Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müzeye çevrilen ve Kültür Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi’nden izlenimler: Tek giriş 100 TL, rehberli giriş ise 125 TL

İstanbul’un simge mekanlarından Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Kültür Bakanlığı’na devredildi. İBB, kulenin mülkiyetini geri almak için mahkemeye başvurdu. Kulenin müze olmasıyla birlikte giriş ücretinin 100 TL’ye yükseltilmesi tartışmalara sebep oldu. Medyascope‘tan Sema Kızılarslan kuleyi gezdi, yerli ve yabancı turistlerle konuştu.

Kulenin dışında yer alan meydana, Taksim-Tünel nostaljik tramvayı tasarımına sahip bilet gişesi yerleştirilmiş. Turistler ve vatandaşlar, bu kısımdan müze biletlerini alıyor ve kulenin önünde sıraya giriyor. Bugün hem havanın yağışlı olması hem de hafta içi olması nedeniyle yoğunluk çok az. Bilet satış görevlisine yoğunluk durumunu sorduğumuzda normal zamanlardaki gibi bir yoğunluk olduğunu söylüyor. Ziyaret saatleri, yaz ve kış dönemine göre değişiyor. Galata Kulesi’ni ziyaret 08.30’da başlıyor ve gece 24.00’e kadar ziyaret edilebiliyor. Kule her gün ziyarete açık.

Galata Kulesi Müzesi giriş ücreti 100 TL

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen İstanbul’un tarihi sembollerinden Galata Kulesi’nin giriş ücretlerine yüzde 200’den fazla zam yapıldı.  Buna göre, Galata Kulesi giriş ücretleri 1 Temmuz’dan itibaren 30 liradan 100 liraya yükseltildi. Yeni ücret listesi şöyle belirlendi:

Sabit bilet ve sesli rehberlik: 125 TL

Turistlere: 

  • Türkiye Müze Kartı: 600 TL
  • İstanbul Müze Kart: 360 TL

Vatandaşlara:

  • Türkiye Müze Kartı: 60 TL
  • Öğrenci Müze Kartı: 30 TL

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, uygulamanın daha uygun fiyatlı “Müze Kart” kullanımını teşvik etmek için yapıldığını söyledi. Yılmaz, kart ile amaçlananın bir yıl boyunca Türkiye’nin her noktasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar’a bağlı müzeleri çok sayıda vatandaşın ziyaret etmesi ve söz konusu noktalardan turizm gelirini artırmak olduğunu belirtti.

Sırada bekleyen vatandaşlara yeni düzenlenen fiyatları nasıl bulduklarını sorduğumuzda, “Tek bilet olarak aldığınızda pahalı ama Müze Kart ile aldığınızda gayet uygun. Bir yıl boyunca ücretsiz girebiliyoruz. Hem de bir kere 60 TL ödedikten sonra” cevabını aldık. Konuşmamızı duyan başka bir kadın vatandaş ise “Ben misafirlerim için geldim. Bir daha ne zaman geleceğim ki? Bir yıl boyunca ücretsiz ama farklı şeyler yok ki. Kule, aynı kule” dedi.

Zemin katı, bilet kontrol ve güvenlik noktası ile altıncı kata kadar ulaşan asansörün girişinden oluşacak şekilde düzenlenmiş.

Birinci kat, müze mağazası hâline getirilmiş. Çeşitli hediyelik eşyalar satılan alanda fiyatlar normalden yüksek.

Ayet yazan tablonun fiyatı 1.200 TL

İkinci kat, Hezârfen Ahmed Çelebi‘nin Galata Kulesi’nden Üsküdar’a süzülüşünün animasyonunun gösterildiği bir ekranla birlikte simülasyon alanı olarak düzenlenmiş.

Üçüncü katta Kurtuluş Savaşı’na ait fotoğraflar sergileniyor. Kat görevlisine yoğunluğun nasıl olduğunu sorduğumuzda, “Çok yoğun, fiyatlar bile etkilemedi. İşe başladığımdan beri bu gördüğünüz yoğunluk var” yanıtını alıyoruz.

Dördüncü katta, Galata Kulesi ve surlarına ait bilgi ve eserler yer alıyor. Geçiş alanı olarak kullanılan beşinci ve altıncı katın ardından ulaşılan ve geçici sergi alanı olan yedinci kata, İstanbul’un bir bölümünü gösteren bir maket ile pencere önlerine konumlanan seyir dürbünleri konulmuş. Ziyaretçiler bu dürbünler ile İstanbul’u seyretmenin keyfini yaşıyor.

Restore edilmeden önce restoran olarak kullanılan sekizinci kat ise seyir terası olarak düzenlenmiş.

Ne olmuştu?

Tarihi Galata Kulesi, uzun zamandır İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne (İBB) bağlı Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme (BELTUR) tarafından işletiliyordu. Ancak tarihi kule, 2020 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 18 Ocak 2020’de işletme sözleşmesi dolan kulenin İBB’den alınacağını ve yeni ihale açılacağını söyledi. Restorasyon çalışmaları için yapılan ihaleyi kazanan ES Yapı, 30 Haziran 2020’de kuledeki çalışmalara başladı. 1960’lardaki çalışmalar ve sonrasında iç kısma eklenen tüm unsurlar ve dekorasyonlar kaldırılırken hem iç hem de dış cephede restorasyon ve yenileme çalışmaları gerçekleştirildi.

Geçen yıl ağustos ayında Galata Kulesi‘nde yapılan restorasyon çalışmalarından sosyal medyaya yansıyan bir video büyük tepki çekmişti. Tarihi yapının içindeki duvarların darbeli matkapla yıkıldığı görüntüler paylaşılmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, İBB’nin sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Sergi merkezi ve müze olarak düzenlenen kule, İstanbul’un Kurtuluşu’nun yıldönümü olan 6 Ekim 2020’de, Galata Kulesi Müzesi adıyla tekrar hizmete girdi. 

Mahkeme süreci devam ediyor

Ancak İBB, kulenin mülkiyetini geri istiyor. Konuyla ilgili başlayan yargı süreci devam ediyor. Dün (5 Temmuz) Medyascope‘a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İnşallah yakında Galata Kulesi tekrar İBB’nin mülkü olacak” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.