Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden “Hapishanelerden Gelen Koronavirüs Kaynaklı Şikayetler” raporu: “Koğuşlar kalabalık, yataklar birbirlerine yakın ve sosyal mesafe yok”

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), cezaevlerinden kendilerine gelen şikayetler ve başvurular neticesinde derledikleri sorunları ve şikayetleri raporlaştırdı. Rapora göre, tek kişilik hücrede tutulan tutuklu ve hükümlülerin koğuş değişikliği talepleri karşılanmıyor ve farklı koğuşlarda kalan kişiler ortak alanlarda ve yemekhanelerde bir araya gelmek zorunda kalıyor.

“Hapishanelerden Gelen Koronavirüs Kaynaklı Şikayetler “ raporu, 1-31 Mayıs tarihleri arasında danışma hattına gelen şikayetlerle hazırlandı. Cezaevlerinin ve tutuklu ve hükümlülerin bilgileri gizli tutularak hazırlanan raporda, hasta mahpusların güncel sağlık sorunlarına, şikayetlerine ve taleplerine yer verildi. Raporda, koronavirüs salgını kaynaklı olarak, güncel rapor tarihine kadar 137 farklı cezaevinden başvuru alındığı belirtildi. 137 kurumun 88’inin kapalı ceza infaz kurumu, 49’unun açık ceza infaz kurumu olduğu aktarıldı.

Raporda yer alan sorunların ve şikayetlerin bazıları şu şekilde sıralandı:

“Hapishanelerde Kapasite Sorunu-Son dönemde dezenfekte aralığı azaldı”

Hazırlanan rapora göre tutuklu ve hükümlüler, koğuşlarının kalabalık, yatakların birbirlerine yakın mesafede olduğunu, bu yakınlıkta uyumak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Aynı zamanda sosyal mesafeye uyulmadığı ve farklı koğuşlarda kalan kişilerin ortak alanlarda ve yemekhanelerde bir araya gelmek zorunda kaldıklarını belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

  • “Salgın başlangıcında hapishaneler belli aralıklarla ve düzenli şekilde dezenfekte edilirken son dönemde bu sıklığın azaldığı, 
  • Bazı hapishanelerin bazı koğuşlarında, kalabalık sebebiyle temiz hava akışının sağlanamadığı, 
  • Bazı kapalı hapishanelerde koğuş pencerelerinin küçük olması sebebiyle yeterince havalandırılamadığı, 
  • Bazı hapishanelerde elektrik kesintilerinin arttığı, üç gün üst üste elektrik kesintilerinin yaşandığı, bu durumun yiyeceklerin bozulmasına sebep olduğu, 
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının sosyal mesafe kurallarına uymadan üst araması yaptıkları yatak, kişisel malzemeler ve çöpleri aynı eldivenleri kullanarak koğuş araması yaptıkları, bu aramalar sırasında mahpuslara maske verilmediği, mahpusların kişisel eşyalarına el konulduğu, 
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının koğuş aramalarında gerekli hijyen önlemlerini almaması, koğuşlarda kalan risk grubunda ve kronik hastalıkları olan mahpusları kaygılandırdığı, 
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının sayım sırasında sosyal mesafeye uymadığı ve maske takmadıkları
  • Bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının ve kurum içi personelin karantina koşullarına uymadıkları, günübirlik evlerine gidip geldikleri ve mahpuslarla fiziksel temasları olduğu belirtilmiştir.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler