Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (12 Temmuz 2021): Cumartesi Anneleri, Pınar Gültekin ve Çarşı davaları bugün görülecek

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul ve Ankara’da hava bulutlu gözüküyor. 

Doğu Karadeniz ve  Doğu Anadolu’nun kuzeyinde sağanak yağış bekleniyor. Diğer yerlerde havanın açık geçeceği tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 261 yeni vaka tespit edildi, 37 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 57 milyon 805 bin 743’e çıktı.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 66 kuruş, avro kuru 10 lira 29 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.378 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 503 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,55 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı işgücü istatistikleri ve inşaat maliyet endeksi ile haziran ayı konut satışı verilerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Tunceli ve Pertek’te esnafı ziyaret edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

İki haftada bir düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Kurban Bayramı nedeniyle öne çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağını açıklaması bekleniyor.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını, hak savunucusu ve destekçisine açılan davanın ikinci duruşması bugün yapılacak. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan, davanın Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları için anlamını, yargılama sürecinde mahkemeden ve kamuoyundan beklentilerini Beyza Kural’a anlattı.

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesine ilişkin davanın beşinci duruşması bugün yapılacak. Yargıtay, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı’nın annesi, babası ve iş ortağı hakkında verilen “suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme suçundan kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararı bozdu. Kararda, İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı’nca düzenlenen raporda, olay yerinde bulunan bir varil içinde ele geçirilen sigara izmaritlerinin, şüphelilerin DNA profiliyle uyumlu olduğu belirtildi. Tutuklu sanık Cemal Metin Avcı’nın annesi, babası ve iş ortağı hakkında önümüzdeki günlerde iddianame hazırlanması bekleniyor.

Gezi Parkı protestoları sırasında eylemlere katılan ve darbe suçlamasıyla yargılanan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında verilen beraat kararını Yargıtay bozmuştu. Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yeniden görülecek Çarşı davasının, Gezi Parkı davası ile birleştirilip birleştirilmeyeceği belli olacak. 

Kısaca düne bakalım:

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik, Twitter’dan yeni paylaşımlarda bulundu. Peker, “Seni bakanlar kurulundaki konuşmaların dahil her yerde dakika dakika takip ediyorum” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Abbas telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye ile Filistin ilişkilerini güçlendirecek adımlar ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Avrupa Futbol Şampiyonası, dün oynanan İtalya-İngiltere finali ile sona erdi. İtalya, normal süresi ve uzatma devreleri 1-1 biten karşılaşmada penaltı vuruşlarında İngiltere’yi 3-2 mağlup ederek 53 yıllık aranın ardından Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mutlu sona ulaştı.

EURO 2020’de heyecan sona ererken teniste de Wimbledon heyecanı sona erdi. Wimbledon tek erkekler final müsabakasında dünyanın 1 numarası Sırp raket Novak Djokovic ve 7 numaradaki İtalyan Matteo Berrettini kozlarını paylaştı. Djokovic geriye düştüğü maçı setlerde 3-1 kazanarak şampiyon oldu. Bu zafer ile birlikte 20. grand slam şampiyonluğuna ulaşan Djokovic, böylelikle grand slam şampiyonluklarında Rafael Nadal ve Roger Federer’i yakaladı.

Arjantin uzun yıllardır hasret kaldığı Copa America’yı kazandı. Rakipleri Brezilya’yı deplasmanda 1-0 yenen Arjantin, 1993’ten bu yana ilk defa büyük bir uluslararası turnuvada zafere ulaştı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Bulgaristan’da halk, erken genel seçimler için sandık başındaydı. 240 parlamento üyesinin belirleneceği seçime katılım oranı yüzde 36 oldu. Altı siyasi parti ve koalisyon, yüzde 4’lük seçim barajını geçti. Üç ay içinde iki kere sandığa giden ülkenin kazananı henüz belli değil. Seçim anketlerine göre Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GER), yarışı az farkla önde götürüyor.

İngiliz iş insanı Sir Richard Bronson, uzayın başladığı nokta olarak kabul edilen yerden 100 kilometre yüksekliğe seyahat etti. Sahibi olduğu Virgin Galactic’in uzay aracıyla bunu başaran Sir Richard, uzay yolculuğu girişimi başlatan üçüncü kişi oldu.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 5 Temmuz günü LGBTİ+ karşıtlarının yaraladığı kameraman Aleksandr Laşkarava hayatını kaybetti. Annesi, 37 yaşındaki Laşkarava’nın dün gece uyuduktan sonra bir daha uyanmadığını söyledi.

İsrail’de Yüksek Mahkeme, eşcinsellerin ve bekar erkeklerin taşıyıcı annelik hakkından faydalanabileceği yönünde hüküm verdi. Karara göre eşcinseller ve bekar erkekler için taşıyıcı annelik hakkı alanındaki kısıtlamalar altı ay içinde kalkacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.