Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Temmuz 2021): Sezgin Baran Korkmaz Avusturya’da hâkim karşısına çıkacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava bulutlu, mega kentin güneylerinde yer yer sağanak yağış uyarısı yapılıyor. 

Ankara’da ise parçalı ve az bulutlu gözüküyor.

Ülkemizin  kuzey kesimleri, iç kesimleri ve Doğu Akdeniz’de hava parçalı bulutlu, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 4 bin 418 yeni vaka tespit edildi, 50 kişi ise hayatını kaybetti. 

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 52 milyon 607 bin 735’e çıktı. 

Bu arada Türkiye’nin günlük koronavirüs tablosu değişti. Artık vaka, aşı ve diğer bilgiler tek bir sayfadan paylaşılacak.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 68 kuruş, avro kuru 10 lira 30 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.376 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 499 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,00 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından emekli ve memur zammı belli olacak. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

“Kara para aklamak” suçundan Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, bugün hâkim karşısına çıkacak. Duruşmada gözaltının devam edip etmeyeceğine ilişkin bir karar verilecek. Amerika Birleşik Devletleri, kara para aklama soruşturması nedeniyle Sezgin Baran Korkmaz hakkında “iade” ve “yakalama” talep etmişti. 

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Kabine toplantısında, koronavirüs aşı programı ve bayram tatilinin süresi başta olmak üzere ülke gündemindeki konuların ele alınması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Malatya’nın Battalgazi, Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinde esnafı ziyaret edecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Protestolar kapsamında açılan bir sergi gerekçesiyle, yedi öğrencinin yargılandığı davanın ikinci duruşması devam edecek. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada bugün tanık olan güvenlik görevlilerinin ifadeleri alınacak. Öğrenciler “halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme” suçlamasından yargılanıyor. 

Kısaca düne bakalım:

Manisa’nın Soma ilçesinde 15 yıldır Uyar Madencilik’ten haklarını alamayan işçiler, dün gece Ankara’ya yola çıktı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla açıklama yapan işçiler, “Aylardır devletin en yetkili ağızlarından aldığımız sözlerin hiçbirisi bugüne kadar yerine getirilmedi” dedi.

İstanbul Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) çağrısıyla biraraya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar, Türkiye’nin 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti. Rıhtımda açıklama yapıldıktan sonra grubun bir kısmı Bahariye Caddesi’ne yürümek istedi. Polisin engellemesiyle karşılaşan grup, buna rağmen Bahariye Caddesi’nin girişindeki Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda tekrar bir araya geldi. Eylemi, Medyascope muhabiri Edanur Tanış takip etti.

Çiftlik Bank’ın kurucusu, “Tosuncuk” lakabıyla bilinen Mehmet Aydın, Türkiye’ye getirildi ve gözaltına alındı. Aydın, dört gün gözaltında tutulacak. 

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası ikinci çeyrek final mücadelesinde cumartesi (3 Temmuz) gecesi Ukrayna ile İngiltere karşılaştı. İngiltere, Ukrayna’yı 4-0 mağlup ederek yarı finale yükseldi. Diğer yarı finalist ise Çekya’yı 2-1 yenen Danimarka oldu.

Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda yarı final heyecanı, yarın (6 Temmuz) oynanacak İtalya-İspanya karşılaşması ile başlayacak. Yarı finalin diğer karşılaşması ise çarşamba günü Danimarka ile İngiltere arasında oynanacak. Mücadeleler Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak ve TRT ekranlarından naklen yayınlanacak.

Beşiktaş Kulübü, sezon öncesi ilk transferini açıkladı. Siyah-beyazlılar, 27 yaşındaki orta saha oyuncusu Salih Uçan’ı kadrosuna kattığını duyurdu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Filipinler’de, çoğu asker 90’dan fazla kişiyi taşıyan askeri nakliye uçağı düştü. Savunma Bakanlığı açıklamasında, üçü olay anında bölgede bulunan sivil olmak üzere 45 kişinin hayatını kaybettiği, dördü sivil 53 kişinin ise yaralandığı bildirildi. 5 askeri personel ise hâlâ kayıp.

Geçen hafta koronavirüs testi pozitif çıkan Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, hastaneye kaldırıldı. Bettel, 24 saat hastanede gözlem altında tutulacak, bazı testler yapılacak. 

Hazar Denizi’nin Azerbaycan’ın başkenti Bakü kıyılarına yakın kısmında patlama meydana geldi. Patlamanın Ümit Gaz Havzası’ndaki bir tankerde meydana geldiği öğrenildi.

Bugün Medyascope’ta, saat 13.00’te “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap”, saat 15.30’da “Sedat Pişirici ile Ekonomi Tıkırında”, saat 17.00’de ise “Transatlantik” yayınları var. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.