Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da 15 yıl aradan sonra bir ilk: Sosyal Demokrat Parti anketlerde birinci

Kamuoyu araştırma enstitüsü Forsa’nın Almanya’da seçimlere yaklaşık bir ay kala yaptığı ankete göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yaklaşık 15 yıl aranın ardından ilk kez Başbakan Angela Merkel’ın partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) oluşturduğu ittifakın oy oranını geçerek ülkedeki birinci parti konumuna yerleşti. Anket, CDU’nun desteğinin son 37 yılın en düşük seviyesinde olduğunu da ortaya koydu.

Almanya, art arda dört ulusal seçim kazanan Angela Merkel’in şansölyeliği bırakacağı 26 Eylül’de sandık başına gidecek. Kamuoyu araştırma enstitüsü Forsa, dün (24 Ağustos) RTL ve NTV televizyonları için yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. 

Olaf Scholz

Anketin sonuçlarına göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) oy oranlarını bir hafta öncesine göre yüzde 2 artırarak yüzde 23’e çıkarırken, Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ile CSU ittifakının oy oranı bir haftada yüzde 1 azalarak yüzde 22’ye geriledi. Forsa’nın anketi, SPD’nin Ekim 2006’dan bu yana ilk kez CDU/CSU ittifakının önüne geçtiğini ve Merkel’in partisinin oy oranının 1984’ten bu yana en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyor. Bazı muhafazakârlar, desteğin düşmesinden ittifakın başbakan adayı CDU Başkanı Armin Laschet’i sorumlu tutuyor.

Ankette Yeşiller Partisi yüzde 18, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 12, Sol Parti yüzde 6, sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise yüzde 10 oy oranına sahip görünüyor.

Angela Merkel ve Armin Laschet

Anketin başbakan adaylarının oy oranlarına ilişkin sonuçlarında CDU/CSU ittifakının başbakan adayı Armin Laschet’e olan desteğin ise yüzde 11 gerileyerek yüzde 29’a indiği görülürken, SPD’li başbakan adayı Olaf Scholz’a destek yükseliyor. Merkel’in başbakanlığı döneminde koalisyon hükümetinin SPD’li Maliye Bakanı Scholz’a destek yüzde 51’e yükseldi. Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Annalena Baerbock’a olan desteğin ise yüzde 7 oranında gerileyerek yüzde 33’e düştüğü görülüyor. 

Annalena Baerbock

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.