Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Taliban, Ankara’nın Kabil Havalimanı’nı işletme teklifini reddetti

Taliban, Türkiye’nin NATO güçlerinin Afganistan’dan askerlerini çekmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama ve işletme teklifini kesin bir dille reddetti. Taliban’ın sözcüsü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile geçen yıl imzalanan asker çekme anlaşması gereğince Türkiye’nin de bölgeden askerlerini çekmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansının haberine göre, bir Taliban sözcüsü, perşembe günü (10 Haziran) yaptığı açıklamada, Ankara’nın ABD liderliğindeki NATO güçlerinin bölgeden ayrılmasından sonra Kabil Havalimanı’nı koruma ve işletme önerisini kesin bir dille reddetti. 

Taliban’ın Doha’daki sözcüsü Suheyl Shahenn, “Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle 29 Şubat 2020’de ABD ile imzaladığımız anlaşma temelinde Afganistan’dan çekilmelidir” dedi.  

Shahenn, “Öte yandan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan ile de tarihi bağları bulunuyor. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz” diye ekledi.  

Ankara ABD’den, NATO’nun bölgeden askerlerini çekmesinin ardından Uluslararası Kabil Hamid Karzai Havaalanı’nın işletmesini istemiş ve bu konuda çözülmesi gereken şartları masaya koymuştu. 

Reuters, pazartesi günü (14 Haziran) ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşme öncesinde Vaşington ile S-400’ler yüzünden gerginleşen ilişkileri geliştirmeye yardımcı olabilmek adına bulduğu bu formülün Taliban tarafından reddedilmesi ile Ankara’nın umutlarının yıkıldığı yorumunu da yaptı. 

Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları ise dün (10 Haziran) akşam saatlerinde Hulusi Akar ve Lloyd Austin arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmenin olumlu geçtiği ve NATO Zirvesi öncesinde bölgesel ve ikili savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden, nisan ayında yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıldır devam eden ABD – Afganistan savaşını sonlandırmak amacıyla 11 Eylül saldırılarının 20’nci yıldönümü olan 11 Eylül 2021 tarihine kadar ABD askerlerinin ve üslerinin bölgeden çekileceğini açıklamıştı. Çekilme kararının 11 Eylül olarak belirtilmesine karşın, Taliban’ın baskısıyla birlikte ABD birliklerinin temmuz ayının sonunda çekilmeyi tamamlamış olması bekleniyor. 

Geçen hafta ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, bölgeden çekilme sürecinin yüzde 30 ila yüzde 44’ünün tamamlandığı aktarılmıştı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.