Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de konuştu: “Maraş’ta hayat yeniden başlayacak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen törenlere katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kapalı Maraş’ta hayatın yeniden başlayacağını ve bölgenin yüzde 3,5’ine tekabül eden askeri bölge statüsünün kaldırılacağını söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen törenlere katıldı. Harekâtın 47. yıldönümünde KKTC’de bulunmaktan ötürü duyduğu gurur ve memnuniyeti dile getiren Erdoğan, “20 Temmuz, zulme son verilen, Kıbrıs Türk halkının istiklalini kazandığı ve adaya barışın geldiği kurtuluş günüdür” dedi. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ta egemenlik ve özgürlük mücadelesinin önderleri Dr. Fazıl Küçük ve KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a da Allah’tan rahmet diledi.

“Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır”

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törende konuşan Erdoğan, Maraş’ta hayatın yeniden başlayacağını duyurdu ve mülkiyet haklarına riayet edilerek, bölgenin yüzde 3,5’ine tekabül eden askeri bölge statüsünün kaldırılacağını söyledi.

Kıbrıslı Rumlar’ın propagandalarına rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC hükümetini, Maraş konusunda ortaya koydukları duruş için tebrik eden Erdoğan, “Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın öncelikle Kapalı Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor” diye konuştu.  

“Atılan bu adımlar ile Maraş’ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak”

Adada yıllardır atıl konumda kalan Kapalı Maraş bölgesinin, Kıbrıs’ın huzurlu geleceğinin sembolü olacağını dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: “Atılan bu adımlarla Maraş’ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak, bilakis mevcut mağduriyetler giderilecektir. Bizim kimsenin toprağında, hakkında, mülkünde gözümüz yoktur. Kimse de bizim ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkına el uzatamaz.”

“Biz haklıyız, hakkımızı sonuna kadar savunacağız”

Kıbrıslı Rumlar’ın 2004 yılında Annan Planı’na “hayır” dediklerini ve Crans-Montana’da da masadan kalktıklarını hatırlatan Erdoğan, Rum tarafının gerçeklerden uzak bir yaklaşımı sürdürdüğünü söyleyerek kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti.  

Avrupa Birliği’ne (AB) de seslenen Erdoğan, “Beni arıyorlar, söyledikleri şu: ‘Duyduk ki ayın 20’sinde KKTC’de konuşma yapacakmışsınız. Herhalde orada rahatsızlık verici bir konuşma olmaz.’ Bunun iznini herhalde sizden alacak değiliz” dedi. AB’nin mali ve idari noktada KKTC’ye destek vermesi gerektiğini fakat vermediğini vurgulayan Erdoğan, “Biz mesajımızı veriyoruz. Biz haklıyız. Haklı olduğumuz için de sonuna kadar hakkımızı savunacağız” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen haftaki açıklamalarında, Erdoğan ile telefonda görüştüklerini belirtmiş ve kendisine “AB’nin Kıbrıs için iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceğini söylediğini” aktarmıştı.   

Ersin Tatar: “Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’i askeri bölge statüsünden çıkarılacak”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’inin askeri bölge statüsünden çıkarılacağını ve başvuran hak sahiplerine Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla iade olanağı sağlanacağını belirtti. 

Tatar, “Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen kararla, Kapalı Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölgenin, askeri bölge statüsü kaldırılarak Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla, iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır” diye konuştu.

Cenevre’deki Kıbrıs konulu 5+BM görüşmelerinde iki devletli çözüm modelini Birleşmiş Milletler’e (BM) sunduğunu belirten Tatar, “Kıbrıslı Rumlar’ın köhnemiş ve ırkçı zihniyeti, Annan Planı ve Crans-Montana’da yaşananlar, Kıbrıs’ta federal zemine dayalı bir çözümün mümkün olamayacağını açıkça ortaya koymuştur” dedi. 

KKTC’de düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün (19 Temmuz) KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenen olağanüstü oturumunda milletvekillerine de seslenmiş ve müjdesini açıklamıştı. KKTC’ye gitmeden önce üç müjde açıklayacağını belirten Erdoğan, “KKTC’de külliye, parlamento binası ve millet bahçesi inşaatı yakında başlayacak” demişti. Metehan bölgesinde 500 dönümlük bir araziyi bu iş için tahsis ettiklerini belirten Erdoğan, “Bu projeyi hayata geçirerek nasıl bir Kuzey Kıbrıs devleti varmış birilerinin görmesi lazım” diye konuşmuştu.  

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy‘un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyaretini değerlendirdiği yayını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.