Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Parkı davası ile Çarşı grubu davası birleştirildi

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Mücella Yapıcı’nın da olduğu 16 kişinin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava ile Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişiye yönelik İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren dava birleştirildi.

Karar, 6 Ağustos’ta yapılması beklenen ancak birleştirme konusunda muvaffakat verilmesi ve Kavala’nın tutukluluğunun değerlendirilmesi üzerine bugün İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan celsede alındı. Beraat kararlarının bozulmasının ardından her iki davada da yeniden yargılama süreçleri başlamıştı.

Mahkeme heyeti oy çokluğu ile aldığı kararda Çarşı davası ile Gezi davasının “hukuki, fiili ve şahsi yönden irtibatlı bulunduğu” gerekçesini sundu.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre 30. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Mahmut Başbuğ, dosyaları birleştirme önerisini ilettiği 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 28 Temmuz’da geçici görevlendirmeyle gitti ve bu mahkemede talep onaylandı. Başbuğ’un bugün başkanlık yaptığı duruşmada da dosyaların birleşmesine ve yargılamanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmesine karar verildi. 

Birleşen davaların ilk duruşması 8 Ekim’de yapılacak.

Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı

Mahkeme, Osman Kavala’nın tutukluluğuna da devam kararı verdi.

Kararda “isnat edilen suçun vasıf ve niteliği, yargılamanın geldiği aşama, müsnet suçlara ilişkin kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması, atılı suçların yasada öngörülen cezanın üst sınırı, adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı” elirtildi.

Üye hâkimden karşı oy

Üye hakim Kürşad Bektaş ise birleştirme ve tutukluluğun devamı kararına karşı oy verdi. Bektaş, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren Çarşı davası dosyasının Gezi davası dosyasına göre daha dar kapsamlı olup, Çarşı Grubu’na münhasır olduğunu belirtti.

Bektaş tutukluluk konusunda ise “Kavala’nın tutuklulukta geçirdiği süre, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra delil karartma ihtimalinin olmaması, dünya çapında yaygın olan kovid salgını ve sanığın yaşı da genel olarak değerlendirildiğinde tutukluluk tedbirinin ölçülü olmayacağı, konutu terk etmemek şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanmasının ölçülü olacağı görüşü ve kanaatindeyim” dedi.

Ne olmuştu?

Gezi davasında mahkeme, 18 Şubat 2020’de Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında beraat ve tutuklu sanık Osman Kavala’nın tahliyesine karar vermişti. Yurtdışındaki sanıklar Can Dündar, Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi‘nin dosyalarını ise ayırmıştı. Kavala, tahliye kararı verildiği gün başka bir suçlama yöneltilerek tekrar tutuklanmıştı. İstinaf Mahkemesi, Ocak 2021’de beraat kararlarını bozdu. Şubat 2021’de Kavala’nın “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı dava dosyası Gezi davası ile birleştirildi. Nisan 2021’de yurtdışındaki sanıkların dosyası da ana dosya ile birleştirildi.

Yargılanan 16 kişi hakkında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, nitelikli yağma, nitelikli yaralama, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Gezi eylemlerine ilişkin taraftar grubu Çarşı’ya dair 35 sanıklı davada ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te beraat kararı vermişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise Nisan 2021’de beraat hükümlerini oybirliğiyle bozmuştu. Bozma kararına gerekçe olarak, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve beraat kararlarını bozulmasıyla yeniden başlayan Gezi davası ile birleştirilme hususunun değerlendirilmemesi gösterilmişti. 30. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirmenin gerçekleşmesi halinde bunun Çarşı davasının görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağını belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.