Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Temmuz 2021): Cumhurbaşkanı Erdoğan 2,5 yıl sonra Diyarbakır’da

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul ve Ankara’da hava bulutlu gözüküyor. Meteoroloji, bugün öğleden sonra her iki kentte de sağanak yağış beklendiğini söylüyor.

Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Akdeniz’in Toroslar mevkiinde sağanak yağış bekleniyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 171 yeni vaka tespit edildi, 48 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 56 milyon 260 bin 656’ya çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 69 kuruş, avro kuru 10 lira 29 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.372 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 504 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 73,92 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mayıs ayı ödemeler dengesi istatistikleri ile temmuz ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı kümes hayvancılığı, süt ve süt ürünleri üretimi ile dış ticaret endekslerini duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Diyarbakır’a gidecek. Günübirlik ziyarette Erdoğan, cuma namazını Diyarbakırlı vatandaşlarla birlikte kılacak; Halkların Demokratik Partisi İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemlerini sürdüren Diyarbakır Anneleri’ni ziyaret edecek, toplu açılış töreninde halka hitap edecek. Ayrıca AKP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın organize ettiği iki programda teşkilatla bir araya gelecek. Erdoğan’a katılacağı programlarda bölge milletvekilleri de eşlik edecek.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet, yasanın birçok açıdan hayvanları korumaktan uzak olduğunu ileri sürüyor. Hayvan hakları dernekleri “Dur ve Duy’’” sloganıyla “Katliam Yasasına Hayır” mitingi düzenleyecek. İlk miting 11 Temmuz Pazar günü saat 13.00’te Ankara’da Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’nin önünde yapılacak. 

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde alınan kentsel dönüşüm kararı sonrası vatandaşlar evlerinden çıkmaya zorlanıyor. Mahalleli bu karara direnerek, kararın “rant için” alındığını savunuyor. Tozkoparanlılar bugün Güngören Belediyesi’nin önünde oturma eylemi yapacak. Takip edeceğiz… 

Ankara-Cebeci’deki İnönü Stadyumu’nın yıkımı için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Stadyum, millet bahçesi ve cami yapılmak istendiği için yargı sürecine rağmen yıkılmaya başlanmıştı. 

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’ya karşı eylemler bugün de devam edecek. 

Kısaca düne bakalım:

Gezi direnişi sırasında Diyarbakır-Lice’de askerin açtığı ateşle hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’ın ölümüyle ilgili yargılanan er, ikinci kez görülen duruşmada da beraat etti. Yıldırım ailesi cezasızlığa tepki gösterdi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de bir tren kazası meydana gelmişti. Kazada yedisi çocuk 25 kişi hayatını kaybetmişti. Çorlu tren kazasının üçüncü yıldönümünde kazada hayatını kaybedenlerin yakınları Edirne Uzunköprü’de ve Çorlu’nun Sarılar Köyü’nde bir araya gelerek kayıplarını andı ve adalet taleplerini yineledi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de patlama sonucu yedi kişi hayatını kaybetmişti. Patlamaya ilişkin açılan davanın önceki duruşmasında serbest bırakılmasının ardından itiraz üzerine tutuklanan sanık, tekrar tahliye edildi.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) çağrıda bulunduğu bir bildiri yayımladı. Vakıf, TFF kurullarının atama ve işleyişleri, yabancı oyuncu sayısı ve kulüp lisans talimatı gibi konuları gündeme getirdi. Kulüpler, taleplerinin kabul görmemesi halinde müsabakalara çıkmama dahil tüm seçenekleri değerlendireceklerini açıkladı.

Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı’na Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu seçildi.

Avrupa Futbol Şampiyonası finalini Hollandalı hakem Björn Kuipers yönetecek. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-Ukrayna ilişkilerini geliştirecek hususlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Tokyo Olimpiyatları, koronavirüs salgını nedeniyle seyircisiz düzenlenecek.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından soruşturma yürütülmeye başlandı. Operasyonlarda dün 10 kişi öldürüldü, 15 Kolombiyalı ile iki ABD vatandaşının yakalandığı bildirildi. Polis suikastın, toplam 26 Kolombiyalı ve iki Haiti asıllı ABD vatandaşının içinde olduğu bir komando birliği tarafından yapıldığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD askerlerinin Afganistan’daki görevinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıkladı.

Bugün Medyascope’ta saat 14.30’da “Hakkı Özdal ve Bahadır Özgür ile İki Satır” programı var. Son olarak Kemal Can ve Ruşen Çakır’ın saat 16.00’daki haftalık programı “Haftaya Bakış”ı da sizlere öneririm. Keyifli izlemeler, dinlemeler.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.