Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Haziran 2021): Metin Lokumcu davası Trabzon’da görülecek

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava bulutlu gözüküyor.

Ankara’da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış var.  

Ülkemizin kuzey kesimleri parçalı bulutlu, Karadeniz’de sağanak yağış, diğer yerlerde ise açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 4 bin 883 yeni vaka tespit edildi, 52 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 576’ya yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 47 milyon 347 bin 377’ye çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 76 kuruş, avro kuru 10 lira 45 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.391 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 499 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,15 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mayıs ayına ilişkin uluslararası rezervler ve döviz likiditesini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni, Milas, Menteşe ve Marmaris esnafını ziyaret edecek.

Emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin devam eden davanın ikinci duruşması bugün Trabzon’da yapılacak. Sanık 13 polis “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla yargılanacak. Lokumcu, Artvin Hopa’da 2011 yılında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesi düzenlenen eylemde, polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitirmişti. Bugün görülecek davayı Medyascope olarak takip edeceğiz. Gelişmeleri web sitemizden ya da Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde, rektör olarak atanan Melih Bulu’ya karşı protestolar devam edecek.

Kısaca düne bakalım:

İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz’dan sonra kaldırılacak kısıtlamalara ilişkin bir genelge yayımladı. 

Genelgeye göre 1 Temmuz’da:

Sokağa çıkma kısıtlaması ve şehirlerarası seyahat yasağı tamamen kalkacak. 

Faaliyetlerine ara veren tüm işyerleri ile sinemalar tekrar açılacak. 

Müzik yayınları saat 24.00’e kadar yapılabilecek.

Kahvehane, kıraathane gibi iş yerlerinde oyun oynatılmasına dair kısıtlamalar kaldırılacak. 

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere izin verilecek. 

  • Spor gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son 16 turuna Hırvatistan-İspanya ve Fransa-İsviçre maçlarıyla devam edilecek.

Dün oynanan maçlarda şu sonuçlar alındı:

Hollanda 0 – Çekya 2

Belçika 1 – Portekiz 0

Bu sonuçların ardından Çekya ve Belçika, çeyrek finale yükseldi. Çekya, çeyrek finalde Danimarka ile Belçika ise İtalya ile kozlarını paylaşacak. 

Türkiye Kadın Basketbol Takımı’nın gruplarda elendiği 2021 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası, dün oynanan final maçı ile sona erdi. Sırbistan, final maçında Fransa’yı 63-54 yenerek şampiyon oldu.

Salgın nedeniyle geçen yıl iptal edilen Wimbledon Tenis Turnuvası, ana tablo maçları ile bugün başlıyor. Sezonun en önemli dört Grand Slam tenis turnuvasından biri olan Wimbledon, bu sene 28 Haziran-11 Temmuz günleri arasında yapılacak.

Kültür-sanatla devam edelim:

Bizimkiler dizisinde Cemil karakterini canlandıran ve “Sevim koş!” repliği ile hafızalara kazınan tiyatro sanatçısı Uğurtan Sayıner, 77 yaşında hayatını kaybetti.

  • Sırada dünya gündemi var.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uçakları, Suriye ve Irak’ta İran destekli milislere hava saldırısı düzenledi. Savunma Bakanlığı, Irak’taki ABD’li personele ve tesislere yönelik insansız hava aracı saldırılarına karşılık misilleme yapıldığını açıkladı. Saldırıda Suriye’de iki, Irak’ta bir nokta hedef alındı. Hedef alınan yerlerin silah depolama tesisleri olduğu belirtildi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Irak, Mısır ve Ürdün arasında üçlü zirve düzenlendi. Zirve, üç ülke arasındaki işbirliğini geliştirme yolları ve bölgesel gelişmeler hakkında ortak tavırla tamamlandı. Liderler, İsrail’de yaşanan son gerilimi, terörle mücadeleyi ve ekonomik işbirliği görüştü.  

İngiltere’de bir vatandaş, otobüs durağında, Savunma Bakanlığı’na ait gizli belgeler buldu. Belgelerde, İngiliz ordusuyla ilgili ayrıntılı bilgiler ve Afganistan’da olası bir İngiliz askeri varlığına ilişkin planlar yer alıyor. 

Bugün Medyascope’ta, saat 13.00’te “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap”, saat 15.30’da “Sedat Pişirici ile Ekonomi Tıkırında”, saat 17.00’de ise “Transatlantik” yayınları var. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.