Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “20 gün yoğun bakımda kalan hastamın kızı dahi aşı olmayı reddediyor” 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs vakalarındaki artışı ve aşıya olan güvensizliğe dair Özgür Özdemir’in sorularını yanıtladı. Aşıya güvensizliğin sürdüğünü belirten Ertuğrul, “Koronavirüs nedeniyle 20 gün yoğun bakımda kalan hastamın kızı dahi aşı olmayı reddediyor” dedi.

“Vaka artışı bekleniyordu”

Normalleşme ile birlikte vaka sayılarında artış beklendiğini belirten Ertuğrul şunları söyledi:

“Salgını kontrol altını almadan normalleşmeye gidildi, bu süreçte beklenen şey vakaların artmasıdır. Sürecin başında aşılamada hızlanma bizi ümitlendirdi ancak normalleşme ve Delta varyantı her zaman olduğu gibi salgının seyrini terse çevirdi. Aşı yönetiminde yine duvara tosladık. Bu süreç böyle de gidecek gibi.”

“Koronavirüs nedeniyle 20 gün yoğun bakımda kalan hastamın kızı dahi aşı olmayı reddediyor” 

Vaka sayıları 4 binlerden hızlıca 20 bin düzeye ulaştıktan sonra birkaç gündür 20 bin düzeyinde seyrediyor. Buna dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, bu süreci bilimsel ölçütlerle açıklanmasını zor olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“Geçen sene turizm döneminde yine aynısını yaşadık. Hasta vaka ayrımı gibi, bilimsel olmayan bir uygulama yapıldı. Şimdi ise 4 binlerden 22 binlere giden rakamlar birdenbire hiçbir önlem alınmadan ve kısıtlamaya gidilmeden bıçakla kesilir gibi kesildi ancak can kayıpları artıyor. Bunu bilimsel ölçütlerle açıklamak mümkün değil. Bakanlık bu süreci şüpheye yer vermeyecek şekilde açıklamalı.”

Türkiye’de aşı karşıtlığı ve aşıya duyulan güvensizliğe de değinen Ertuğrul, “Aşıya olan güvensizlik sürüyor. Bugün 20 gündür yoğun bakımda olan bir hastamızı çıkardık, tüm bu süreçte yanında olan kızı hâlâ aşı olmayı düşünmediğini söyledi” dedi.

“Hastaların önemli bir bölümü hiç aşılanmamış kişiler”

Aşıya olan güvensizliğin nedeninin siyasi otorite olduğunu söyleyen Ertuğrul, hükümeti bilimi ve bilimsel ölçütü öne çıkarmaya çağırdı. Ertuğrul, koronavirüse yakalanıp hastaneye yatan kişilere ilişkin olarak da “Hastaların önemli grubu aşı olmamış kişiler. İkinci grup ise ocak ve şubat ayında inaktif aşı olan ve antikor seviyesi düşen kişilerden oluşuyor. Son grup ise tek doz mRNA aşısı olanlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler