Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EURO 2020’de son 16 turu heyecanı sona erdi: İngiltere, ”Futbol evine dönüyor” tezahüratları ile çeyrek finalde – Ukrayna’dan tarihi galibiyet

EURO 2020’de (Avrupa Futbol Şampiyonası) son 16 turu heyecanı, dün (29 Haziran) oynanan iki karşılaşma ile sona erdi. Günün ilk maçında İngiltere, başkenti Londra’daki Wembley Stadyumu’nda Almanya ile kozlarını paylaştı. İngiltere, uzatma devrelerine gideceği düşünülen karşılaşmanın son 15 dakikalık bölümünde Raheem Sterling ve Harry Kane‘in attığı goller ile Almanya’yı 2-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Günün diğer maçında ise İsveç ile Ukrayna, İskoçya’nın Glasgow şehrindeki Hampden Park’ta karşı karşıya geldi. Normal süresi 1-1 biten maçın uzatma devreleri, büyük heyecana sahne oldu. 99. dakikada Marcus Danielson’un kırmızı kart görmesi ile 10 kişi kalan İsveç, 120+1. dakikada ise Artem Dovbyk‘un golüne engel olamayarak dramatik bir şekilde turnuvaya veda etti. Karşılaşmayı 2-1 kazanan Ukrayna, Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk kez çeyrek finale yükselmeyi başardı. Son 16 turu karşılaşmalarının tamamlanması ile çeyrek final eşleşmeleri de belli oldu. EURO 2020’nin çeyrek final eşleşmelerine ve Medyascope çalışanlarının son 16 turu maçları öncesi yaptıkları tahminlere haberimizden ulaşabilirsiniz. 

İngiltere, Almanya’yı kupa dışına itti

EURO 2020’de son 16 turu heyecanı, dün (29 Haziran) İngiltere’nin başkenti Londra’daki Wembley Stadyumu’nda oynanan İngiltere-Almanya karşılaşması ile devam etti. Hırvatistan, Çekya ve İskoçya’nın yer aldığı D Grubu’nu birinci sırada noktalayan İngiltere; Fransa, Portekiz ve Macaristan’ın yer aldığı F Grubu’nda ikinci sırayı elde eden Almanya önünde maça kötü başladı. Ancak Panzerler, ilk 15 dakikalık bölümdeki oyun üstünlüğünü maçın geri kalanına yaymayı başaramadı. Dakikalar geçtikçe oyuna ortak olan ev sahibi, maçın da ilk tehlikeli pozisyonunu bulan ekip oldu. Dakikalar 16’yı gösterdiğinde ceza sahası sol çaprazında top ile buluşan Raheem Sterling, yaklaşık 25 metrelik mesafeden kaleyi düşündü fakat Almanya’nın tecrübeli kalecisi Manuel Neuer‘i geçemedi. Oldukça yavaş bir tempoda geçen ilk yarıda Almanya, 33. dakikada ilk tehlikesini yarattı. Ancak Leon Goretzka’nın pasında kaleci ile karşı karşıya kalan Timo Werner, kötü bir vuruşa imza atarak meşin yuvarlağı İngiltere kalecisi Jordan Pickford‘a nişanladı. İlk yarının son saniyelerinde ise ev sahibi, önemli bir gol fırsatından eli boş döndü. Harry Kane, Almanya ceza sahasında yaşanan karambolde topu önünde buldu ama Mats Hummels, yıldız forvetin vuruş yapmasına izin vermeyerek tehlikeyi uzaklaştırmayı başardı. Mücadelenin ilk yarısı, bu pozisyonun ardından sona erdi.

Almanya, 0-0 eşitlik ile biten karşılaşmanın ikinci yarısına hızlı başladı. Sol kanattan Robin Gosens’in ortasında top ile buluşan Kai Havertz‘in sert vuruşunda Jordan Pickford, harika bir refleks ile meşin yuvarlağı kornere tokatlamayı başardı. Mücadelede tempo, Jack Grealish‘in oyuna girdiği ana kadar oldukça düşük kaldı. Dakikalar 69’u gösterdiğinde Bukayo Saka’nın yerine oyuna giren Grealish, karşılaşmanın hareketlenmesine neden oldu ve İngiltere, yalnızca beş dakika sonra öne geçti. Grealish’in pasında top ile buluşan Luke Shaw, zaman kaybetmeden ortasını açtı. Raheem Sterling ise meşin yuvarlağı ağlara göndererek skoru 1-0’a getiren golü kaydetti. Yıldız futbolcu, böylelikle EURO 2020‘deki üçüncü golünü attı. Karşılaşmanın kader anı ise 81. dakikada yaşandı. Sterling’in kısa düşen geri pası sonrasında araya giren Kai Havertz, uygun pozisyondaki Thomas Müller‘e topu aktardı. Ancak kaleci Pickford ile karşı karşıya kalan Müller, bomboş pozisyonda olmasına rağmen topu dışarıya gönderdi. İngiltere ise bu pozisyondan dakikalar sonra aradaki farkı ikiye çıkartarak rahatladı. Oyuna girdikten sonra maçın gidişatını değiştiren Jack Grealish, sol kanattan hareketlenerek Harry Kane‘e harika bir orta açtı. Uygun pozisyonda kafa vuruşunu gerçekleştiren Kane maçın skorunu belirleyen golü kaydetti. Dünyaca ünlü forvet, böylelikle turnuvadaki ilk golünü atmış oldu. Mücadeleyi 2-0 kazanan İngiltere, seyircilerinin ”Football’s coming home” (Futbol evine dönüyor) tezahüratları eşliğinde çeyrek finale yükselmeyi başardı.

Thomas Müller’in skor 1-0 iken kaçırdığı inanılmaz pozisyon:

Harry Kane’in skoru 2-0’a getiren golü:

İngiltere, 1966 yılından bu yana ilk kez büyük bir turnuvanın eleme turunda Almanya’yı mağlup etmeyi başardı:

EURO 2020’de çeyrek finale yükselen İngiltere, turnuvada henüz gol yemedi:

İngiltere’nin Manchester United takımında forma giyen Harry Maguire, İngiltere-Almanya karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

Ukrayna, tarihinde ilk kez çeyrek finale yükseldi

İspanya, Polonya ve Slovakya’nın yer aldığı E Grubu’nda birinci olan İsveç; Hollanda, Avusturya ve Kuzey Makedonya’nın bulunduğu C Grubu’nda ilk iki dışında kalmasına rağmen en iyi üçüncüler arasına girerek tur atlayan Ukrayna ile İskoçya’nın Glasgow şehrindeki Hampden Park’ta karşı karşıya geldi. Denk güçlerin mücadelesinde ilk 20 dakikalık bölüm karşılıklı iki pozisyona sahne oldu. Dakikalar 11’i gösterdiğinde uygun pozisyonda top ile buluşan Roman Yaremchuk’un şutunu, İsveç’in kalecisi Robin Olsen kurtarmayı başardı. İsveç ise 19. dakikada Alexander Isak ile gole çok yaklaştı. 21 yaşındaki futbolcunun uzak köşeye doğru yaptığı vuruş, az fark ile dışarıya çıktı. Ukrayna, Isak’ın kaçırdığı bu gol pozisyonundan yalnızca sekiz dakika sonra öne geçti. Ceza sahasının sağ çaprazında top ile buluşan Andriy Yarmolenko, ayağının dışı ile Oleksandr Zinchenko‘ya nefis bir pas gönderdi. Zinchenko ise düzgün bir vuruşa imza atarak skoru 1-0’a getiren golü kaydetti. Bu gol, Zinchenko’nun EURO 2020‘deki ilk golü oldu. Ancak İsveç, yediği golün ardından toparlanmasını bildi. Dakikalar 43’ü gösterdiğinde ceza sahasının dışında top ile buluşan Emil Forsberg, yaklaşık 25 metrelik mesafeden kaleyi düşünmesinin meyvesini aldı ve skora 1-1’lik eşitliği getirdi. RB Leipzig’in yıldız 10 numarası, böylelikle turnuvadaki gol sayısını dörde yükseltmiş oldu. Mücadelenin ilk 45 dakikalık bölümü ise 1-1’lik eşitlik ile sona erdi.

Ukrayna, ikinci yarıya etkili başlayan ekip oldu. Hızlı gelişen Ukrayna atağında meşin yuvarlağı kontrol eden Andriy Yarmolenko, ceza sahasına hareketlenen Sergiy Sydorchuk’a pasını çıkardı. Sydorchuk’un sert şutu ise yan direğe çarparak oyun alanını terk etti. Bu pozisyondan bir dakika sonra ise bu kez İsveç direği geçemedi. Albin Ekdal’ın pasına hareketlenen Emil Forsberg’in harika şutunda top, direğe çarparak dışarıya çıktı. Forsberg’in şanssızlığı, 69. dakikada da devam etti. Ceza sahasının sol çaprazından kaleyi düşünen yıldız futbolcunun şutu, bir kez daha direğe çarptı. İkinci yarının kalan bölümünde aradığı pozisyonları üretmekte zorlanan iki ekip, maçın uzatma devrelerine gitmesine razı oldu.

Normal süresi 1-1 tamamlanan maçta uzatma devrelerinin ilk bölümü, oyunun kader anına sahne oldu. İsveç’in tecrübeli futbolcusu Marcus Danielson, mücadelenin 99. dakikasında Artem Besedin’e yaptığı sert müdahalenin ardından kırmızı kart ile oyun dışı kaldı. İsveç’in 10 kişi kalması ile oyun üstünlüğünü eline geçiren Ukrayna, tüm hatlarıyla rakip kaleye yüklenmeye başladı. Andriy Shevchenko‘nun öğrencilerinin aradığı gol ise 120+1. dakikada geldi. Oleksandr Zinchenko’nun sol kanattan açtığı ortaya iyi yükselen Artem Dovbyk, kafa vuruşunu yaparak skoru 2-1’e getiren golü kaydetti ve Ukrayna’yı çeyrek finale taşıyan isim oldu. Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda çeyrek finale yükselen Ukrayna, 3 Temmuz Cumartesi günü İngiltere ile kozlarını paylaşacak.

Marcus Danielson’un kırmızı kart görmesine neden olan pozisyon:

Artem Dovbyk’un Ukrayna’yı çeyrek finale taşıyan kafa golü:

Ukrayna tarihinin en golcü futbolcusu olan Andriy Shevchenko, teknik direktör olarak ise ülkesini tarihinde ilk kez çeyrek finale çıkardı.

İngiltere’nin Manchester City takımında oynayan Oleksandr Zinchenko, İsveç-Ukrayna karşılaşmasında maçın oyuncusu seçildi:

EURO 2020’de son 16 turu karşılaşmalarının tamamlanmasının ardından çeyrek final eşleşmeleri de belli oldu. Çeyrek final heyecanı, 2 Temmuz Cuma günü oynanacak İsviçre-İspanya ve Belçika-İtalya karşılaşmaları ile başlayacak.

Medyascope çalışanları olarak biz de son 16 turu karşılaşmaları başlamadan önce çeyrek finale yükselecek ülkeler hakkında tahminler yapmıştık.

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan Galler-Danimarka ve İtalya-Avusturya eşleşmeleri hakkındaki tahminimiz:

Galler-Danimarka / Danimarka: ✓

İtalya-Avusturya / İtalya: ✓

Galler-Danimarka ve İtalya-Avusturya eşleşmeleri hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan Hollanda-Çekya ve Belçika-Portekiz eşleşmeleri hakkındaki tahminimiz:

Hollanda-Çekya / Hollanda: X

Belçika-Portekiz / Belçika: ✓

Hollanda-Çekya ve Belçika-Portekiz eşleşmeleri hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan Hırvatistan-İspanya ve Fransa-İsviçre eşleşmeleri hakkındaki tahminimiz:

Hırvatistan-İspanya / İspanya ✓

Fransa-İsviçre / Fransa: X

Hırvatistan-İspanya ve Fransa-İsviçre eşleşmeleri hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.