Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ farklı koronavirüs aşılarının karıştırılmamasını tavsiye etti, Portekiz’de koronavirüs genç ve aşılanmamış kişilerin arasında artıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, maske takma zorunluluğunun önümüzdeki hafta kalkacağını açıkladı. İskoçya’da ise koronavirüs kısıtlamaları bir süre daha devam edecek. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), farklı firmalara ait koronavirüs aşılarının birlikte uygulanmamasını tavsiye etti. Artan vakalar üzerine Avustralya’nın en kalabalık şehri Sidney’de en az 14 gün daha karantina uygulanacak. Son günlerde Portekiz’de tespit edilen vakaların büyük bir kısmının Delta varyantı olduğu açıklandı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere’de maske takma zorunluluğu önümüzdeki hafta kalkıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, açık alanlarda maske takılması zorunluluğunun önümüzdeki hafta kaldırılacağını bildirdi. Johnson ayrıca, hükümetin toplu taşıma gibi kalabalık ve kapalı yerlerde maske kullanılmasını tavsiye edeceğini söyledi. Öte yandan İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ise salı (13 Temmuz) günü İskoçya parlamentosunda yaptığı açıklamada, koronavirüs kısıtlamalarında değişiklik yapılmasının düşünülmediğini ve bir süre daha maske zorunluluğunun devam edeceğini söyledi.

İngiltere, önümüzdeki pazartesi (19 Temmuz) gününden itibaren maske uygulaması dışındaki koronavirüs kısıtlamalarını da kaldırmaya hazırlanıyor. İskoçya’da ise durum biraz farklı olacağa benziyor. İskoçya halkı, evlerinden çalışmaya ve toplu taşıma da dahil olmak üzere kapalı alanlarda maske takmaya devam edecek.

İskoçya Başbakanı Sturgeon, salgın boyunca ekonomiden çok sağlığa öncelik vererek İngiltere Başbakanı Johnson’dan daha temkinli bir politika yürütmüştü. Parlamentoda yaptığı konuşmada da sağlığın her şeyden önce geldiğini vurgulayan Sturgeon, “Kademeli bir açılım, can kaybını en aza indirmek için en iyi yol. Ayrıca, kademeli olarak kısıtlamaların kaldırılması ekonominin uzun vadede daha iyi çalışması için de en iyi yol” dedi.

Halk sağlığı kurumları bireyleri karışık aşılama konusunda bilgilendirecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Baş Bilim İnsanı Soumya Swaminathan, aynı kişiye farklı firmaların ürettiği koronavirüs aşılarının karıştırılarak uygulanmamasını tavsiye etti. Swaminathan, bu tür kararların halk sağlığı yetkililerine bırakılması gerektiğini belirtti.

Soumya Swaminathan, “Halk sağlığı ile ilgili kurumlar mevcut verilere dayanarak bireyleri aşılama konusunda bilgilendirecektir. Farklı aşıları karıştırma ve eşleştirme çalışmalarından elde edilen veriler hem immünojenisite hem de güvenlik değerlendirmesi için bekletiliyor” dedi.

DSÖ’nün açıklamasında bazı çalışmaların, aşıların karıştırılmasından olumlu sonuçlar alındığını gösterdiğini fakat eldeki verileri desteklemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Ayrıca haziranda yapılan açıklamada da Pfizer-BioNTech aşısının, eğer mevcut değilse, AstraZeneca’nın ilk dozundan sonra ikinci bir doz olarak kullanılabileceği söylenmiş; İspanya, Güney Kore ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, AstraZeneca aşısının ölümcül kan pıhtılarına sebep olabileceğine dair araştırmalar sebebiyle iki aşının birlikte kullanılmasına çoktan onay vermişti.

İspanya’da yapılan bir çalışmanın ön sonuçlarına göre ise Pfizer-BioNTech-AstraZeneca kombinasyonunun oldukça güvenli ve etkili olduğunu belirtildi.

Avustralya’nın Sidney şehrinde kısıtlamalar 14 gün uzatıldı

Avusturalyalı yetkililer, koronavirüsün yayılmasının hızlanmasının önüne geçmek için 13 Temmuz’da ülkenin en büyük şehri olan Sidney’de kısıtlamaları 14 gün için uzatma kararı aldı. 

Sidney’in de içinde olduğu New South Wales Eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian, “Koronavirüs kısıtlamaları, 97 yeni vakanın bildirilmesinden sonra en az 30 Temmuz’a kadar yürürlükte kalacak. Bunu söylemek acı veriyor ama kısıtlamaları en az iki hafta daha uzatmak durumundayız” dedi.

Avusturalyalı yetkililer, yeni ve çok bulaşıcı olan Delta varyantına karşı yeni önlemler almayı da tartışıyor.

Şehirde, uzaktan eğitim devam ederken, birçok zorunlu olmayan işletme kapalı. Şehir sakinlerinin yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılamak ve egzersiz yapmak için dışarı çıkılmasına izin veriliyor.

Bununla birlikte, eyaletler arasındaki nakliye faaliyetlerinin ülke içinde virüsün yayılmasına sebep olduğu düşünülüyor.

Portekiz, Delta varyantına teslim oldu

Portekiz’de son günlerde tespit edilen koronavirüs vakalarının hemen hepsinin Delta varyantı olduğu belirtildi. Son haftalarda artan vakalarla birlikte, ülkedeki vaka sayısı şubattaki seviyeye geri döndü. Ancak koronavirüs kaynaklı günlük ölüm sayısı, şubat ayı seviyelerinin oldukça altında.

Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Ricardo Jorge, başkent Lizbon ve turistlik bir şehir olan Algarve’de tespit edilen vakaların tamamında Delta varyantı tespit edildiğini söyledi.

Portekiz’in mayıs ortasında AB ve İngiltere’den ziyaretçilere açılmasıyla vakalar giderek artmaya başlamıştı. Yeni vakaların öncelikle daha çok genç yaşlarda ve aşılanmamış kişiler arasında olduğu rapor ediliyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.