Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (4) – Antalya: Artan talebe karşı konut azlığı kira fiyatlarını yükseltti

Türkiye’de yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve koronavirüs salgınının etkisiyle son yıllarda pek çok alanda fiyat artışları yaşandı. Ev kiraları da fiyatların en çok yükseldiği alanlardan. Yerleşik yabancı nüfusun en yüksek olduğu şehirlerden biri olan Antalya, gün geçtikçe göç almaya devam ediyor. Artan talep ise hem konut fiyatlarının hem de kiraların yükselmesine yol açıyor.

Konut kiralamada Remax Avrupa Şampiyonu olan emlakçı Osman Gündoğdu, Antalya’da artan kira fiyatlarının arz – talep meselesi olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Koronavirüs salgını sürecinde Antalya’da kiralık konutlara ilgi inanılmaz şekilde arttı. Bunun da etkisini 2 bin lira olan kiranın, 2 bin 500 – 3 bin liralara çıkmasıyla görüyoruz” dedi.

Antalya’da yerleşik yabancı nüfusun gün geçtikçe arttığını ve bu durumun kira fiyatlarına yansıdığını belirten Gündoğdu, Türk Lirası’nın değer kaybının da kira fiyatlarında etkili olduğunu vurguladı. Yerleşik yabancıların kiralarını dolar ya da euro üzerinden ödediğini, döviz arttıkça kira fiyatlarının da arttığını anlatan Gündoğdu, “Yeni imar izinleri çıkmadıkça, yeni konutlar yapılmadıkça kira fiyatlarının düşmesini beklemiyorum” diye konuştu.

“3 bin liranın altında ev yok”

Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Khalida Aghazada ise normal fiyatlarda kiralık ev bulamadıklarından yakındı:

“Koronavirüs salgını öncesi bin 200 liraya oturuyordum, şu an 3 bin liraya ev bulamıyoruz. İnternetten ev aradığımızda karşımıza 3 bin liranın altında evler çıkıyor fakat aradığımızda bu evlerin tutulduğunu öğreniyoruz. İki odalı bodrum kat daireler bile 3 bin liradan aşağı değil. Ev ararken bir yandan da dolandırıcı emlakçılar ile mücadele ediyoruz.”

Mimar ve konut sahibi Nuran Esengil, artan talebin ve inşaat maliyetlerindeki yükselişin kira fiyatlarına yansıdığını görüşünde: “Antalya, Türkiye’nin cazibe merkezlerinden biri. Türkiye’nin en çok turist ağırlayan şehri. Koronavirüs salgını sebebiyle insanlar tatil ihtiyaçlarını konut kiralayarak gideriyor. Tatil tesislerinin fiyat artışı da insanları konut kiralamaya itiyor. Artan enflasyonun yanı sıra, inşaat maliyetleri de aşırı derecede arttı. Konut fiyatlarındaki artış sebebiyle ev almayı düşünenler kiralık evlerde oturmayı tercih ediyor. Yatırım amacıyla yüksek fiyata ev alanlar ise uzun dönem kiralamada kâr elde edemedikleri için sezonluk kısa dönem kiralamayı tercih ediyor. Bu durum da kiraların olması gerekenden fazla yükselmesine sebep oluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.