Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (2) – İzmir: Dünyada konut kiralarının en çok arttığı şehir

Haber & Kamera & Kurgu: Aytuğ Özçolak

Türkiye’de yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve salgının etkisiyle son yıllarda pek çok alanda fiyat artışları yaşandı. Ev kiraları da fiyatların en çok yükseldiği alanlardan.

İngiltere merkezli emlak danışmanlık şirketi The Knight Frank’in 2021 yılı için yaptığı araştırmaya göre İzmir, yüzde 33,9’luk artışla dünyada konut kiralarının en çok yükseldiği şehir. Araştırmada Ankara ikinci, İstanbul da dördüncü sırada bulunuyor.

İzmir’i listenin bir numarasına taşıyan sebepler neler?  

1) 30 Ekim 2020’de meydana gelen deprem

İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan depremin ardından 80 bin yerleşim yerinin boşaltılmak zorunda kalınması kira fiyatlarını ciddi şekilde etkiledi. Konuştuğumuz, evleri yıkılan veya hafif hasarlı da olsa evlerinden çıkmak zorunda kalan depremzedeler, kira fiyatlarının depremin ardından yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını söyledi. Depremzedelerden biri olan Evrim Evyapan, depremin ardından dört ay boyunca kiralık ev aradığını, o süreçte zaman zaman arabasında kaldığını anlattı. Evyapan, sadece depremin en çok etkilediği Bayraklı bölgesinde değil, çevre ilçelerde de fiyatların ciddi oranda yükseldiğini belirtti: “Bodrum katlardaki 800 liraya kiraya verdikleri evlere 2 bin-2 bin 500 lira gibi fiyatlar istemeye başladılar. 2000 yılından sonra yapılan hasarsız binalar da 2 bin liradan 4 bin liralara kadar yükseldi.”

2) Döviz kurlarındaki artışlar

Döviz kurlarındaki artışlar inşaat maliyetlerini etkiledi. Hem inşaat malzemeleri hem de dekorasyon ürünlerinde fiyatlar yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı “İnşaat Maliyet Endeksi”ne göre inşaat maliyetleri bir yıl öncesine oranla yüzde 39,56 arttı. 

3) Salgın

Haber için konuştuğumuz gayrimenkul danışmanı Resul Vural, koronavirüs salgınının insanlarda ev yaşamlarını daha çok önemseme eğilimi yarattığı görüşünde: “Salgın döneminde insanlar konutlara, evdeki yaşamlarına daha çok önem göstermeye başladı. Evden çalışma koşulları insanları daha sakin ve müstakil yerlere yöneltti. Bunun sonucunda İstanbul’dan İzmir’e göç edenlerin sayılarında da artış oldu.” 

4) 2020 yılında kamu bankalarının uygulamaya koyduğu düşük faizli ev kredisi kampanyası

Geçen yıl kamu bankalarının salgın dönemi sebebiyle hayata geçirdiği kredi destek kampanyalarından biri de yüzde 0,64 faiz oranından başlayan ev kredisi imkanı sunulmasıydı. Resul Vural, bu dönemde konutların neredeyse yüzde 90’ının satıldığını söyledi: “Yoğun satışın ardından talebin yüksek olması, arzın da düşmüş olmasıyla fiyatlar anormal derecede yükseldi. Sıfır dairelerin fiyatlarının yükselmesi yanlarındaki eski dairelerin de fiyatlarının yükselmesine sebep oldu”.

5) Konut açığı

İzmir Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Mesut Güleroğlu da İzmir’deki konut açığının fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu belirtt: “Konut açığı olduğu sürece bu artışlar devam edecek. Depremde veya sonrasında yıkılan binaların yerine yüksek katlı imarlar verilmedi. Tekrar aynı katlarda binalar yapılıyor. Haliyle bu sıkıntı sürecek ve fiyatlar taleplerin artmasıyla birlikte yükselecek.”

Fiyat artışları ne kadar anormal?

32 yıldır emlakçılık yaptığını ve 22 yıldır da İzmir Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı olduğunu belirten Güleroğlu, “Böyle artışlar bugüne kadar görmedik çünkü hiç salgın yaşamamıştık. Ekonomik krizler gördük, Körfez krizini gördük, birçok olay yaşadık ancak kiraların bu kadar yükseldiği bir dönem hiç yaşamadık” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.