a anlattı. 

İlkokula gittiği yıllarda içinde olduğu bedenle, hissettiği cinsiyet arasında bir uyumsuzluk olduğunu hissetmeye başladığını anlatan Umut (*), “Daha o yaşta kendimi erkek olarak görüyordum, diğer arkadaşlarımdan farklı olduğumu görüyordum, biliyordum. Korkutucu geldiği için kimseye söylemiyordum. Ortaokulu köyde okudum, herkes birbirini tanıyordu, bana ‘erkek Fatma’ diyorlardı. İnsanlar sürekli etek giysene diyorlardı” dedi. 

Zaman ilerledikçe farkındalığının arttığını söyleyen Umut, “Hiçbir zaman kadın gibi hissetmedim kendimi” diye devam etti. Liseyi açıktan okuduğunu anlatan Umut, bu süreçte akran zorbalığına maruz kalmıyor. Ev yaşamının ise zorlu geçtiğini söylüyor:

“Ben o zaman Doğu’da yaşıyordum. Yaşadığım yerde kız çocukları belli bir yaşa geldikten sonra etek giyip eşarp takıyorlardı. Ben bunları yapmadığım için sürekli baskı görüyorum.”

“Kadın bedenine kendim için olmasa da ailem için uyum sağlayabilir miyim diye çabaladım, ölümün eşiğine geldim”

Üniversiteyi ailesinden uzakta, Balıkesir’de okuyan Umut, “Şunu söylemek istiyorum ben 20 yaşıma kadar sütyen takmadım. Üniversiteyi kazanınca ablamlar ısrar etti, üniversiteye de başlayınca mecbur hissettim kendimi taktım, benim içim bir zulümdü. Ama üniversite benim için dönüm noktası oldu. Bu süreçte kadın bedenine kendim için olmasa da ailem için uyum sağlayabilir miyim diye çabaladım. Ölümün eşiğine geldim” diyerek üniversiteye gittiği ilk zamanları anlattı.

21 yaşında psikoloğa gidip trans olduğunu anlatan Umut, “Biriyle konuşmak bana iyi geldi, arkadaşlarıma da açıldım ve 2018’de ilk defa saçlarımı kestirdim, dünyalar benim oldu. Arkadaşlarım beni hiç yargılamadı sadece kız yurdunda kalmak biraz sorun yarattı” dedi. 

“Ablam beni günahkar olmakla suçluyor”

Şu an İstanbul’da ablasıyla birlikte yaşayan Umut, “Ablamla cinsiyetimle ilgili konular açılmadığı sürece iyiyiz ama konu cinsiyetime gelince beni günahkâr olmakla suçluyor. Ablam dahil ailemden kimse cinsiyet uyum sürecine girdiğimi bilmiyor. Hormon kullanmaya yeni başladım sayılır, bu nedenle de fark etmediler. Onlar bilmediği için mutluyum” diye devam etti. 

“Seni öldürürüz deyip bana haziranın sonuna kadar süre verdiler”

Ailesinin cinsiyet uyum sürecine girdiğini öğrendiklerinde ne tepki vereceklerini, peşine düşüp düşmeyeceklerini bilmediğini belirten Umut, “Sürecime mastektomi ameliyatımı (meme aldırma) yaptırarak başlamak istiyorum. Mastektomi benim için önemli, memelerimi kamufle edemiyorum ve bu benim canımı çok yakıyor. Bu ameliyatı yapabilirsem çok rahatlarım” dedi. 

Bir mutfakta çalıştığını ve mastektomi ameliyatı için birikim yapmaya çalıştığını söyleyen Umut, “Aile baskım olmasa ameliyatımın parasını yavaş yavaş biriktirebilirdim ama şu an desteğe ve yardıma ihtiyacım var. Yakın zamanda annemi kaybettim. Cenaze için memlekete gittiğimde, ailem üzerime geldi beni İstanbul’a göndermemekle tehdit ettiler. Cinsiyetimi değiştirmemden kokuyorlar” diye ekledi. 

Umut, ailesinin ameliyat olursa çevreye rezil olacaklarını düşündükleri söyledi:

‘Seni öldürürüz’ deyip bana haziranın sonuna kadar süre verdiler. ‘Haziran sonunda seni gelip İstanbul’dan alacağız’ dediler. Ben bu süre içerisinde yeterli parayı toplayamıyorum. Ameliyatımı acilen olmam gerek. Bu nedenle ameliyatımı olabilmek için bir dayanışma kampanyası başlattım” diyerek ailesinin tehditlerini ve başlattığı dayanışma kampanyasını anlattı. 

“Aynaya baktığımda artık mutlu olmak istiyorum”

Yaz ayları gelmesine rağmen memeleri belli olduğu için rahat bir şekilde tişört  giyemediğini anlatan Umut,“Göğüslerim belli olmasın diye Chest Binder (Göğüs Bağlayıcı) kullanıyorum, korseli bir sporcu atleti, bu benim, trans erkeklerin canını çok acıtıyor. Benim göğüslerim büyük olduğundan kamufle etmekte zorlanıyorum. Yıllardır bu ameliyatın hayalini kuruyorum. Aynaya baktığımda artık mutlu olmak, gerçek benliğimi görmek istiyorum” dedi. 

“Toplum bizi reddediyor, aşağılıyor, dışlıyor, biz kötü insanlar değiliz”

Toplumda transların sürekli ötekileştirildiğini, lanetlendiğini söyleyen Umut, “Toplum bizi reddediyor, aşağılıyor, dışlıyor. Biz kötü insanlar değiliz” dedi ve toplumun transların dini inancının olamayacağı ön yargısıyla ilgili şunları söyledi:

“Toplum bizi günahkar olarak gördüğü için ilk namazımı 22 yaşımda kıldım, namazımı istediğim gibi kılmama izin verilmiyordu. Burdan o insanlara bizim de dinimizi yaşamak istediğimizi ve bizlerin de inançlı insanlar olduğunu söylemek istiyorum. Şunu bilmeliler ki günah kul ile Rabbi arasındadır. Sırf din yüzünden bizleri aşağılamaya yargılamaya hakları yoktur.”

*Röportaj yapılan kişi güvenliğinden endişe ettiği için gerçek isminin kullanılmasını istemedi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.