Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rapor: İklim krizi, Batı ve Orta Avrupa’daki sel felaketini dokuz kat artırdı

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) araştırmasına göre, temmuz ayında Almanya ve Belçika’da rekor kıran yağışların sebep olduğu ölümcül seller, iklim krizi nedeniyle etkisini dokuz kata varan oranda artırdı. Ayrıca çalışma, insan kaynaklı küresel ısınmanın bölgede sağanak yağışları yüzde 20’ye varan oranda daha ağır hale getirebildiğini ortaya koydu. Oxford Üniversitesi’nden Friederike Otto, “Bu seller, gelişmiş ülkelerin bile iklim değişikliğinden kaçamadığını gösterdi” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) bu ay yayımlanan raporu, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı salımlarının havanın kötüleşmesinin ana nedeni olduğuna dair “kesin kanıtlar” sunuyor.

World Weather Attribution grubundan bilim insanları, sıcaklıkların artması durumunda Batı ve Orta Avrupa’nın daha fazla aşırı yağış ve sele maruz kalacağını belirtti. Grup daha önce de Kuzey Amerika’daki son “ısı kubbesinin” iklim değişikliği olmadan meydana gelmesinin mümkün olmayacağını ve 2020’de Sibirya’daki sıcak hava dalgasının ile 2019-2020 Avustralya’daki orman yangınlarının da küresel ısınma nedeniyle daha olası hale geldiğini tespit etmişti.

Hollanda’daki Twente Üniversitesi’nden Prof. Maarten van Aalst, “Bu sellerin ve aşırı hava olaylarının devasa insani ve ekonomik maliyetleri, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin bu olayların çözümünü hazırlanmaları gerektiğini ve bu tür risklerin daha da kontrolden çıkmasını önlemek için sera gazı salımını acilen azaltılması gerektiğinin açık bir hatırlatıcısıdır” dedi. 

Geçen haftalarda Almanya ve Belçika’da sellerde en az 222 kişi hayatını kaybetmişti. Öte yandan Türkiye, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerde çıkan büyük orman yangınlarında on binlerce hektarlık arazi zarar görmüştü.

Raporda, iklim krizinin aşırı yağışların meydana gelme olasılığını 1,2 ile dokuz kat arasında artırdığı ve sağanakların artık yüzde 3 ila yüzde 19 daha yoğun yaşandığı belirlendi. Küresel ısınmadan kaynaklanan sıcak havanın ise 1 santigrat derece artış başına yüzde 7 daha fazla su buharı tutabildiği belirtildi. Bu durum daha küçük toprak parçası üzerine daha fazla ve daha yoğun yağmurun yağmasına neden oluyor.

Oxford Üniversitesi’nden Friederike Otto, rapordaki tespitleri şöyle değerlendirdi: “Bu seller ve (aşırı iklim olayları), gelişmiş ülkelerin bile iklim değişikliğinden kaçamadığını ve aşırı hava koşullarının şiddetli etkilerinden güvende olmadığını gösterdi. İklim krizi acil ve küresel mesele, vakit kaybetmeksizin adım atılması gerekiyor. Bilim bu durumu açık seçik ortaya koyuyor ve yıllardır bu böyle.”

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.