Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sakarya Üniversitesi’nden sonra İnönü Üniversitesi de Hipokrat yemininden cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı ile ilgili bölümü çıkarıyor

Sakarya Üniversitesi’nin hekimlerin mesleğe başlamadan önce okuduğu “Hipokrat yemini” olarak bilinen Hekimlik Andı’ndan “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölümü çıkarmasından sonra Malatya İnönü Üniversitesi de yeminde yer alan “cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığı” kısımlarını çıkarma kararı aldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Etik Kurulu konuyla ilgili paylaştığı görüşünde, “Hekimlik Andı’ndan, hekimin görevi ile hastası arasına girmesine izin vermeyeceği özellikler içinde yer alan etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelimin çıkartılmak istenmesinin, insan hakkı ihlallerinin arttığı, İstanbul Sözleşmesi’nin yok sayıldığı bir siyasi iklim ortamında yaşanıyor olmasının rastlantı olarak kabul edilemeyeceği açıktır” dedi.  

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, öğrencilerinin mesleğe başlamadan önce okuduğu, “Hekimlik Andı”ndan “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölümü çıkarmıştı. Öğrenciler eksik metni okumayı reddedince rektörlük 25 Haziran 2021’deki törende andı okutmaktan vazgeçmişti. 

TTB, 12 Temmuz 2021’de Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bir yazı yazdı. Yazıda, “Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde yaşananlar üzerine YÖK’e yazmak gerekliliği duyulmuştur. Törende Hekimlik Andı’nın ‘ayrım yapmama’ kısmının çıkarılıp okutulmaya çalışıldığı; yeni mezun olacak meslektaşlarımızın duruma tepki göstermesi üzerine bu kez de Hekimlik Andı’nın okutulmadığı bilgisi TTB’ye iletilmiştir” denildi

Rektör Prof. Dr. Kızılay: “Metnindeki cinsel yönelim ifadesi toplum ve aile değerlerimizi aşındırmaya hatta tahrip etmeye yönelik”

Sakarya Üniversitesi’nden sonra Malatya İnönü Üniversitesi de Hekimlik Andı’daki “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölümle ilgili değişiklik yapacağını duyurdu. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, dün (28 Temmuz 2021) Yeni Akit gazetesine konuyla ilgili konuştu. Kızılay, “Son yıllarda Dünya Hekimler Birliği, Hipokrat yemini yerine yeni bir yemini hekimlere öneriyor. Bu yemin ise aslolan yemine göre daha detaylı ve gündemdeki tartışmaları da vurgulayan yemin metnidir. Yemin metnindeki cinsel yönelim ifadesi buraya bilinçli olarak, gereksiz yere sokuşturulmuştur. Tümüyle toplum ve aile değerlerimizi aşındırmaya hatta tahrip etmeye yönelik girişim olarak değerlendiriyorum” dedi. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay

Dünya Hekimler Birliği’nin önerdiği yemin metninin, yemini araç olarak kullanıp ideolojileri gündeme taşıdığını öne süren Kızılay, “Bizim karşı çıktığımız, kabul etmediğimiz konu toplumumuzun ve aile değerlerimizin karşısında olan ‘cinsel yönelim’ vurgulamasıdır. Bana göre masum olmanın ötesinde bir durum olduğunun kanaatindeyim” diye konuştu.  

Kızılay, dereceye giren öğrenciler için düzenlenen mezuniyet töreninde, 9 Temmuz 2021’de Tıp Fakültesi mezunlarının okuduğu Hekimlik Andı için, “Tıp fakültemizin mezuniyet töreninde asla tasvip etmediğimiz bazı ifadeleri içeren ve klasik andın dışında bir yemin, öğrencilerimizin önemli bir çoğunluğunun talebiyle geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen mezuniyet töreninde okundu. Milletimizin, toplumumuzun değerleriyle çelişen ve tartışma oluşturan bu ifadeler, fakültemizin aslında farklı bir andı öğrencilere gönderdiği halde, mezun öğrencilerimizin okuduğu yemin metninde sehven yer almış bulundu. Bundan büyük bir üzüntü duyuyorum” demişti. 

9 Temmuz’da okunan yeminle ilgili inceleme başlattıklarını ve bundan sonra sadece üniversite senatosunun onayından geçen yemin metinlerinin okunacağını belirten Kızılay, şöyle devam etmişti: “İnönü Üniversitesi’nde rektör olarak benim ve idareci arkadaşlarımın hassasiyeti, toplumumuzun değerleri, İslami değerlerin, ülkemizin aile yapısının korunması ve muhafazasıdır. Bunun için neler yapılması gerekiyorsa hepsini hassasiyetle yetkimiz altındaki bütün alanlarda uygulayacağız.”

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan TTB ise “Hekimliğin evrensel ve etik değerleriyle bağdaşmayan bu sözleri kınıyor ve rektör hakkında soruşturma açılması için girişimlerde bulunacağımızı bildiriyoruz” dedi.  

Türk Tabipleri Birliği Etik Kurulu, Sakarya ve İnönü üniversitelerinin Hekimlik Andı’nda yaptığı değişikliklerle ilgili görüş bildirdi. Hekimlik Andı’nın aslında Dünya Tabipler Birliği’nin en eski politika belgesi olan Cenevre Bildirgesi olduğunun hatırlatıldığı metinde, “Hekimliğin evrensel mesleki değerlerinin çerçevesinin çizilmesi ya da tahrip edilmesi herhangi bir tıp fakültesi ya da üniversite senatosunun yetkisi dahilinde değildir. Hekimlerin seçilmiş temsilcilerinin sağlık alanındaki sermaye odaklarından ve siyasal iktidarlardan bağımsız olarak mesleğin değerlerini koruma ve geliştirme çalışmalarına müdahil olmak hiçbir biçimde bu mekanizmaların dışında yer alan kurum ve kuruluşların haddi de değildir” denildi.

“Mesleki değerlerin belli bir anlayışın yaşam görüşü doğrultusunda değiştirilmesi girişimleri kabul edilemez”

Hekimlik Andı’ndan, hekimin görevi ile hastası arasına girmesine izin vermeyeceği özellikler içinde yer alan etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelimin çıkartılmak istenmesinin, insan hakkı ihlallerinin arttığı, İstanbul Sözleşmesi’nin yok sayıldığı bir siyasi iklim ortamında yaşanıyor olmasının rastlantı olarak kabul edilemeyeceğinin belirtildiği metinde, “Hekimler, etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelimle ilgili ayrımcı tutum ve davranışlar içine girmemeli, bu özelliklerinden dolayı kişilere sağlık hizmeti vermekten kaçınmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, binlerce yıllık tarihsel süzgeçten geçerek evrensel kabul görmüş mesleki değerlerin belli bir anlayışın yaşam görüşü doğrultusunda değiştirilmesi olanaklı olmadığı gibi, bu tür girişimlerde bulunulması kabul edilemez. Hekimler şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kişilerin var olan farklılıklarını dikkate almaksızın, herhangi bir ayrım yapmadan hastalarının ve toplumun acılarını dindirmeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.