Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’ye yeniden açılan kapatma davası – HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki: “Yargıtay davayı 7 Haziran’da açarak siyasi mesaj verdi, AKP-MHP ittifakı HDP’yi en büyük engelleri olarak görüyor”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden dava açtı ve iddianame Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderildi. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Medyascope Ankara muhabiri Özgür Özdemir’e, yeniden açılan kapatma davasını değerlendirdi. Kapatma davasının 7 Haziran’da açılmasına dikkat çeken Tiryaki, “Yargı yürüttüğü işlemlerle siyasi mesaj veriyor. AKP-MHP ittifakı, herhangi bir seçimi kazanmak için önlerindeki en büyük engel olarak HDP’yi görüyor” dedi.

“Yargı siyasi mesaj veriyor”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’ye yönelik kapatma davası açarak iddianameyi AYM’ye gönderdi. 850 sayfalık iddianamede, yaklaşık 500 partili hakkında siyasi yasak istendi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması için 17 Mart 2021’de AYM’ye iddianame sunmuştu. AYM ise iddianameyi usul yönünden Yargıtay’a iade etmişti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yeniden iddianame hazırlanmasına ilişkin, “7 Haziran yenilgisini hazmedemeyenler, yenilginin yıldönümünde umuda saldırmaya devam ediyor” dedi. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise iddianamenin 7 Haziran’da AYM’ye sunulmasını hatırlattı:

“Yargı kurumlarıyla yürüttükleri işlemlerle siyasi mesajlar vermezler. Fakat Türkiye’de yargı uzunca bir süredir yaptıklarıyla siyasi mesajlar veriyor. Örneğin 18 Mart’ta Milliyetçi Hareket Partisi kongresi öncesinde hediye bağlamında HDP hakkında kapatma davası açtı. Yargı doğrudan siyasi mesaj veriyor. Savcılık yememiş içmemiş, tekrar yeni bir iddianame hazırlayarak AYM’ye başvurmuş. Başvurduğu tarih ise 7 Haziran, yani AKP’nin iktidar çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran 2015 seçiminin yıldönümde.”

“Seçim kazanmak için HDP’yi kapatmak istiyorlar”

Tiryaki, Cumhur İttifakı’nın seçimi kazanmasının önünde en büyük engelin HDP’nin olduğunu savunarak, “AKP-MHP ittifakı herhangi bir seçimi kazanmak için önlerindeki en büyük engel olarak HDP’yi görüyorlar. HDP’ye hakaretler, kriminal etme çabaları, tutuklamalar, davalar ve son olarak bu iddianameyi hazırlamaları bu anlama geliyor. Bunda şimdiye kadar başarılı olamadılar” dedi.

“Ne değişti de siyasi yasak istenen kişi sayısı 600’den 500’e düştü?”

AYM’nin Yargıtay’a iade ettiği önceki iddianame ile yeniden gönderilen iddianameyi de karşılaştıran Tiryaki, şöyle konuştu:

“Bir önceki iddianamede usul eksiklikleri vardı. Yaşamını yitirmiş kişilere siyaset yasağı istiyorlardı. Yine haklarında davaları arka arkaya dizdikleri kişilere siyasi yasak isterlerken, haklarında hiçbir cümle kullanmadıklarına ise siyasi yasaklar istememişlerdi. Yine iddianamede adı geçen bazı kişilerin kimlik numarası bile yazılmamıştı. HDP’yi niçin kapatmak istediklerine dair somut hiçbir cümle kurmamışlardı. Aradan geçen üç ay içinde yeni bir delil ve durum ortaya çıkmadığı halde yine eski iddianamenin içeriğini biraz değiştirerek soruşturmalar ve davalar arka arkaya koyarak tekrar iddianame hazırladılar. Geçen sefer 600 kişi için siyasi yasak istemişlerdi, bu sefer 500 kişi için siyasi yasak isteniyor. Neye göre bu sayı değişti, kişiler hakkında bir karar mı verildi ya da yeni belge mi var? Hayır, yeni bir belge ve delil olmadan aynı hikaye ve bilgilerle bir dava açtılar.”

Türkiye’de bir parça hukuk varsa HDP’nin kapatılmaması gerekiyor”

Yargıtay tarafından AYM’ye gönderilen yeni iddianameninin bir kapatılma ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair de konuşan HDP’li Tiryaki, iddianamenin hukuki olarak temelsiz olduğunu savundu:

“Türkiye’de eğer bir parça hukuk varsa HDP hakkında kapatma kararı verilmemesi gerekiyor. HDP hakkında bir suçlama yok. HDP’li yöneticilerin konuşmalarına açtıkları davaları arka arkaya koyarak HDP’yi kapatmak istiyorlar. AYM’nin kolay kolay kapatma kararı vereceğini düşünmüyorum. Siyasi olarak bu karar doğrudan demokrasinin katledilmesi anlamına gelir yine hukuki olarak çok temelsiz bir dava ile karşı karşıyayız. Savcılık oturup Google taramasıyla elde edilmiş bilgilerle HDP’ye bir kapatma davası açmış durumda.”

“Türkiye’de yargı muhaliflere çok hızlı işler”

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının tartışıldığı bir dönemde HDP’ye yönelik kapatma davası açılmaına dikkat çeken Tiryaki, Peker’in iddialarının yargı konusu olmamasına ancak HDP’ye yönelik böyle bir adım atılmasına tepki gösterdi. Tiryaki, “Türkiye’de yargı muhaliflere, Kürtler’e, sosyalistlere ve devrimcilere yönelik çok hızlı işler. Birisi tweet attığı için evi basılabilir yine bir milletvekili konuştuğu için hakkında soruşturma başlatılabilir, bir parti genel başkanı bile olsanız dokunulmazlığınız kaldırılır ve tutuklanırsınız. Ancak bir mafya lideri açıklama ile doğru ya da yanlış birtakım iddialar ortaya atıyor, bununla ilgili adım bile atılmıyor. Peker, eski başbakanın yakını hakkında uluslararası kokain ticareti ile suçlama yöneltiyor. Bu suçlama eski ceza yasasında idam cezası istenen suç. Ancak bu konuda bir açıklama yapmak ve adım atmak yerine bir soruşturma bile başlatılmıyor. Bu olay Türkiye’de yargının geldiği durumu göstermesi açısından çok çarpıcı. Tweet atsanız gözaltına alınırsanız, kokain ticareti yaptığınız söylense bile iktidar için bir anlam ifade etmeyebilir. Savcılar harekete bile geçmiyor böyle günlerden geçiyoruz” dedi.

Mehmet Rüştü Tiryaki ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler