Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da Stalin döneminden kalma toplu mezar bulundu

Ukrayna’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminden kalma bir toplu mezar bulundu. Ukrayna’nın güneyindeki Odessa şehrinde bulunan, yaklaşık 5 hektarlık bir alana yayılan ve sekiz bin kadar kişinin cesedinin olduğu tahmin edilen toplu mezarın, eski SSCB Devlet Başkanı Joseph Stalin döneminden kaldığı belirlendi.

Ukrayna’nın sahil kentlerinden Odessa’da bulunan 29 mezarda, beş bin ila sekiz bin cesede ait kalıntılar tespit edildi. 1930’ların sonlarından kaldığı düşünülen toplu mezar, şehirdeki havaalanının planlı bir şekilde genişletilmesi için yapılan keşif çalışmaları sırasında ortaya çıktı.

Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü Bölgesel Şube Başkanı Sergiy Gutsalyuk, kurbanların 1930’ların sonlarında Sovyet gizli polis birimi tarafından öldürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Ukrayna Ulusal Haber Ajansı da 1938 ve 1941 yılları arasında Odessa’da yaklaşık sekiz bin 600 kişinin, Sovyet gizli polisi tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Keşif üzerinde çalışan tarihçilerden Aleksander Babich, kazılar henüz tamamlanmadığı için halihazırda bulunandan daha fazla cesedin tespit edilmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Ukraynalı tarihçiler, 1930’larda Stalin’in liderliği sırasında yüzbinlerce insanın öldürüldüğünü, Odessa’da ve Ukrayna’nın başka yerlerinde de toplu mezarların bulunduğunu söylüyor. Bunlardan biri başkent Kiev’in dışında, Bykivnia adındaki bir ormanda bulunuyor. Bykivnia’daki toplu mezara, idam edilen 200 bin kadar siyasi mahkûmun gömülmüş olabileceği belirtiliyor.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.